Διεθνή

ΟΗΕ: Δεύτερη θητεία στη θέση του γενικού γραμματέα για τον Antonio Guterres

ΟΗΕ: Δεύτερη θητεία στη θέση του γενικού γραμματέα για τον Antonio Guterres
Αποφάσισε για ανανέωση της θητείας του η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ
Για δεύτερη θητεία θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Antonio Guterres, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021.
«Θα δώσω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μεγάλων και μικρών, να χτίσω γέφυρες και να εμπλακώ αδιάκοπα στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Guterres στη Γενική Συνέλευση μετά τον καθιερωμένο όρκο για την ανάληψη της πενταετούς θητείας, η οποία ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2022.
 

Υπό πίεση

Ο Guterres ο οποίος διαδέχθηκε τον Ban Ki Moon τον Ιανουάριο του 2017, δέχθηκε έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση Trump κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετώπισαν ιστορικές προκλήσεις, ωστόσο ελπίζει ότι με τον στο τιμόνι «τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν περισσότερη ειρήνη, περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη ευημερία».

Κλιματική αλλαγή – εμβολιασμοί

Ο 72χρονος ισχυρός άνδρας του ΟΗΕ έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002 και επικεφαλής του οργανισμού προσφύγων του ΟΗΕ από το 2005 έως το 2015.
Ως γενικός γραμματέας, έχει πρωτοστατήσει για την κλιματική δράση, τον εμβολιασμό όλου του πλανήτη και την ψηφιακή συνεργασία.
Όταν ανέλαβε τα ηνία ως επικεφαλής του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος οργανισμός αγωνιζόταν να τερματίσει τους πολέμους και να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές κρίσεις στη Συρία και την Υεμένη. Αυτές οι συγκρούσεις δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και ο  Guterres.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης