Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Στόχος του νέου «Εξοικονομώ» η αναβάθμιση 9.700 επιχειρήσεων - Οι επιλέξιμες δαπάνες

Στόχος του νέου «Εξοικονομώ» η αναβάθμιση 9.700 επιχειρήσεων - Οι επιλέξιμες δαπάνες
Τέλος φθινοπώρου η δημοσίευση του Νέου Οδηγού
Προς το τέλος του φθινοπώρου προσδιορίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας τη δημοσίευση του οδηγού για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν φτάνει τις 9.700 ενώ για την ενεργειακή τους αναβάθμιση έχουν δεσμευθεί 450 εκατ. ευρώ από το RRF, ενώ με την μόχλευση οι επενδύσεις θα φτάσουν περί τα 950 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο προγράμματα. Το πρώτο αφορά σε επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και δευτερογενή τομέα για 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και το δεύτερο σε εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε 8.500 πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για τις δράσεις του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα γίνει εντός του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2024.

Οι επιλέξιμες δαπάνες και οι στόχοι

Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται η ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων, η ενεργειακή αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής, η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης ή ψύξης, καθώς και η παροχή ζεστού νερού με σύστημα ΑΠΕ, η συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης για αυτοκατανάλωση, η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων και εξοπλισμού, ηλεκτρικά οχήματα, σημεία φόρτισης κλπ.
Με τις επιχορηγήσεις του προγράμματος θα στηριχθούν επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, να προωθήσουν τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ένας από τους κεντρικούς στόχους του προγράμματος είναι οι επενδύσεις να καλύψουν τις ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών γραφείων και εμπορικών κτιρίων, τα οποία είναι παλιά με υψηλές ενεργειακές ανάγκες και αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης του τριτογενούς τομέα.

Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στην Εθνική Στρατηγική για τη μακροπρόθεσμη ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού, όσο και στην εκπλήρωση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ η επιτάχυνση υλοποίησης των επενδύσεων κατά την περίοδο 2021 - 2024 θα συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ θα έχει και θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό άνθρακα.
Επιπλέον, η εφαρμογή των δράσεων θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης