Ναυτιλία

Maersk: Στα 4 δισ. δολ. τα EBITDA το α' τρίμηνο - Κέρδη ρεκόρ για τα containers

Maersk: Στα 4 δισ. δολ. τα EBITDA το α' τρίμηνο - Κέρδη ρεκόρ για τα containers

 Νέο πρόγραμμα buy back μετοχών ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια

 

Η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο A.P. Moller - Maersk ανακοίνωσε ένα «εξαιρετικά ισχυρό» πρώτο τρίμηνο, με την εταιρεία να επωφελείται από την ισχυρή ζήτηση που προκαλείται από πανδημία και σημαντικές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ισχυρά κέρδη και δυναμική ανάπτυξης αναφέρθηκαν σε όλες τις επιχειρήσεις που εκτείνονται από λιμενικές υπηρεσίες έως και logistics.

Συνολικά το πρώτο τρίμηνο, το EBITDA αυξήθηκε σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και το EBIT σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια από 552 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα έσοδα βελτιώθηκαν κατά 30% στα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη κατά το τρίμηνο ήταν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 197 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Η Maersk ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τους υψηλούς όγκους, αύξηση 5,7%, σημαντικές αυξήσεις στα ναύλα 35% και χαμηλότερες τιμές καυσίμων, με αποτέλεσμα το EBITDA στο τμήμα του Ωκεανού να είναι 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020 και αύξηση έσοδα σε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ισχυρή απόδοση

« Η Moller - Maersk παρουσίασε μια εξαιρετικά ισχυρή απόδοση το πρώτο τρίμηνο του 2021 με ρεκόρ κέρδους για το τρίμηνο. Η υψηλή ανάπτυξη και η κερδοφορία οδήγησαν στη σταθερή ζήτηση σε όλο τον Ωκεανό, Logistics και Terminal. Η έντονη ζήτηση οδήγησε σε σημεία συμφόρησης και έλλειψη χωρητικότητας και εξοπλισμού, που οδήγησαν τα ναύλα σε υψηλά επίπεδα », λέει ο Søren Skou, Διευθύνων Σύμβουλος της A.P. Moller - Maersk.
«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό της A.P. Moller - Maersk, δίνοντας προτεραιότητα στη ζήτηση των πελατών για ολοκληρωμένη εφοδιαστική. Η ολοκληρωμένη στρατηγική μας επικυρώθηκε από την ισχυρή υποστήριξη πελατών κατά το πρώτο τρίμηνο. Καθώς αλλάζουμε τις συνομιλίες με τους πελάτες από βραχυπρόθεσμες συναλλαγές σε μακροπρόθεσμες αξίες, θέτουμε τα θεμέλια για περαιτέρω, σταθερή ανάπτυξη », πρόσθεσε ο Skou. Τα αποτελέσματα έρχονται μέσα σε ένα «επίμονα δύσκολο περιβάλλον» που οδηγείται από την πανδημία COVID-19. «Συνεχίσαμε να καταβάλουμε σημαντικές προσπάθειες για την ασφάλεια των υπαλλήλων μας και να συνεισφέρουμε στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, αυτό το τρίμηνο με ιδιαίτερη έμφαση στην Ινδία», λέει ο Skou.

Εξαγορά μετοχών

Ο Skou ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια. «Συνολικά, μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόδοση της επιχείρησης αυτό το τρίμηνο. Η υψηλή κερδοφορία οδήγησε σε ROIC 15,7% και η ισχυρή ελεύθερη ταμειακή ροή μας δίνει την ευκαιρία να επενδύσουμε περαιτέρω στον μετασχηματισμό της επιχείρησης, επιταχύνοντας παράλληλα το υπόλοιπο μέρος του τρέχοντος προγράμματος εξαγοράς μετοχών και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε ένα νέο, πρόσθετο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών περίπου. 5 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια », πρόσθεσε ο Skou.
Η συνολική ισχυρή απόδοση οδήγησε τη Maersk να αναβαθμίσει το outlook της για το 2021, καθώς τώρα βλέπει τη «εξαιρετική κατάσταση της αγοράς» να συνεχίζεται «καλά στο τέταρτο τρίμηνο». Η αναβάθμιση ενημερώθηκε στις 26 Απριλίου ως εξής: Το EBITDA κυμαίνεται από 13,0-15,0 δισ. USD (προηγουμένως 8,5-10,5 δισ. USD) σε σύγκριση με 8,3 δισ. USD το 2020 Το EBIT κυμαίνεται από 9,0-11,0 δισ. USD (προηγουμένως 4,3-6,3 δισ. USD) σε σύγκριση με 4,2 δισ. USD το 2020
Ελεύθερη ταμειακή ροή τουλάχιστον 7,0 δισεκατομμυρίων USD (προηγουμένως πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε σύγκριση με 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020
Η Maersk αναμένει επίσης ότι οι συσσωρευμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες θα είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 4,5 έως 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια προηγουμένως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης