Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Eneti: Κατασκευή σκάφους εγκατάστασης Υπεράκτιων Ανεμογεννητριών στα αμερικανικά ύδατα

Eneti: Κατασκευή σκάφους εγκατάστασης Υπεράκτιων Ανεμογεννητριών στα αμερικανικά ύδατα
Στο επίκεντρο η τήρηση των ενεργειακών δεσμεύσεων με τις ΑΠΕ σε ρόλο κατευθυντή

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν τα σχέδια της Eneti Inc για την κατασκευή ενός σκάφους εγκατάστασης ανεμοστροβίλων (WTIV) καθώς και τις «προηγμένες συζητήσεις» με ναυπηγούς των ΗΠΑ για την κατασκευή ενός παρόμοιου πλοίου που συμμορφώνεται με τον νόμο της Jones.

Σύμφωνα με το gcaptain.com, η εν λόγω δεσμευτική συμφωνία υπεγράφη με τη ναυπηγική εταιρεία της Νότιας Κορέας Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) έναντι 330 εκατ. δολ. και ημερομηνία παράδοσης στις αρχές του γ΄ τριμήνου του 2024.

Τα χαρακτηριστικά

Το σκάφος θα έχει σχεδιασμό NG-16000X από την GustoMSC με γερανό περικύκλωσης ποδιών 2.600 τόνων από τον εξοπλισμό Huisman και δυνατότητα τοποθέτησης τεράστιων στροβίλων έως 20MW σε βάθη ως 65 μέτρα νερού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Eneti, Emanuele A Lauro, σύμφωνα με τον οποίο, «Από τον περασμένο Αύγουστο, έχουμε ξεκάθαρες προθέσεις για την είσοδό μας στον τομέα εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Αυτή η σύμβαση με την Daewoo αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία, δεδομένου ότι αντικατοπτρίζει μήνες δέσμευσης και συνεργασίας πελατών με συνεργάτες, παλιούς και νέους. Αυτό το σκάφος θα έχει τις προηγμένες δυνατότητες ανύψωσης και την ενεργειακή απόδοση που απαιτούν οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, όχι μόνο σήμερα αλλά και την επόμενη δεκαετία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο προκαταρκτικό στάδιο συζητήσεων που βρίσκεται με αρκετούς Αμερικανούς ναυπηγούς για την κατασκευή ενός σκάφους εγκατάστασης ανεμοστροβίλων και την χρηματοδότησή του από ιδιώτες. Άλλωστε, ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του Joe Biden για 30 MW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030.

Η επιθυμητή συμβατότητα

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα WTIVs συμβατά με το νόμο Jones, το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ, το Vineyard Wind, το οποίο τυχαία έλαβε ομοσπονδιακή έγκριση.

«Επιπλέον, θέτουμε τα θεμέλια για ένα WTIV που συμμορφώνεται με το Jones-Act για να ανταποκριθεί στην αμερικανική εντολή για ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Οι αυξανόμενες εκκλήσεις για ένα ασφαλές, αποτελεσματικό, αμερικάνικο κατασκευασμένο και αμερικάνικο περιουσιακό στοιχείο ήταν ξεκάθαρες και δυνατές. Σκοπεύουμε να παρέχουμε μια υπερσύγχρονη λύση στους πελάτες μας, ώστε να μπορούν να συμμορφωθούν με τον νόμο Jones καθώς φέρνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον καταναλωτή των ΗΠΑ», δήλωσε ο Lauro.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Scorpio Bulkers Inc. ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου ότι η εταιρεία θα αλλάξει επωνυμία σε Eneti Inc. Η κίνηση αυτή ήρθε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένεται να «αποχαιρετήσει» τον κλάδο των bulkers. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η αλλαγή επωνυμίας αντανακλά τη μετάβαση σε μια νέα εποχή.

Περί Jones Act

Ο νόμος Jones απαιτεί τα εμπορεύματα που μετακινούνται μεταξύ των λιμένων των ΗΠΑ να μεταφέρονται από πλοία που κατασκευάζονται εσωτερικά και να στελεχώνονται από Αμερικανικό πλήρωμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης