Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Αιτία εντάσεων για Κίνα - Φιλιππίνες η αμφισβητούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Αιτία εντάσεων για Κίνα - Φιλιππίνες η αμφισβητούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Πιθανή μια νέα στρατιωτική σύγκρουση στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Δεν είναι στις αρμοδιότητες της Κίνας να υπαγορεύσει στις Φιλιππίνες για τις ενέργειές τους στα ύδατά τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Μανίλας, που αναμεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Delfin Lorenzana δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα «δεν έχει καμία εξουσία ή νομική βάση για να μας εμποδίσει να πραγματοποιήσουμε αυτές τις ασκήσεις» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επειδή «οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν βάση».

Το ιστορικό

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου περνούν κάθε χρόνο πλοία με τρισεκατομμύρια δολάρια εμπορίου. Το 2016, στο δικαστήριο της Χάγης είχε βγει απόφαση κατά της Κίνας για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Επίσης, διάφορες ενέργειες της Κίνας είχαν παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων.

Στην παρούσα φάση, το γραφείο ακτοφυλακής και αλιείας των Φιλιππίνων ξεκίνησε θαλάσσιες ασκήσεις το περασμένο Σάββατο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης 200 χιλιομέτρων (ΑΟΖ) της χώρας, μετά από ανακοίνωση για ενίσχυση της παρουσίας της για την αντιμετώπιση της «απειλητικής» παρουσίας κινεζικών σκαφών.

Απαντώντας στις ασκήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα (26/4) ότι οι Φιλιππίνες πρέπει να «σταματήσουν τις ενέργειες που περιπλέκουν την κατάσταση, λαμβάνοντας την απάντηση ότι, «η Κίνα δεν έχει καμία επιχείρηση να πει στις Φιλιππίνες τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Teodoro Locsin διέταξε την κατάθεση μιας άλλης διπλωματικής διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά για την επίπληξη της Κίνας. «Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε από τα ύδατά μας με το δικαίωμα του διεθνούς δικαίου, που κερδίσαμε και κατοχυρώσαμε στη Χάγη» ε’ιπε χαρακτηριστικά.


Η προειδοποίηση

Η Κίνα διεκδικεί νησιωτικά συμπλέγματα που ανήκουν σε όμορες χώρες, τα οποία διατείνεται ότι αποτελούν μέρος των ιστορικών εδαφών και της ΑΟΖ του. Κατέθεσε, μάλιστα, χάρτη στη Διεθνή Επιτροπή για τα όρια της Αιγιαλίτιδας Ζώνης με τις διεκδικήσεις του.Η  παρουσία εκατοντάδων κινεζικών σκαφών τα οποία περιτριγυρίζουν ένα διαφιλονικούμενο ύφαλο μπορεί να φέρει μία νέα στρατιωτική σύγκρουση στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας προειδοποίησαν από τη πλευρά τους οι Φιλιππίνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης