Εξοικονομώ

Lockdown και μαγειρική: Τα λάθη που «πονούν» το ρεύμα και την τσέπη μας

Lockdown και μαγειρική: Τα λάθη που «πονούν» το ρεύμα και την τσέπη μας
Η προθέρμανση του φούρνου δεν συνίσταται για όλες τις συνταγές

Ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από τότε που η λέξη του lockdown μπήκε για τα καλά στις ζωές μας βίαια, αιφνίδια και παρατεταμένα. Οι απαγορεύσεις, τα λουκέτα και οι γνωστοί περιορισμοί έχουν αναδείξει την σημασία της οικίας μας. Πλέον περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας σε σύγκριση με το παρελθόν.

Πώς περνάει όμως εποικοδομητικά και διαφορετικά η ώρα μας στο σπίτι; Και μαγειρεύοντας! Αν σε αυτό προστεθεί ο παράγοντας master chef και τα ξεσπάσματα δημιουργικότητας, τότε καταλαβαίνουμε ότι αρκετοί παίρνουμε ποδιές και αντιγράφουμε συνταγές.

Γέφυρα… στην εξοικονόμηση

Με αυτόν τον πρόλογο, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν συνταγές μαγειρικής αλλά κάποια μικρά κόλπα λειτουργίας. Πριν αναλάβουμε να μαγειρέψουμε, καλό θα ήταν να δώσουμε προσοχή στις λειτουργίες του φούρνου μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που ισχύουν για κάθε κουζίνα (ηλεκτρική ή μη). Έτσι λοιπόν, για να μην μας  κοστίζει κάθε μαγείρεμα ακριβά, αλλά και για να χαιρόμαστε τη συσκευή μας για πολλά χρόνια ακόμα, καλό είναι να αποφεύγουμε τα παρακάτω λάθη.

Άσκοπο άνοιγμα της πόρτας του φούρνου

Όταν πεινάμε πολύ και είμαστε ανυπόμονοι, ανοίγουμε διαρκώς τον φούρνο για να τσεκάρουμε αν το φαγητό είναι έτοιμο. Τότε όμως επιβραδύνουμε το ψήσιμο, σπαταλώντας χρόνο και ενέργεια. Ο ατμός που διαφεύγει δεν είναι η υγρασία του φούρνου, αλλά υγρασία που δημιουργείται από το μαγείρεμα των τροφίμων. Η υγρασία αυτή είναι απαραίτητη για να γίνει το φαγητό καλοψημένο και ζουμερό.

6_2.JPG

Λάθος ράφι του ταψιού

Εξίσου σημαντικό ρόλο για ένα καλό ψήσιμο παίζει το σημείο που βρίσκεται το ταψί. Αυτό εξαρτάται από το σημείο του φούρνου που λειτουργεί κάθε φορά. Όπως λένε και οι ειδικοί, απαιτείται ο συνδυασμός σωστής τοποθέτησης, λειτουργίας, θερμοκρασίας και διάρκειας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνει ένα σωστό ψήσιμο που θα φέρει εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας.

Σωστή και όχι άκαιρη προθέρμανση

Ίσως η πιο χρηστική και πληροφορία. Η προθέρμανση του φούρνου δεν συνίσταται για όλες τις συνταγές. Κρίνεται αναγκαία η ανάγνωση των σωστών οδηγιών χρήσης.  Λένε ότι «σωστό ψήσιμο χωρίς προθέρμανση δε γίνεται». Κάτι που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση ενός μίγματος κέικ σε έναν κρύο φούρνο τείνει να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Προθέρμανση όμως, σημαίνει και σπατάλη ενέργειας.

Όχι ζέσταμα έτοιμου φαγητού στο φούρνο

 Μεγάλη αλήθεια με τον φούρνο μικροκυμάτων να προορίζεται για αυτή την αποστολή! Η συγκεκριμένη συσκευή θα ζεστάνει ή θα ξεπαγώσει το φαγητό μας στο μισό χρόνο καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

89_3.jpg


Επιλογή σωστών σκευών

Ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται σημαντικά, όταν τίθενται σε χρήση σκούρες, βαμμένες μαύρες ή εμαγιέ φόρμες ψησίματος. Αυτές απορροφούν τη θερμότητα ιδιαίτερα καλά. Ειδικά οι πολύ μικρές κατσαρόλες στην εστία μαγειρέματος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας.

Αυτές λοιπόν είναι σε γενικές γραμμές οι συμβουλές – οδηγίες για μια ήρεμη μαγειρική διαδικασία, που θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε χρόνο, ενέργεια και «σκοτούρες» στην τσέπη μας χωρίς ουσιαστικό λόγο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης