Εξοικονομώ

Νέα ήθη στις ηλεκτρικές συσκευές με τις ενεργειακές κλάσεις – Τι «παίζει»

Νέα ήθη στις ηλεκτρικές συσκευές με τις ενεργειακές κλάσεις – Τι «παίζει»
Όπως είναι γνωστό, σε όσο υψηλότερη ενεργειακή κλάση κατατάσσεται ένα προϊόν, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει

Περίοδος εκπτώσεων και όπως μαρτυρούν οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα εμπορικά καταστήματα, η ανάγκη για αγορές, πιο έκδηλη από ποτέ, εξαιτίας και της παρατεταμένης ψυχολογικής κόπωσης από το δεύτερο lockdown.

Αν επιλέξετε για τις αγορές σας ενεργειακές συσκευές, τότε καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω γραμμές για να μάθετε και να μάθουμε τις λεγόμενες ενεργειακές ετικέτες. Αν και νωρίς, δεν είναι κακή πρακτική να δώσετε προσοχή στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, έτσι ώστε να προγραμματίσετε τις καλύτερες δυνατές αγορές. Όπως είναι γνωστό, σε όσο υψηλότερη ενεργειακή κλάση κατατάσσεται ένα προϊόν, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει.

Νέες αλλαγές έχουν βγει πλέον στο προσκήνιο από τον περασμένο Μάρτη, καθώς δεν πωλείται κανένα πλυντήριο ρούχων με κλάση χαμηλότερη από Α+, από τον επόμενο Μάρτιο θα βρίσκεις στα καταστήματα αρκετά πλυντήρια κλάσης C ή D.

Γιατί αυτές οι αλλαγές

Η εφαρμογή αυτών των αυστηρότερων κανόνων γίνεται στο πλαίσιο του γενικότερου επαναπροσδιορισμού της ενεργειακής σήμανσης, δηλαδή των ενεργειακών «ετικετών». Μεταξύ άλλων, η αναμόρφωση σημαίνει πως οι «ετικέτες» θα αλλάξουν και εικαστική μορφή.

Επίσης, η αυστηροποίηση των κριτηρίων θα δώσει κίνητρο στους κατασκευαστές να βελτιώνουν ακόμη περισσότερο τα προϊόντα τους, από «γενιά» σε «γενιά».

9000.jpg

Αρχικά η νέα ετικέτα θα εφαρμοστεί στις ακόλουθες πέντε ομάδες προϊόντων και θα εμφανίζεται στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα την χρονική περίοδο που φαίνεται παρακάτω αντίστοιχα για κάθε κατηγορία προϊόντων:

1. Ψυγεία οικιακής χρήσης και ψυγεία συντήρησης κρασιού: Από την 1η Μαρτίου 2021.

2. Πλυντήρια πιάτων: Από την 1η Μαρτίου 2021.

3. Πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια: Από την 1η Μαρτίου 2021.

4. Οθόνες: Από την 1η Μαρτίου 2021.

5. Πηγές φωτός (λαμπτήρες): Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Όπως αναφέρθηκε, για ένα μικρό μεταβατικό διάστημα θα συνυπάρχουν η παλιά με τη νέα «ετικέτα». Θα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου μία συσκευή θα παραμείνει μόνο με την παλιά «ετικέτα», όπως για παράδειγμα σε ένα μοντέλο το οποίο διακόπτεται η παραγωγή του.

Σε αυτήν την περίπτωση, το μοντέλο που βρίσκεται ήδη στα ράφια των καταστημάτων μπορεί να διατηρήσει την παλιά «ετικέτα» του, μέχρι να εξαντληθεί το διαθέσιμο στοκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης