Ναυτιλία

Ο trader ενέργειας Gunvor επενδύει στην Artemis για την κατασκευή «πράσινων» ferries 

Ο trader ενέργειας Gunvor επενδύει στην Artemis για την κατασκευή «πράσινων» ferries 

Κατασκευή πλοίων υψηλής ταχύτητας με μηδενικές εκπομπές

 

Ο trader ενέργειας Gunvor Group αγόρασε μερίδιο μειοψηφίας στην Artemis Technologies για να κατασκευάσει πλοία υψηλής ταχύτητας ικανά να μεταφέρουν έως 350 επιβάτες με μηδενικές εκπομπές, ανακοίνωσε η εταιρεία. 

Σύμφωνα με το Reuters το νέο πλοίο, που ονομάζεται Artemis eFoiler, θα αποφέρει εξοικονόμηση έως και 90% στα καύσιμα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά πλοία ντίζελ. 

Η βρετανική εταιρεία έλαβε επιχορήγηση 33 εκατομμυρίων λιρών από τη βρετανική κυβέρνηση στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τα ιπτάμενα δελφίνια θα λειτουργούν με μπαταρίες που φορτίζονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Το ιπτάμενο δελφίνι είναι σκάφος το οποίο το κύτος ανυψώνεται από το νερό, μειώνοντας την έλξη και επομένως την κατανάλωση ενέργειας.Η εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα πλοίων το 2023 με εμπορικές δραστηριότητες που ξεκινούν το 2024. 

Περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών προέρχονται από εσωτερικά ταξίδια. «Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών σε μικρότερους εγχώριους στόλους, που συνήθως κάνουν αυτά τα μικρότερα ταξίδια, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Artemis Technologies Iain Percy.

 Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 προκειμένου να περιορίσει την κλιματική αλλαγή. Η Artemis, που ιδρύθηκε το 2017, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που γεννήθηκε από την ιστιοπλοΐική Artemis Racing που έχει διαγωνιστεί στο America's Cup, έναν από τους πιο τεχνολογικά αυστηρούς διαγωνισμούς.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gunvor, Torbjorn Tornqvist, είναι μέλος της ιστιοπλοϊκής ομάδας από το 2007 και είναι επίσης μέτοχος μειοψηφίας στην Artemis Technologies.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης