Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μελέτη για τον συνδυασμό εμβολίων έναντι της covid

Νέα μελέτη για τον συνδυασμό εμβολίων έναντι της covid
Μεγαλύτερη προστασία από το συνδυασμό AstraZeneca με Pfizer, Moderna
Υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι της covid παρέχει ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Ουμέα της Σουηδίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη σε 700.000 πολίτες, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Regional Health – Europe», οι άνθρωποι που έκαναν πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca και στη συνέχεια έκαναν δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο Pfizer/BioNTech ή Moderna, είχαν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, σε σχέση με όσους έκαναν και τις δύο δόσεις με AstraZeneca.
«Οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι καλύτερο σε σύγκριση με κανένα εμβόλιο και οι δύο δόσεις είναι καλύτερες από τη μία.
 
 

Όμως η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη μείωση κινδύνου μόλυνσης για τους ανθρώπους που έκαναν mRNA εμβόλιο μετά από την πρώτη δόση με πιο παραδοσιακό εμβόλιο όπως της AstraZeneca, σε σύγκριση με όσους έκαναν και τις δύο δόσεις με το τελευταίο» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Peter Nordstrom.

Τι έδειξε η μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, 2,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, η νέα μελέτη δείχνει μια μείωση του κινδύνου μόλυνσης από κορωνοϊό κατά 79% και 67% για όσους έκαναν τη δεύτερη δόση με Moderna ή Pfizer αντίστοιχα, ενώ είχαν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca.
Όσοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις με AstraZeneca, είχαν μείωση κινδύνου μόλυνσης κατά 50% (η μείωση του κινδύνου για νόσηση, βαριά νόσο και θάνατο ήταν πολύ μεγαλύτερη).
Όλες οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων γεννά ισχυρή ανοσολογική απόκριση, κάτι που έχει σημασία εν όψει της χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης, ιδίως για όσους δεν είχαν κάνει mRNA εμβόλιο στις πρώτες δύο δόσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης