Ναυτιλία

Γερμανία: Προβλήματα στην μεταφορά φορτίων λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου

Γερμανία: Προβλήματα στην μεταφορά φορτίων λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου

Τα πλοία αναγκάζονται να πλεύσουν κατά τα τρία τέταρτα άδεια με τους ιδιοκτήτες φορτίου να χρειάζεται συχνά να πληρώσουν τέσσερα πλοία για να μεταφέρουν τα φορτία τους αντί για ένα

 

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία έπεσε ξανά λόγω της ξηρασίας την Παρασκευή, με ορισμένα πλοία να μην μπορούν πλέον να πλεύσουν, δήλωσαν ναυτιλιακές εταιρείες και μεσίτες.

Η ναυτιλία φορτίου στον Ρήνο συνεχίζεται, αλλά με τα πλοία μερικές φορές αναγκάζονται να πλεύσουν κατά τα τρία τέταρτα άδεια με τους ιδιοκτήτες φορτίου να χρειάζεται συχνά να πληρώσουν τέσσερα πλοία για να μεταφέρουν τα φορτία τους αντί για ένα.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η διαταραχή του Ρήνου θα μπορούσε να κοστίσει μισή ποσοστιαία μονάδα από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας φέτος.

Η στάθμη της ίσαλης γραμμής αναφοράς στο σημείο Kaub κοντά στο Koblenz ήταν στα 42 εκατοστά την Παρασκευή, μειωμένη κατά περίπου 5 εκατοστά την ημέρα και από 51 εκατοστά τη Δευτέρα. Τα σκάφη χρειάζονται περίπου 1,5 μέτρο ίσαλο γραμμής αναφοράς Kaub για να πλεύσουν πλήρως φορτωμένα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο επίπεδο στο οποίο σταματά η ναυτιλία, δήλωσε ο Roberto Spranzi, διευθυντής του ναυτιλιακού συνεταιρισμού DTG που εκμεταλλεύεται περίπου 100 φορτηγά πλοία στο Ρήνο. «Συνεχίζουμε να πλέουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να πλέουμε μέχρι να φτάσουμε στη ναυτική τεχνική αδυναμία».

Ορισμένα μεγαλύτερα πλοία και φορτηγίδες δεν μπορούν πλέον να περάσουν από το Kaub και στο Duisburg, οι μεγάλες μονάδες ρυμουλκών/φορτηγίδων που μεταφέρουν 3.000 τόνους δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, είπε.

Μεταφορές

Τα φορτία μεταφέρονται σε μεγαλύτερους αριθμούς μικρότερων φορτηγίδων ικανών να πλέουν σε ρηχά νερά, αυξάνοντας το κόστος για τους ιδιοκτήτες φορτίου.

«Οι πελάτες παραγγέλνουν μόνο τις προμήθειες που πραγματικά χρειάζονται για να συνεχίσουν την παραγωγή», είπε.

Οι τιμές spot για μια φορτηγίδα υγρών  δεξαμενόπλοιων από το Ρότερνταμ στην Καρλσρούη νότια του Kaub παρέμειναν αμετάβλητες την ημέρα στα 110 ευρώ τον τόνο την Παρασκευή, αλλά αυξήθηκαν κατά 16 ευρώ αυτήν την εβδομάδα και από μόλις 20 ευρώ τον τόνο τον Ιούνιο, ανέφεραν οι μεσίτες.

Η χαμηλή στάθμη του Ρήνου θα επηρεάσει την παραγωγή δύο γερμανικών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Ο όμιλος χημικών BASF ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει περικοπές στην παραγωγή εάν το χαμηλό επίπεδο υδάτων διαταράξει τον εφοδιασμό .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης