Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Η συμβολή της ABB στο έργο δέσμευσης άνθρακα του Northern Lights

Η συμβολή της ABB στο έργο δέσμευσης άνθρακα του Northern Lights
Το Northern Lights, μια κοινοπραξία μεταξύ της Equinor, της Shell και της Total, είναι το πρώτο έργο CCS που αναπτύσσει μια ανοιχτή και ευέλικτη υποδομή για την αποθήκευση CO2 από βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη

Η παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας ABB θα συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης καυσίμου και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα πλοία που μεταφέρουν δεσμευμένες βιομηχανικές εκπομπές για μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Σε αυτό το μοτίβο κινείται το εγχείρημα της εταιρείας για το Northern Lights.

Τα δύο πλοία θα μεταφέρουν CO2 που δεσμεύεται από βιομηχανικούς εκπομπούς σε έναν χερσαίο τερματικό σταθμό στο Øygarden της Νορβηγίας.

Στη συνέχεια, το CO2 θα παραδοθεί μέσω αγωγού σε ειδικές δεξαμενές 2,6 km κάτω από τον βυθό της Βόρειας Θάλασσας για μόνιμη αποθήκευση. Σύμφωνα με την ABB, κάθε ένα από τα πλοία των 130 μέτρων θα μπορεί να μεταφέρει έως και 7.500 m2 υγροποιημένου CO2 σε ειδικά κατασκευασμένες δεξαμενές φορτίου υπό πίεση. Αυτή η συνεργασία θα αποδώσει τα απαραίτητα συστήματα αυτοματισμού και ασφάλειας για την βέλτιστη απόδοση της εγκατάστασης.

Οι φάσεις του έργου

Το Northern Lights, μια κοινοπραξία μεταξύ της Equinor, της Shell και της Total, είναι το πρώτο έργο CCS που αναπτύσσει μια ανοιχτή και ευέλικτη υποδομή για την αποθήκευση CO2 από βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη. Η πρώτη φάση του έργου πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024 και θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μόνιμα έως και 1,5 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, με φιλοδοξία να επεκταθεί σε πάνω από πέντε εκατομμύρια τόνους ετησίως σε μια δεύτερη φάση.

Παράλληλα, το CCS διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα και την ενέργεια. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις CCS σε όλο τον κόσμο έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν περισσότερους από 40 εκατομμύρια τόνους CO2 από εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά δεσμευμένου CO2 σε μόνιμα σημεία αποθήκευσης μέσω αγωγού έχει ήδη αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Η Ships προσφέρει μια ευέλικτη λύση για μεταφορά CO2 σε μεγάλες αποστάσεις.

«Η αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων του κόσμου απαιτεί συνεχή ώθηση για καινοτομία και είμαστε περήφανοι που κάνουμε τη διαφορά με την κορυφαία τεχνολογία μας. Η μεταφορά των δεσμευμένων εκπομπών από πλοία θα είναι το κλειδί για την επιτυχία του έργου Northern Lights, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα στους τομείς της βαριάς βιομηχανίας», δήλωσε ο Rune Braastad, Global Business Line Manager, Marine Systems στην ABB Marine & Ports.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης