Διεθνή

Συνομιλίες Μπλίνκεν με Λαβρόφ στη Γενεύη την Παρασκευή – Συνάντηση με Ζελένσκι αύριο

Συνομιλίες Μπλίνκεν με Λαβρόφ στη Γενεύη την Παρασκευή – Συνάντηση με Ζελένσκι αύριο

 Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία

 

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών θα επιδιώξει να εκτονώσει την κρίση με τη Μόσχα για την Ουκρανία κατά την συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα μετά από επαφές με Ουκρανούς ηγέτες στο Κίεβο και Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει εν μέσω ανησυχιών που εξέφρασαν η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της για τις δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα που συγκεντρώθηκαν μέσα και κοντά στην Ουκρανία.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν σύγκρουση. Θέλουμε ειρήνη", δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Ο (Ρώσος) Πρόεδρος (Βλαντιμίρ) Πούτιν έχει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση αυτής της κρίσης, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία να μπορούν να επιδιώξουν μια σχέση που δεν βασίζεται σε εχθρότητα ή κρίση», είπε ο αξιωματούχος. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει νέα στρατιωτική επίθεση.
Ο υπουργός Εξωτερικών, που θα συναντήσει αύριο Τετάρτη στο Κίεβο τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, "θα ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον ουκρανικό φάκελο, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ..

Οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για "τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρά οικονομικά κόστη στη Ρωσία", είπε ο Νεντ Πράις.

Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν "ακολουθεί μια τεράστια διπλωματική επιχείρηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για μια ενιαία προσέγγιση ώστε να απαντήσουμε στην απειλή που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, και τις κοινές μας προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την επιλογή της διπλωματικής οδού και μιας αποκλιμάκωσης, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Μπλίνκεν θα «συζητήσει τις πρόσφατες διπλωματικές δεσμεύσεις με τη Ρωσία και τις κοινές προσπάθειες αποτροπής περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας των Συμμάχων και των εταίρων να επιβάλλουν τεράστιες συνέπειες και σοβαρό οικονομικό κόστος στη Ρωσία», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση.

Διπλωματική προσέγγιση

Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη την Παρασκευή για να επιδιώξει μια διπλωματική προσέγγιση με τη Μόσχα, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.
Ο Μπλίνκεν μίλησε με τον Λαβρόφ την Τρίτη και ζήτησε αποκλιμάκωση, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ξεχωριστή ανακοίνωση.
Ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι οι δυο τους αποφάσισαν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ότι θα ήταν χρήσιμο να συναντηθούν προσωπικά.
Παρά τις διπλωματικές δεσμεύσεις αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη τη Ρωσία να αποκλιμακώνει την ένατση και η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.
"Είμαστε πολύ σαφείς, ότι η σημαντική πρόοδος στη διπλωματική οδό μπορεί να συμβεί μόνο σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης. Αλλά είδαμε το ακριβώς αντίθετο από τη Ρωσία", σημείωσε ο αξιωματούχος.
«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο όπου η Ρωσία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Μόσχα θα χαιρετίσει τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και επανέλαβε τις ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουκρανία «σαμποτάρει» συμφωνίες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει για σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη Μόσχα εάν η Ρωσία εισβάλει στη γείτονά της. Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια για νέα επίθεση, αλλά έχει διατυπώσει αρκετά αιτήματα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να λάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εκτός εάν η Δύση συμφωνήσει με αυτά.

Η γερμανική Baerbock, στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό της, την Τρίτη είπε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να πληρώσει υψηλό οικονομικό τίμημα για να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αξίες της στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Το Κίεβο έχει ζητήσει όπλα από τις δυτικές χώρες για να στηρίξει την άμυνά του. Τη Δευτέρα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαρματικά όπλα για να τη βοηθήσει να αμυνθεί.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης