Ναυτιλία

Συνεργασία Snam, MSC και Fincantieri για την κατασκευή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου υδρογόνου

Συνεργασία Snam, MSC και Fincantieri για την κατασκευή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου υδρογόνου
Οι τρεις εταιρείες προχωρούν σε μελέτη σκοπιμότητας  και  θα εξετάσουν μια σειρά υλικοτεχνικών και τεχνολογικών ζητημάτων τους επόμενους 12 μήνες
Η ναυτιλιακή MSC με έδρα την Ελβετία, η ιταλική ναυπηγική εταιρεία Fincantieri και η εταιρία φυσικού αερίου Snam ενώνουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν σε μελέτη σκοπιμότητας με σκοπό την κατασκευή του πρώτου υδρογονοκίνητου κρουαζιερόπλοιου στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Reuters οι τρεις εταιρείες θα εξετάσουν μια σειρά υλικοτεχνικών και τεχνολογικών ζητημάτων τους επόμενους 12 μήνες για να αξιολογήσουν εάν θα συνεχίσουν το έργο, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση τη Δευτέρα 26/7/2021.

Ο στόχος είναι να προωθηθεί η χρήση υδρογόνου στη ναυτιλία για τη μείωση των εκπομπών, προσελκύοντας ταυτόχρονα επενδύσεις που απαιτούνται ανέφεραν.
"Θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής επανάστασης στον τομέα μας και το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση", δήλωσε ο Pierfrancesco Vago, εκτελεστικός πρόεδρος του τμήματος κρουαζιέρας της MSC.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ένα φιλόδοξο πακέτο αλλαγής του κλίματος που θα καθιερώσει δασμούς για τα καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα που δεν έχουν φορολογηθεί προηγουμένως.
Το υδρογόνο θεωρείται ευρέως ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών σε τομείς βαριών μεταφορών που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν, αν και το κόστος θα πρέπει πρώτα να μειωθεί.
"Οι θαλάσσιες μεταφορές σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως ... η χρήση υδρογόνου μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Marco Alvera.
Η Snam, η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ιταλία, έχει δεσμευτεί να δαπανήσει περισσότερα για νέες πράσινες επιχειρηματικές γραμμές όπως το υδρογόνο για να στηρίξει την θέση της εταιρείας προς τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης