Διεθνή

Δραματική επιδείνωση στις σχέσεις Ρωσίας – Ιταλίας, μετά τη διακοπή παροχής αερίου – Η Ρώμη κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη

Δραματική επιδείνωση στις σχέσεις Ρωσίας – Ιταλίας, μετά τη διακοπή παροχής αερίου – Η Ρώμη κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη
Ο Ρώσος πρέσβης έχει κληθεί στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Δευτέρας (3/10/2022)

Τεταμένες είναι οι σχέσεις Ρωσίας – Ιταλίας στον απόηχο της απόφασης της Gazprom να κλείσει τις στρόφιγγες αερίου προς τη Ρώμη.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιταλία Sergey Razov κλήθηκε τη Δευτέρα (3/10/2022) από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει το Tass.
«Ο Ρώσος πρέσβης έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα στις 11 το πρωί (12 μ.μ. ώρα Ελλάδας)», ανέφερε η διπλωματική αποστολή.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) και η Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk (LPR) καθώς και η Περιφέρεια herson και η Περιφέρεια Zaporozhye διεξήγαγαν δημοψήφισμα όπου η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξαν να ενταχθεί στη Ρωσία.
Η Ιταλία καταδίκασε έντονα την ένταξη τεσσάρων νέων περιοχών στη Ρωσία και δεσμεύτηκε για την υποστήριξη της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Η  Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις αερίου

Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η ρωσική Gazprom ανέστειλε πλήρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Eni επικαλούμενη «την αδυναμία μεταφοράς αερίου μέσω της Αυστρίας», όπως ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία ενέργειας, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.
«Η Gazprom μάς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την παράδοση του απαιτούμενου όγκου σήμερα, επικαλούμενη την αδυναμία να μεταφέρει αέριο μέσω της Αυστρίας», επεσήμανε η Eni.

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία αργά το Σάββατο (1 Οκτωβρίου 2022 ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει καμία ποσότητα του φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει από την ρωσική Gazprom στις 2 Οκτωβρίου και ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη και την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.
Κατά συνέπεια σήμερα «η ροή ρωσικού αερίου προς την Eni μέσω του σημείου εισόδου στο Ταρβίζιο θα είναι μηδενική», πρόσθεσε.

Η κίνηση της Gazprom φαίνεται να στοχεύει μόνο την Ιταλία, η οποία λαμβάνει το φυσικό αέριο της Gazprom από έναν αγωγό που διέρχεται από την Αυστρία.
Ο Andreas Rinofner, εκπρόσωπος της OMV, η οποία εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο στην Αυστρία, δήλωσε ότι περισσότερες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου διατέθηκαν πρόσφατα στην OMV AG με έδρα τη Βιέννη.
Αν και η Ιταλία «απογαλακτίζεται» από το ρωσικό φυσικό αέριο, η εξέλιξη του Σαββάτου (1/10) υπογραμμίζει πόσο ευάλωτα είναι τα ευρωπαϊκά κράτη στις επανειλημμένες κινήσεις του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα… των ορυκτών καυσίμων στη Γηραιά Ήπειρο.

Η απάντηση της Gazprom

Από την πλευρά της η Gazprom ανακοίνωσε ότι «η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου βάσει των συμβάσεων της Gazprom Export LLC μέσω του εδάφους της Αυστρίας έχει ανασταλεί λόγω της άρνησης του αυστριακού φορέα να επικυρώσει τις ποσότητες διέλευσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Διευκρίνισε ότι ο λόγος σχετίζεται με τις ρυθμιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία στα τέλη Σεπτεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι εργάζονται για λύση του προβλήματος μαζί με Ιταλούς αγοραστές.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης