Διεθνή

Ξεκίνησαν τα «δημοψηφίσματα» στο Ντονμπάς για την προσάρτηση στη Ρωσία

Ξεκίνησαν τα «δημοψηφίσματα» στο Ντονμπάς για την προσάρτηση στη Ρωσία

Τα δημοψηφίσματα γίνονται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει "ψευδοδημοψήφισμα".

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

NATO: Tα ρωσικά «ψευδοδημοψηφίσματα» δεν θα αναγνωριστούν ποτέ

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τα σχέδια της Μόσχας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και κάλεσε όλα τα μέλη της Συμμαχίας να απορρίψουν τις «κατάφωρες απόπειρες της Ρωσίας για κατάκτηση εδαφών».

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στερούνται νομιμότητας και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση (εδαφών). Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δημοψηφίσματα για την ένταξη περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται να διεξαχθούν από την Παρασκευή έως την Τρίτη σε κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν στο σύνολό τους ένα ποσοστό περίπου 15% της ουκρανικής επικράτειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης