Ναυτιλία

Ρότα για την Ευρώπη έβαλαν 10+ 20 πλοία με LNG από τις ΗΠΑ

Ρότα για την Ευρώπη έβαλαν 10+ 20 πλοία με LNG από τις ΗΠΑ

Τα αμερικανικά cargo οδηγούν σε πτώση 20% τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν περισσότερο από 20% την Πέμπτη, καθώς το ράλι προσέλκυσε πολλά αμερικανικά cargoes.

Τουλάχιστον 10 πλοία κατευθύνονται προς την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg.
Άλλα 20 πλοία φαίνεται να διασχίζουν τον Ατλαντικό, αλλά δεν έχουν ακόμη δηλώσει τους τελικούς προορισμούς τους.
Τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση των χαμηλότερων ροών από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές φέτος, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες τη στιγμή που άνοιξαν ξανά οι πληγείσες από την πανδημία οικονομίες, ενισχύοντας τη ζήτηση. Οι καθυστερημένες εργασίες συντήρησης και οι διακοπές των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνέβαλαν επίσης στο ράλι.

Τιμές

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι 13 φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ και η αγορά διαπραγματεύεται επίσης με σπάνια premium στην Ασία, καθιστώντας την ήπειρο πρωταρχικό προορισμό για το LNG.
Οι τιμές υποχώρησαν επίσης καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τη Βορειοδυτική Ευρώπη έγιναν πιο ήπιες, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να ανέβουν πάνω από τα εποχιακά επίπεδα την επόμενη εβδομάδα.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε έως και 22% στα 135,03 ευρώ στο Άμστερνταμ.
Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου παρέσυραν επίσης και την γερμανική ηλεκτρική ενέργεια η οποία υποχωρεί 15% στα 277 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη μεγαλύτερη πτώση από τις 7 Οκτωβρίου.
Το γαλλικό συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο μειώθηκε 24% στα 775 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από ρεκόρ πάνω από τα 1.000 ευρώ την Τρίτη.

Ροές ρεκόρ από τα τέρμιναλ

Οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής LNG των ΗΠΑ λειτουργούν με ή μεγαλύτερη χωρητικότητα, αφού πέτυχαν ροές ρεκόρ την Κυριακή. Αυτό θα βοηθήσει να καλυφθεί η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει περιορισμένα τις προμήθειες τον Ιανουάριο. Βραχυπρόθεσμα, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου που αποστέλλονται μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν. Ο αγωγός Yamal-Europe στέλνει καύσιμα προς την αντίστροφη κατεύθυνση, προς τα ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία του χειριστή Gascade.
Οι προμήθειες της Ρωσίας στην Ευρώπη μειώθηκαν απότομα αυτή την εβδομάδα, καθώς ορισμένοι αγοραστές στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών έχουν ήδη φτάσει τα συμβατικά όρια εφοδιασμού. Οι αποστολές καυσίμων μειώθηκαν επειδή οι Ευρωπαίοι αγοραστές μείωσαν τα αιτήματα, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Περισσότερο LNG των ΗΠΑ θα συμβάλει επίσης στη μείωση της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, καθώς οι χώρες θα χρειαστεί να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, άνθρακα και ακόμη και πετρέλαιο για να αντιμετωπίσουν τις πυρηνικές διακοπές. Στις αρχές Ιανουαρίου, περίπου το 30% της χωρητικότητας του πυρηνικού δυναμικού της Γαλλίας θα είναι εκτός σύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης