Διεθνή

H Κομισιόν ανακοίνωσε την πρότασή της για το όγδοο πακέτο κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία

H Κομισιόν ανακοίνωσε την πρότασή της για το όγδοο πακέτο κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία
Διαιρεμένοι παρέμειναν όμως οι Ευρωπαίοι ως προς την πρόταση περί επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
Tην πρόταση της Κομισιόν για το όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρός της Ursula von der Leyen, με αφορμή τα δημοψηφίσματα στα εδάφη του Donetsk, του Luhansk, της Kherson και της Zaporyzhye, με σκοπό την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το πακέτο δεσμευτικών κυρώσεων που εισηγείται η Κομισιόν περιλαμβάνει:
 
 
  • Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία.
  • Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν τη Ρωσία (τεχνολογία και συγκεκριμένα χημικά)
  • Επιπλέον απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες.
  • Τη δημιουργία νομικής βάσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου,
  • Τη δημιουργία λίστας που θα περιλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στην Ρωσία).

Από την πλευρά του, ο Josep Borrell δήλωσε ότι διευρύνεται η λίστα προσώπων και εταιρικών οντοτήτων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις (στη λίστα περιλαμβάνονται στρατιωτικοί, πολιτικοί, ολιγάρχες).
Στη λίστα περιλαμβάνονται άνθρωποι που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχει πλέον ο ρωσικός στρατός αλλά και σε κάποιους που φέρεται να διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» και σε αυτή την ομάδα δεν περιλαμβάνονται μόνο Ρώσοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών.

Πώς θα εφαρμοστεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το νέο πακέτο κυρώσεων και ιδιαίτερα τη επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου,  δημοσίευμα του Politico ανέφερε ότι θα απαγορευτεί συγκεκριμένα στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να μεταφέρουν ή να ασφαλίζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν η τιμή στην οποία πωλείται είναι πάνω από ένα ορισμένο όριο.

Αυτό το όριο θα είναι η τιμή στην οποία πωλείται σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο στην Ασία, περίπου 30% φθηνότερη από τις τρέχουσες τιμές στην Ευρώπη.
Τις ίδιες κυρώσεις θα επιβάλλουν και χώρες εκτός ΕΕ από τους G7 - συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο- όπου τα περισσότερα τάνκερ είναι ασφαλισμένα.
«Η ιδέα είναι ότι ακόμα κι αν δεν εγγραφούν επίσημα στο ανώτατο όριο, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν θα είχαν κανένα κίνητρο να πληρώσουν περισσότερα για το ρωσικό πετρέλαιο» ανέφερε μεταξύ άλλων το Politico στη στήλη Brussels Playbook.
Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, της Μάλτας και της Κύπρου, σην επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς -όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα- «επειδή οι ισχυρές ναυτιλιακές τους βιομηχανίες βγάζουν πολλά χρήματα μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο» οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δήλωσαν στο Playbook ότι «έχει συμφωνηθεί μια δοκιμαστική λύση βάσει της οποίας η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα θα αποζημιωθούν». 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης