Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Πάνω από 900 συμμετέχοντες στο "8th Capital Link Maritime Leaders Summit – Greece”

tags :
Πάνω από  900  συμμετέχοντες στο

 Κορυφαίοι παράγοντες συζήτησαν για την ελληνική ναυτιλία στο προσκήνιο του παγκόσμιου εμπορίου

Το "8th Capital Link Maritime Leaders Summit – Greece”, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, 2022, με φυσική παρουσία, στο Four Seasons, Astir Palace Hotel Athens, με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας κοινό μεγαλύτερο των 900+ ατόμων, αποτελούμενο από κορυφαία στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, κυβερνητικούς εκπροσώπους, εμπειρογνώμονες και ΜΜΕ, από τις μεγαλύτερες εταιρείες και Οργανισμούς τόσο της Ελληνικής ναυτιλίας όσο και από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να επισκεφθούν την Έκθεση των Ποσειδωνίων. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί κομμάτι των Ποσειδωνίων και εντάσσεται στην ατζέντα των εκδηλώσεων. Η θεματολογία με όλα τα σημαντικά ζητήματα της ναυτιλίας τα οποία συζήτησαν κορυφαίοι παράγοντες, κατατάσσουν αυτό το Συνέδριο ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά events που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων. To Φόρουμ διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Nasdaq και το NYSE.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία και συμμετοχή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής            κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, πραγματοποιώντας την Κύρια Ομιλία.

Οι ηγέτες της Ελληνικής ναυτιλίας συμμετείχαν στο πάνελ “GREEK SHIPPING AT THE FOREFRONT OF GOBAL TRADE - PROSPECTS, OPPORTUNITIES & CHALLENGES IN A CHANGING WORLD, και συζήτησαν σχετικά με τις τρέχουσες επιπτώσεις από τον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο τους στη ναυτιλία, τους κανονισμούς και τις νέες τεχνολογίες όσον αφορά τη μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία, τη χρηματοδότηση των πλοίων και όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αγορά. Οι ομιλητές του πάνελ ήταν:

  • O κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, Chairman – Capital Maritime
  • O Δρ. John Coustas, CEO – Danaos Corporation
  • O κ. Γιώργος Προκοπίου, Founder – Dynacom Tankers Management / Dynagas / Sea Traders
  • O κ. Πέτρος Παππάς, CEO – Star Bulk Carriers
  • O Δρ. Νίκος Π. Τσάκος, CEO – Tsakos Energy Navigation; Chairman – INTERTANKO 2014-2018
  • O κ. Γιώργος Οικονόμου, Founder – TMS Group

 

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: κ. Νίκος Μπορνόζης, PresidentCapital Link, Inc.

O κ. Νίκος Μπορνόζης, υποδέχτηκε τους παρευρισκόμενους και τόνισε: “Καλωσήρθατε στο σημερινό Συνέδριο το οποίο χρονικά συμπίπτει με την έναρξη της εβδομάδας των Ποσειδωνίων κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από σημαντικότατες εκδηλώσεις. Η παρουσία σας μας δίνει ιδιαίτερη χαρά καθώς στόχος του Φόρουμ είναι η ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως. Τα Ποσειδώνια υπογραμμίζουν την αριστεία και την παράδοση της ελληνικής ναυτιλίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές, τους χορηγούς μας, και ιδιαίτερα τα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης : NYSE και NASDAQ για τη στήριξή τους, όλους τους Χορηγούς Επικοινωνίας και τους Φορείς Υποστήριξης όπως φυσικά και όλους τους παράγοντες της ναυτιλίας που βρίσκονται μαζί μας για να παρακολουθήσουν τα κρίσιμα ζητήματα που θα συζητηθούν και τις ομιλίες κορυφαίων εκπροσώπων της αγοράς.”

SHIPPING & THE GLOBAL SUPPLY CHALLENGE – Adapting to New Market Conditions

Συντονιστής: κα. Dora Mace-Kokota, Partner - Stephenson Harwood

Ομιλητές:

  • κ. Mark O’Neil, President – Columbia Shipmanagement; President – Intermanager
  • κ. George Pateras, Deputy Chairman – Contships Management; President – Hellenic Chamber of Shipping
  • κ. Aristides Pittas, CEO – Euroseas & Eurodry
  • κ. Ted Petrone, Vice Chairman – Navios Group
  • κ. Frangiskos Kanellakis, Director – Pantheon Tankers
  • κα. Ismini Panagiotides, CEO – Pavimar

 

H κα. Dora Mace-Kokota, Partner - Stephenson Harwood, τόνισε: “Είμαι χαρούμενη που ξεκινούν οι εργασίες μιας παραγωγικής εβδομάδας, και που βρισκόμαστε εδώ αυτοπροσώπως. Ακόμη, είναι τιμή μου να συντονίζω ένα πάνελ με διακεκριμένους καλεσμένους, ενόσω βρισκόμαστε σε έναν ναυτιλιακό κύκλο με πολλές ιδιαιτερότητες, λόγω γεγονότων όπως ο Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι ορθό να γίνεται λόγος για κύκλο, ή είμαστε πλέον έρμαια της μεταβλητότητας;”

Ο κ. Mark ONeil, President – Columbia Shipmanagement; President – Intermanager, τόνισε: “Το τοπίο έχει αλλάξει, μιας και η πανδημία και ο πόλεμος λειτούργησαν ως επιταχυντές αλλαγών. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες αν o κλάδος μας δεν ξυπνήσει, δεν το αντιληφθεί: οι εποχές του «μικρόκοσμου» της ναυτιλίας, όταν προστατευόμασταν από τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν παρέλθει. Η ανάγκη δυνατότητας κλιμάκωσης και στοχευμένων ισχυρών εταιρειών είναι πια προφανής. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ειδικότερα αναφορικά με την ψηφιοποίηση, ενώ η προσέλκυση ποιοτικού προσωπικού γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τέλος, περί κυρώσεων, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ως οργανισμοί, δίνοντας την πρέπουσα σημασία στη διευκόλυνση της συμμόρφωσης. Στην Columbia έχουμε ένα ελεγκτικό σύστημα των ισχυουσών κυρώσεων για όλες τις πτυχές της ναυτιλιακής περιπέτειας.”

 

Ο κ. George Pateras, Deputy Chairman – Contships Management; President – Hellenic Chamber of Shipping, τόνισε:

“Ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε, είναι ότι η πανδημία προκάλεσε αισθητό έλλειμμα διπλωματίας. Η διπλωματία ασκείται στους διαδρόμους των κέντρων εξουσίας – εν τη απουσία της, είδαμε μια αύξηση των κυρώσεων παγκοσμίως, σε τέτοιο βαθμό που έχει γίνει δύσκολο να τις παρακολουθεί κανείς όλες. Η τρέχουσα διατάραξη αφορά φυσικά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Σήμερα, 86 πλοία είναι παγιδευμένα στην Ουκρανία, εκ των οποίων 14 είναι ελληνικά. Η βιομηχανία των αερομεταφορών θα έχει και εκείνη ζημιές εκατομμυρίων. Επομένως, οι Lloyd’s επίσης θα καταγράψουν σημαντικές απώλειες. Η έλλειψη λιπασμάτων θα αποβεί καταστροφική για τις τοπικές καλλιέργειες. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να βρουν τρόπο μεταφοράς σιτηρών είτε οδικώς είτε σιδηροδρομικώς: είναι μια δύσκολη και ρυπογόνος διαδικασία.”

Ο κ. Aristides Pittas, CEO – Euroseas & Eurodry, τόνισε: “Οι αλλαγές γύρω μας το τελευταίο διάστημα είναι απανωτές. Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο: όλοι νόμιζαν πως η πανδημία θα ήταν καταστροφική για τη ναυτιλία, αλλά σταδιακά συνειδητοποιήσαμε ότι οι άνθρωποι αλλάζουν καταναλωτικές συνήθειες και επιλέγουν νέα

προϊόντα. Η ζήτηση τονώθηκε, με αποτέλεσμα κέρδη στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων και της μεταφοράς φορτίου χύδην. Ενίοτε καταστροφικά γεγονότα μπορούν ταυτόχρονα να οδηγήσουν σε νέες ευκαιρίες.”

 

Ο κ. Ted Petrone, Vice Chairman – Navios Group, τόνισε: “Δυστυχώς, οδεύουμε προς μια κρίση παγκόσμιας εμβέλειας στα καύσιμα και στην ενέργεια. Χρειαζόμαστε ενέργεια για τους ανθρώπους, για τις πόλεις μας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα με τις μεταφορές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η πανδημία προκάλεσε αναποτελεσματικότητα, συμφόρηση στα λιμάνια, ενώ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη ναυτιλία. Τέλος, η πραγματική κρίση είναι μπροστά μας, καθώς βρισκόμαστε στο χείλος μιας γενικευμένης ανεπάρκειας σε τρόφιμα. Η ναυτιλία, ως συνήθως, είναι έτοιμη να βοηθήσει τον πλανήτη να επιβιώσει.”

 

Ο κ. Frangiskos Kanellakis, Director – Pantheon Tankers, τόνισε: “Πράγματι, περάσαμε κάποια δύσκολα χρόνια με ουσιαστικές αλλαγές. Ο παρατεταμένος πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, επιφέροντας αυξήσεις στις τιμές των αγαθών, υψηλά κόστη και ακόμη μια διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Ταυτόχρονα, η πράσινη μετάβαση επιταχύνεται, με νέα καύσιμα και νέες τάσεις να κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε την κατάσταση μια για πάντα. Η αντιμετώπιση της νέας αυτής κρίσης είναι μια σημαντική πρόκληση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ναυτικοί μας ανταπεξήλθαν ήδη σε δύσκολες καταστάσεις και πρέπει να επιβραβευτούν για την ανθεκτικότητά τους.”

 

Η κα. Ismini Panagiotides, CEO – Pavimar, τόνισε: “Για εμάς, απόλυτη προτεραιότητα είναι η κρίση που αφορά τα πληρώματά μας. Δεν πρέπει να λησμονούμε τα άτομα που βρίσκονται στον πυρήνα της ναυτιλίας, ορισμένοι εκ των οποίων εγκλωβίστηκαν στα σκάφη για έως και είκοσι μήνες, επομένως τους χρωστάμε πολλά. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα προβλήματά τους, τοποθετώντας στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης τις καλές εργασιακές συνθήκες. Το 10% των ναυτικών παγκοσμίως είναι Ρώσοι, ενώ ένα 4% είναι Ουκρανοί. Το θέμα αυτό λοιπόν θα γίνει ακόμη πιο επίκαιρο τους επερχόμενους μήνες.”

LNG & THE NEW ENERGY LANDSCAPE

Συντονιστής: κ. Panagiotis Mitrou, Global Gas Segment Director – Lloyds Register

Ομιλητές:

  • κ. Sveinung Støhle, Deputy CEO – Angelicoussis Group
  • κ. Jerry Kalogiratos, CEO – Capital Product Partners
  • κ. Paolo Enoizi, CEO – Gaslog & Gaslog Partners
  • κ. Andrew Scorer, Freight Analytics Lead - S&P Global Commodity Insights

 

O κ. Panagiotis Mitrou, Global Gas Segment Director – Lloyds Register, τόνισε: “Είναι χαρά μου να συντονίζω τη συγκεκριμένη ενότητα. Για εμάς στον κλάδο του αερίου οι καιροί είναι σίγουρα ενδιαφέροντες: με αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια και δομικές αλλαγές στη ναυτιλία. Έχουμε πολλά να αναλύσουμε όσον αφορά το πού βρισκόμαστε σε επίπεδο αγορών, με αυξημένες τιμές και νέους παράγοντες όπως οι κανονισμοί του IMO και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους στόλους. Ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου;”

 

O κ. Sveinung Støhle, Deputy CEO – Angelicoussis Group, τόνισε: “Ως προς το LNG, παρατηρείται σαφής ανοδική τάση βασισμένη στην προσφορά και στη ζήτηση. Μέσα σε μόλις δύο έτη, η αγορά έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά, και αν η διαθέσιμη ενέργεια ήταν περισσότερη, το φαινόμενο θα είχε πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι προοπτικές της αγοράς είναι καλύτερες από ποτέ, ήδη πριν από τον πόλεμο. Η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω της απόφασης της Ευρώπης να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο. Στον όμιλό μας 9 σκάφη LNG είναι υπό κατασκευή. Ο κόσμος αναζητά μακροχρόνια συμβόλαια, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.”

 

O κ. Jerry Kalogiratos, CEO – Capital Product Partners, τόνισε: “Φαίνεται πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας θεαματικής αύξησης στις τιμές του LNG. Οι υψηλές τιμές οφείλονται σε γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Φυσικά, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις παραδοχές και στις προβλέψεις μας εν μέσω ενός αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η αυξημένη προσφορά είναι σημαντική αλλά δεν αποτελεί πανάκεια, ειδικότερα

συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες της αγοράς καυσίμων. Τέλος, η υψηλή ζήτηση για μακροχρόνιες ναυλώσεις αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον αύξηση των τιμών.”

O κ. Paolo Enoizi, CEO – Gaslog & Gaslog Partners, τόνισε: “Η δυνητική αφαίρεση της δυνατότητας επιλογής από τους χειριστές έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Το σημείο κλειδί είναι η βιωσιμότητα, συνυπολογίζοντας την απόδοση της επένδυσης και αποφεύγοντας τη στασιμότητα των σχεδίων απανθρακοποίησης. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθούμε στην αποδοτικότητα του σκάφους. Σε όλη τη βιομηχανία μας γίνονται προσπάθειες, με κάθε διαθέσιμη μορφή τεχνολογίας. Για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2050 θα χρειαστούμε καύσιμα μηδενικών εκπομπών. Η εξίσωση οφείλει να περιλαμβάνει τον τρόπο χρήσης των σκαφών αυτών. Έχουμε παραγγείλει νέα σκάφη και ήδη παρατηρούμε τις διαφορές, ωστόσο, οι διαφορές στην αποδοτικότητα εντός του στόλου εξαρτώνται και από τη χρήση, την ταχύτητα, κ.λπ. Τέλος, οι νέες συνεργασίες θα αποτελέσουν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων μας.”

O κ. Andrew Scorer, Freight Analytics Lead - S&P Global Commodity Insights, τόνισε: “Οι εξελίξεις στο εμπόριο κάνουν τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα, επομένως χρειάζεται ευελιξία προς αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων. Το LNG φαντάζει υποσχόμενο και αναμένονται περισσότερες επενδύσεις. Το άλμα από το 2021 στο 2022 από πλευράς χωρητικότητας είναι εντυπωσιακό. Ο κλάδος των εμπορευματοκιβωτίων δείχνει τον δρόμο: πολλά πλοία έχουν ήδη παραγγελθεί, γεμίζοντας κι άλλο τα ναυπηγεία. Ωστόσο, το LNG είναι ένα μεταβατικό καύσιμο και δεν θα αρκέσει για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με χρονικό ορίζοντα το 2050.”

DECARBONIZATION - Your Next Business Plan

Τα σχόλια της ενότητας πραγματοποίησε ο κ. Georgios Plevrakis, Vice President, Global Sustainability – ABS

O κ. Georgios Plevrakis, τόνισε: “Ως χώρος βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρόκληση της απανθρακοποίησης πριν μερικά χρόνια και προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τι θα περιλαμβάνει, τόσο στο καλύτερο όσο και στο χειρότερο σενάριο. Ο στόχος του 2050 θα αποβεί δύσκολος αν ολόκληρη η αξιακή αλυσίδα γύρω από τη ναυτιλία δεν μοιραστεί την ευθύνη. Πολυάριθμα σκάφη θα χρειαστούν επιχειρησιακές αλλαγές ή βελτιώσεις για να πληρούν τις προϋποθέσεις και να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

Επιπλέον, οι μηδενικές εκπομπές δεν μπορούν να αποτελέσουν ρεαλιστικό στόχο αν πρώτα δεν γίνει ευρέως διαθέσιμη η τεχνολογία δέσμευσης, χρησιμοποίησης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCUS). Οι εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν ένα προφίλ αποτυπώματος άνθρακα, καταγράφοντας τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές και προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους ανάλογα. Η απανθρακοποίηση είναι τόσο περίπλοκη που αναπόφευκτα θα επηρεάσει όλες τις εταιρικές δραστηριότητες και πτυχές: περιβαλλοντικές, κοινωνικές και σχετικές με τη διακυβέρνηση. Οι κίνδυνοι της ενεργειακής μετάβασης πρέπει να υπολογιστούν και να ληφθούν υπόψη στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, ενώ από τη διαδικασία μπορούν να προκύψουν νέες ευκαιρίες.”

BUILDING ON TRADITION – EMBRACING CHANGE & INNOVATION – Taking Greek Shipping Into The Next Chapter

Συντονιστής: κα. Alexia Hatzimichali, Partner & Head of the Athens Office – Watson Farley Williams

Ομιλητές:

  • κ. Alex Hadjipateras, Executive VP of Business Development – Dorian LPG Ltd.
  • κ. John Dragnis, CEO – Goldenport Holdings
  • κα. Suzanna Laskaridis, Managing Director – Laskaridis Shipping Co. Ltd
  • κα. Ioanna Procopiou, CEO – Prominence Maritime
  • κ. Ioannis Martinos, CEO – The Signal Group

 

Η κα. Alexia Hatzimichali, Partner & Head of the Athens Office – Watson Farley Williams, τόνισε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Capital link που μου έδωσε την ευκαιρία να συντονίσω ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάνελ, αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδυάσουμε την παράδοση και την καινοτομία, στο παρόν και στο μέλλον.”

 

Ο κ. Alex Hadjipateras, Executive VP of Business Development – Dorian LPG Ltd., τόνισε: “Για εμάς παράδοση σημαίνει μια στενή σύνδεση με τους ναυτικούς μας. Η επικοινωνία ανάμεσα στη ξηρά και στη θάλασσα γίνεται πιο σημαντική ενόψει των τεχνολογικών και περιβαλλοντικών κανονισμών. Πέρυσι καταφέραμε πραγματικά να υιοθετήσουμε ένα υβριδικό μοντέλο και προχωρήσαμε σε εγκαταστάσεις scrubbers. Όσον αφορά την τεχνολογία, διαχειριστές κεφαλαίων και επιχειρηματικά ταμεία επενδύουν σημαντικά και νέες εταιρείες αναδύονται. Χωρίς καινοτομία και νέες συνέργειες θα είναι αδύνατον να επιτύχουμε μελλοντικά.”

Ο κ. John Dragnis, CEO – Goldenport Holdings, τόνισε: “Η προσωπική ενασχόληση σε συγκεκριμένα έργα είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης πραγματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, όταν πριν λίγα χρόνια η ενεργειακή αποδοτικότητα κατέστη πιο σημαντική, δεν ήταν άμεσα σαφές το πώς αυτό θα επηρεάσει άλλα τμήματα, αλλά αν κανείς εξηγήσει τους λόγους στους εταίρους του, αυτό εκτιμάται. Σήμερα πλέον, η διαχείριση της ενέργειας έχει αποκτήσει ύψιστη σημασία για τη βιομηχανία μας. Απαιτείται αξιολόγηση ιδεών, συγκέντρωση σχολίων, έμπρακτη αξιολόγηση του τι λειτουργεί και ανάλογη προσαρμογή.

Η καινοτομία εν τέλει αφορά τη διαχείριση, είτε μιλάμε για ιδιωτική ή εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι δεν πρέπει να περιορίζονται στην επιτυχή συμπλήρωση ενός εντύπου, απαιτούν μακροπρόθεσμη σκέψη και στρατηγική.”

Η κα. Suzanna Laskaridis, Managing Director – Laskaridis Shipping Co. Ltd, τόνισε: “Εν μέσω των πρόσφατων αναταράξεων, ο στόλος μας απεδείχθη πολύ ανθεκτικός. Πιστεύω πως η καινοτομία είναι συνυφασμένη με την πρόοδο, και δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς παραδοσιακές αξίες. Η παράδοση δεν εμποδίζει την ανάπτυξη, αντιθέτως αποτελούν αλληλοσυμπληρωματικές έννοιες. Η έντιμη επιχειρηματικότητα και η καινοτομία δια της ψηφιοποίησης μπορούν να συνδυαστούν.

Θα ήθελα να τονίσω πως τα ενιαία πρότυπα κανονισμών θεσπίστηκαν μόλις πρόσφατα, και σε ορισμένους τομείς έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Τα κριτήρια ESG και η βιωσιμότητα συχνά προσεγγίζονται αποκλειστικά υπό το περιβαλλοντικό πρίσμα, παρότι δεν είναι παρά ένας από τους τρεις πυλώνες. Η ναυτιλία βρίσκεται έχει ικανοποιητικότερο βαθμό ετοιμότητας σε σχέση με άλλους κλάδους. Εν κατακλείδι, θα έπρεπε να αντιλαμβανόμαστε τα κριτήρια ESG ως κώδικα δεοντολογίας, όχι ως στενό πλαίσιο κανόνων.”

 

Η κα. Ioanna Procopiou, CEO – Prominence Maritime, τόνισε: “Ανήκοντας στη δεύτερη γενιά εφοπλιστών της οικογενείας μου, θεωρώ πως το γεγονός αυτό προσφέρει πλεονεκτήματα αλλά και σηματοδοτεί πρόσθετες προκλήσεις. Η προηγούμενη γενιά δημιούργησε τη βιομηχανία αυτή από το μηδέν. Ως νέος άνθρωπος έχεις φιλοδοξίες για να κάνεις πράγματα που σε ολοκληρώνουν, χρησιμοποιώντας ταλέντο και δημιουργικότητα. Αυτό όμως συνυπάρχει με μια ανάγκη να αποδείξεις ότι αξίζεις και ότι έχεις κερδίσει τη θέση σου. Κάποιοι συνάδελφοι ενδεχομένως σε κρίνουν και σε συγκρίνουν. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να βρεθεί το κατάλληλο πόστο. Έμαθα πολλά από τον πατέρα μου, που με ενθάρρυνε να αναλάβω επιπλέον πρωτοβουλίες, επιτρέποντας μου να αποτύχω και να μάθω από τα λάθη μου.”

Ο κ. Ioannis Martinos, CEO – The Signal Group, τόνισε: “Η ύπαρξη μιας οικογενειακής επιχείρησης αποτελεί τεράστια ευκαιρία και προσφέρει πολλά πράγματα, όπως μια ποιοτική επιχειρηματική εκπαίδευση, αλλά αυτό συνδυάζεται με μια ευθύνη αξιοποίησής τους, εντός της εταιρείας ή ξεκινώντας κάτι νέο. Θαυμάζω επίσης τους ανθρώπους που μεγάλωσαν στον χώρο μας αλλά επέλεξαν να ασχοληθούν με κάτι τελείως διαφορετικό στην καριέρα τους.

Καινοτομία δεν σημαίνει απαραίτητα εφευρέσεις, σημαίνει να επενδύσεις νωρίς και να συνδυάσεις πράσινο σχεδιασμό και εξοικονόμηση πόρων, εκμεταλλευόμενος το καινοτόμο τεχνολογικό προϊόν κάποιου τρίτου.”

 

RIDING THE TECHNOLOGY WAVE – Accelerating The Technological (R)Evolution

Συντονιστής: κ. John Kokarakis, Technology and Business Development Director South East Europe, Black Sea & Adriatic (SEEBA) Zone – Bureau Veritas

Ομιλητές:

  • κ. Roberto Coustas, CEO - DeepSea Technologies
  • κ. Konstantinos Stampedakis, Co-Founder & CEO – ERMA FIRST / METIS Cyberspace Technology
  • κ. Antonis Malaxianakis, CEO – Harbor Lab
  • κ. George Karageorgiou, CEO – Olympic Shipping & Management
  • κ. Stamatis Tsantanis, CEO – Seanergy Maritime Holdings

Ο κ. John Kokarakis, Technology and Business Development Director South East Europe, Black Sea & Adriatic (SEEBA) Zone – Bureau Veritas, τόνισε: “Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ανανεώνουν και επεκτείνουν συνεχώς τον στόλο τους, υιοθετώντας τεχνολογικές εξελίξεις και επενδύοντας σε καινοτόμα, πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία. Οι ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι διαθέσιμες, καταρτισμένες και έτοιμες να βοηθήσουν τον μεγαλύτερο στόλο της παγκόσμιας ναυτιλίας να πλοηγηθεί επικερδώς σε έναν πιο ψηφιοποιημένο και απανθρακοποιημένο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες αξιόπιστες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις που επιτρέπουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία να λειτουργεί τα πλοία της με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις, μειωμένο κόστος και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των προμηθευτών υπηρεσιών, των πλοιοκτητών, των διαχειριστών και των προγραμματιστών καινοτόμων λύσεων που βοηθούν τη βιομηχανία να επιτύχει τους στόχους της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα εργαλεία θα δημιουργήσουν πιο έξυπνα πλοία και θα παρέχουν παρακολούθηση της απόδοσης και ορατότητα σε πραγματικό χρόνο των σκαφών. Θα μειώσουν το χάσμα στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στο σκάφος και εκείνων στην ξηρά, δημιουργώντας μια πιο συγκεντρωτική τεχνογνωσία όπου τα δεδομένα από ένα σκάφος μπορούν να επιφέρουν βελτιώσεις σε άλλα σκάφη. Οι τεχνικές βελτιστοποίησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή βελτιστοποιημένης κατανάλωσης καυσίμου με μέγιστη απόδοση και εξοικονόμηση χρημάτων. Προηγμένες αναλύσεις μπορούν να εφαρμοστούν στα δεδομένα που σχετίζονται με τις διαδρομές των πλοίων προκειμένου να εξαχθεί μια βέλτιστη στρατηγική χρησιμοποιώντας πολλαπλές πηγές δεδομένων και τεχνολογίες. Η τεχνολογία προσδιορίζει τομείς προτεραιότητας μέσω προηγμένων προγνωστικών αναλύσεων, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, να αυξηθεί η απόδοση και να μειωθεί ο χρόνος συντήρησης του στόλου.Η ελληνική ναυτιλία οραματίζεται και ελπίζει στην άνοδο των εταιρειών τεχνολογίας με έτοιμες λύσεις που μπορούν να την αναβαθμίσουν με πλήρη ενσωμάτωση έξυπνων καινοτόμων τεχνολογιών.”

Ο κ. Roberto Coustas, CEO - DeepSea Technologies, τόνισε: “Το στοιχείο που μας καθιστά διαφορετικούς είναι το πελατολόγιό μας. Αν ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις, τότε μπορεί να μετρηθεί. Για παράδειγμα αν στόχος είναι η μείωση του κόστους, έχουμε τα εργαλεία για να υπολογίσουμε τον αντίκτυπο του προϊόντος μας. Η παρουσία μας στην Ελλάδα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, μιας και πολλοί από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι η Αθήνα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης όσον αφορά τη ναυτιλιακή τεχνολογία. Πολλοί από τους πελάτες μας άλλωστε μας βοήθησαν να σχεδιάσουμε τα συστήματά μας. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πρόγραμμα που πραγματοποιεί δοκιμές στα πλοία και επομένως συνεισφέρει στην ανάπτυξή τους.  Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με ναυτιλιακές εταιρείες που αποσκοπούν στην απανθρακοποίηση και την επιχειρησιακή αριστεία μέσω της βελτιστοποίησης του ταξιδιού των σκαφών τους.”

Ο κ. Konstantinos Stampedakis, Co-Founder & CEO – ERMA FIRST / METIS Cyberspace Technology, τόνισε: “Η παραδοσιακή ναυτιλία μας ενέπνευσε στην προσπάθειά μας να βρούμε καινοτόμες λύσεις. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει διεθνή κόμβο ναυτιλιακής τεχνολογίας. Τα άτομα που προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις στη ναυτιλία δεν περιορίζονται σε αυτό το τραπέζι. Η Ελλάδα έχει τις υποδομές ώστε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο μέσω ενός ενεργού οικοσυστήματος με πληθώρα νεοφυών επιχειρήσεων. Η ERMA FIRST είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει από μια εταιρεία με ένα μόνο προϊόν, σχετικό με τη διαχείριση του υδάτινου έρματος, και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο όμιλο. Σήμερα, το 80% των πελατών μας είναι Έλληνες, αλλά επεκτεινόμαστε σταδιακά και σε ξένες αγορές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως συνεισφέρουμε στην προσπάθεια της χώρας μας για αντιστροφή του brain drain, προσελκύοντας νέους επαγγελματίες και προσφέροντας τους θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.”

 

Ο κ. Antonis Malaxianakis, CEO – Harbor Lab, τόνισε: “Παρέχουμε αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, συνδεσιμότητα και εξοικονόμηση πόρων. Η συνδεσιμότητα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στις μέρες μας. Το λογισμικό μας συνδέεται με τα επιχειρησιακά συστήματα των πλοίων, μειώνοντας τη χειρωνακτική εργασία και την εξάρτηση από το χαρτί. Η μείωση του κόστους αποτελεί την ειδικότητά μας. Διαθέτουμε μια αφοσιωμένη ομάδα με μαθηματικές

σπουδές, που δημιουργεί αλγόριθμους που υπολογίζουν το κόστος ελλιμενισμού σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Επί της ουσίας υπολογίζουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πληρώνουν οι χειριστές.”

 

Ο κ. George Karageorgiou, CEO – Olympic Shipping & Management, τόνισε: “Και μόνο το γεγονός ότι η εταιρεία μας συνεργάζεται και με τους τρεις κυρίους που ηγούνται τεχνολογικών επιχειρήσεων στο τραπέζι μας τα λέει όλα. Η ανάγκη για τεχνολογικές λύσεις έχει αυξηθεί, οδηγώντας στη γέννηση νέων εταιρειών. Η Olympic ήταν πάντα πρωτοπόρος στην τεχνολογία, ήδη από το 1969 όταν εγκαταστήσαμε έναν από τους πρώτους μεγάλους υπολογιστές της IBM στα γραφεία μας στο Μόντε Κάρλο. Προσφάτως, τα τελευταία έξι χρόνια, διαθέτουμε συστήματα που συλλέγουν δύο εκατομμύρια σημεία δεδομένων ημερησίως ανά πλοίο. Χρειαζόμαστε μια τεράστια βάση δεδομένων για να τα διαχειριστούμε και έξυπνους ανθρώπους για να τα αποκρυπτογραφήσουν, έτσι ώστε να μετατραπούν σε χρήσιμη πληροφορία, προσθέτοντας αξία στα εγχειρήματά μας.”

 

Ο κ. Stamatis Tsantanis, CEO – Seanergy Maritime Holdings, τόνισε: “Η τεχνολογία σήμερα είναι απαραίτητη προϋπόθεση των υψηλών αποδόσεων. Δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά άμεση ανάγκη: η επιχειρηματικότητα χωρίς αυτή αντιστοιχεί στο να βγει κανείς από το σπίτι του χωρίς το κινητό του. Ήμασταν από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που εγκατέστησαν συστήματα τεχνολογίας αιχμής. Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις είναι από τις καλύτερες στον κόσμο στην παροχή λύσεων, και είμαι υπερήφανος που συνδιαλέγομαι με νέους και δυναμικούς επιχειρηματίες. Τα προϊόντα τους έχουν αλλάξει το modus operandi στη ναυτιλία. Αποφασίσαμε να ενστερνιστούμε την αλλαγή από νωρίς, επομένως η διαδικασία έχει κυλήσει ομαλά.”

 

SHIPPING & THE ENVIRONMENT – Pathways to Greener Shipping

Optimizing Fleet Quality & Efficiency – Building the Ships of the Future

 

Συντονιστής: κα. Vanessa Tzoannos, of Counsel – Hill Dickinson

Ομιλητές:

  • κα. Semiramis Palios, CEO – Diana Shipping; President – HELMEPA
  • κ. Christos Tsakonas, Head of Global Shipping – DNB
  • κ. Knut Ørbeck-Nilssen, CEO – DNV Maritime
  • κ. Dimitri Fafalios, Director – Fafalios Shipping; Chairman - INTERCARGO
  • κ. Polys Hajioannou, CEO – Safe Bulkers

Η κα. Vanessa Tzoannos, of Counsel – Hill Dickinson, τόνισε: “Πρόκειται για ένα σπουδαίο πάνελ με άτομα που είναι ευρέως γνωστά στην Ελλάδα και διεθνώς, και αναζητούν τρόπους για μια πιο πράσινη ναυτιλία, βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητα και κτίζοντας νέα πλοία σύμφωνα με τις ανάγκες του μέλλοντος και κατ’ αντιστοιχία των κανονισμών, της χρηματοδότησης και των γεωπολιτικών συγκυριών.”

Η κα. Semiramis Palios, CEO – Diana Shipping; President – HELMEPA, τόνισε: “Η ναυτιλία μεταφέρει την πλειονότητα των φορτίων παγκοσμίως, με μικρότερη ρύπανση από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Παραμένει η πιο αποδοτική μέθοδος. Ωστόσο, η μείωση των εκπομπών θείου στο μέγιστο δυνατό σημείο είναι ευθύνη μας. Είναι δεδομένο πως η υιοθέτηση τοπικών και όχι παγκόσμιων κανονισμών περιπλέκει τα πράγματα. Ο ΙΜΟ οφείλει να είναι πιο φιλόδοξος, ώστε άλλα νομοθετικά όργανα να τον αφήσουν να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: πρέπει να μιλήσουμε για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, και η HELMEPA και τα μέλη της αναδεικνύουν τη δέσμευση της Ελλάδας για απανθρακοποίηση, ωφέλιμες πολιτικές και διαφάνεια.”

 

Ο κ. Christos Tsakonas, Head of Global Shipping – DNB, τόνισε: “Αντιλαμβάνεται ο χώρος τον επείγοντα χαρακτήρα της πράσινης μετάβασης; Βλέπω το περιβαλλοντικό τσουνάμι που κατευθύνεται προς το μέρος μας και αναρωτιέμαι αν είμαστε έτοιμοι. Θα αφήσουμε την ΕΕ και άλλους νομοθέτες να θέσουν τους κανόνες εκ μέρους μας; Ο πόλεμος έφερε την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στο προσκήνιο αλλά η ενεργειακή μετάβαση θα επανέλθει στην επικαιρότητα. Οφείλουμε να διαχειριστούμε την πίεση των επενδυτών και της κοινής γνώμης με πιο ώριμο τρόπο.”

 

Ο κ. Knut Ørbeck-Nilssen, CEO – DNV Maritime, τόνισε: “Στηρίζουμε σθεναρά την υιοθέτηση διεθνών κανονισμών. Ένας χώρος όπως ο δικός μας είναι παγκόσμιος εξ ορισμού, επομένως ο IMO πρέπει να αναλάβει δράση, ξεπερνώντας την έλλειψη ταχύτητας και ευελιξίας. 175 χώρες με διαφορετικές ανάγκες καλούνται να συμφωνήσουν, κάτι που δεν είναι εύκολο. Η ΕΕ προσπαθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο, όπως επίσης οι ΗΠΑ, η Κίνα

και η Αυστραλία. Οι τοπικοί κανονισμοί μετατρέπουν τη συμμόρφωση σε δύσκολη εξίσωση με διαφορετικά πρότυπα. Ευελπιστούμε ότι ο IMO θα επιβληθεί ως παγκόσμια αρμόδια αρχή γι’ αυτή την περίπλοκη κατάσταση. Καταγράφεται μια έντονη διαφοροποίηση του τρόπου αντίληψης της ναυτιλίας, που σιγά σιγά αποδέχεται την ανάγκη για εξέλιξη.”

 

Ο κ. Dimitri Fafalios, Director – Fafalios Shipping; Chairman – INTERCARGO, τόνισε: “Η θέσπιση κανόνων για τη μεταφορά ξηρού χύδην φορτίου είναι πιο δύσκολη. Οι ναυτιλιακοί οργανισμοί έχουν ζητήσει τη δημιουργία ενός ταμείου για τη συγκέντρωση πόρων που προορίζονται στη συμμόρφωση αλλά το τοπίο στην ΕΕ παραμένει θολό. Η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Οφείλουμε να εξηγήσουμε στους νομοθέτες της ΕΕ τη ζωτική σημασία της ναυτιλίας ξηρού φορτίου για την ΕΕ. Οι κανονισμοί χρειάζεται να ανταποκρίνονται σε μελέτες διαπίστωσης του οικονομικού αποτυπώματος, στο οποίο δεν επιμένουμε επαρκώς, μιας και η ναυτιλία συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό διαφορετικών οικονομικών μοντέλων ταυτόχρονα.”

 

Ο κ. Polys Hajioannou, CEO – Safe Bulkers, τόνισε: “Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα. Από την έναρξη του πολέμου και μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Ο πόλεμος αυτός, τον οποίο θα χαρακτήριζα ανόητο, καθυστερεί τις εξελίξεις κι άλλο. Η άγνοια μας για τα όσα θα λάβουν χώρα σε τρεις ή έξι μήνες καθιστά αδύνατη τη μετάβαση σε νέα καύσιμα: είναι αρνητικό για το περιβάλλον αλλά και για εμάς. Ίσως στα επόμενα Ποσειδώνια το 2024 θα έχουμε βρει μια απάντηση αναφορικά με τα καύσιμα του μέλλοντος. Πήραμε επενδυτικές αποφάσεις το 2020 όταν η αγορά βελτιώθηκε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Κι όμως βρισκόμαστε ακόμα στο σκοτάδι, μη γνωρίζοντας ποια καύσιμα θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον.”

MEETING THE CAPITAL NEEDS OF THE GLOBAL & THE GREEK SHIPPING COMMUNITY

Role, Development & Outlook of Chinese Leasing

Address by: κ. Channing Wang, Regional Manager - Bank of Communications Financial Leasing (Europe) GmbH

O κ. Channing Wang, τόνισε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος επιστρέφω στο σπίτι του μεγαλύτερου έθνους πλοιοκτητών, εδώ που χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας. Τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια των κινεζικών εταιρειών leasing και η δραστηριότητα στις νέες κατασκευές διευρύνονται διαρκώς. Οι Κινέζοι εκμισθωτές έχουν πλέον ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς και αναπτύσσονται περαιτέρω, ειδικότερα τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην Bank of Communications δέκα από τους κορυφαίους μας πελάτες είναι Έλληνες και στοχεύουμε σε διαρκή συνεργασία με την ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα γινόμαστε πιο ενεργοί στο Αμβούργο, στο Δουβλίνο και σε άλλες διεθνείς τοποθεσίες.”

ΚΥΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, πραγματοποίησε την Κύρια Ομιλία του Συνεδρίου.

Ο κ. Πλακιωτάκης στην ομιλία του τόνισε τα εξής: “Είναι χαρά μου που συμμετέχω στο όγδοο Capital Link Maritime Leaders’ Summit - Greece, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση. Καταρχάς, οφείλω να αναφερθώ στην κατάσχεση, από το Ιράν, ελληνικών τάνκερ. Τέτοιες ενέργειες αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη ναυτιλία, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν δείγμα έλλειψης σεβασμού στη διεθνή κοινότητα. Οι συνέπειες τέτοιων πράξεων για το παγκόσμιο εμπόριο είναι σοβαρότατες. Είναι σημαντικό η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη καταδικάζοντας κάθε παράνομη δραστηριότητα που βλάπτει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και το δίκαιο της θάλασσας. Καλώ την κυβέρνηση στην Τεχεράνη να απελευθερώσει τα δύο πλοία άμεσα, ενώ από πλευράς της η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες πάντοτε κατάφερναν να μεταμορφώσουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Η ναυτιλιακή μας τεχνογνωσία και προσαρμοστικότητα ξεκινούν ήδη από την αρχαιότητα. Παραμένω λοιπόν αισιόδοξος πως η ελληνική ναυτιλία θα παραμείνει ισχυρή, εσωτερικά και διεθνώς. Όσον αφορά τις αποφάσεις για τις ναυτιλιακές πολιτικές, λόγω της περιπλοκότητάς τους, πρέπει να λαμβάνονται εντός ενός πλαισίου ανοικτού διαλόγου ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το υπουργείο μας προσπαθεί να προβλέψει τις προκλήσεις του μέλλοντος, καθώς ζούμε σε μια περίοδο όπου τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Για να επιβιώσουμε και να προοδεύσουμε χρειαζόμαστε συνεργασίες. Η ρωσική εισβολή απέδειξε του λόγου το αληθές. Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Η κατάσταση στην Ουκρανία μας έδειξε πόσο σημαντική είναι η επένδυση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ώστε να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό αέριο και να οικοδομήσουμε την στρατηγική μας αυτονομία ως Ευρωπαίοι. Σύντομα, η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί σε ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το στόχο της ουδετερότητας άνθρακα στη ναυτιλία έως το 2050, συνεισφέροντας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Θα συνεχίσουμε να προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα της ναυτιλίας και των οικονομιών μας.”

GREEK SHIPPING AT THE FOREFRONT OF GLOBAL TRADE – Prospects, Opportunities & Challenges in A Changing World

 

Συντονιστής: κα. Σοφία Καλομενίδου, CESA Capital Markets Leader and CESA IPO Leader – EY

Ομιλητές:

  • κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, Chairman – Capital Maritime
  • Δρ. John Coustas, CEO – Danaos Corporation
  • κ. Γιώργος Προκοπίου, Founder – Dynacom Tankers Management / Dynagas / Sea Traders
  • κ. Πέτρος Παππάς, CEO – Star Bulk Carriers
  • Δρ. Νίκος Π. Τσάκος, CEO – Tsakos Energy Navigation; Chairman – INTERTANKO 2014-2018
  • κ. Γιώργος Οικονόμου, Founder – TMS Group

H κα. Σοφία Καλομενίδου, CESA Capital Markets Leader and CESA IPO Leader – EY, τόνισε:

“Τα όσα συζητήθηκαν εδώ σήμερα ήταν πολύ ενδιαφέροντα, και το πάνελ αυτό μοιράζεται κάποιες κοινές θεματικές, ενώ μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε τις γνώμες μερικών εκ των κορυφαίων εφοπλιστών στην Ελλάδα και στον κόσμο. Μιλήσαμε για πανδημίες, κανονιστικά πλαίσια, γεωπολιτικές εντάσεις και πολέμους. Οι καιροί αλλάζουν και η εξέλιξη είναι απαραίτητη για συνεχίσει κανείς να νικά, ας δούμε λοιπόν τι κάνουν οι διακεκριμένοι καλεσμένοι μας για να συνεχίσουν να κερδίζουν.”

Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, Chairman – Capital Maritime, τόνισε:

 “Ο κορονοϊός και τα όσα συμβαίνουν με τη ρωσική εισβολή, μια σύγκρουση κοντά στα σύνορά μας, που είχαμε δεκαετίες να βιώσουμε, αλλάζουν το τοπίο. Γεωπολιτικά, πολλές σταθερές έχουν μεταβληθεί και οδηγούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Η ναυτιλία με τη σειρά της επηρεάζεται από αυτές τις αλλαγές. Παρατηρούμε νέες ευκαιρίες και την ανάδυση νέων εμπορικών εταίρων. Είναι προφανές πως η ευρωπ&

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης