Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Ο Νετανιάχου θέλει να διαλύσει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Ο Νετανιάχου θέλει να διαλύσει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου
Αβεβαιότητα για το μέλλον των δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εάν εκλεγεί

 

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu υποσχέθηκε να «εξουδετερώσει» τη νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο, εάν ανακτήσει το αξίωμα στις αυριανές εκλογές. Οι Ισραηλινοί θα ψηφίσουν για πέμπτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, και αν κερδίσει, η υπόσχεσή του να ανατρέψει τη συμφωνία δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον των δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ακτές της Χάιφα σύμφωνα με το maritime-executive.com.

Όσον αφορά τη νέα οριοθέτηση με τον Λίβανο, «θα συμπεριφερθώ όπως συμπεριφέρθηκα με τις Συμφωνίες του Όσλο», δήλωσε ο Netanyahu στο Army Radio (Galatz) τη Δευτέρα. Αναφέρθηκε στη διπλωματική συμφωνία της δεκαετίας του 1990 που υποστήριζε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αποτέλεσμα στο οποίο αντιτάχθηκε για μεγάλο μέρος της καριέρας του. Τόνισε ότι υπό την επίβλεψή του, οι Συμφωνίες του Όσλο «δεν ακυρώθηκαν, εξουδετερώθηκαν».

Διαμάχη

Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, την οποία διαπραγματεύτηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Yair Lapid, υπογράφεται και ολοκληρώνεται και βάζει τέλος σε μια μακροχρόνια συνοριακή διαμάχη. Σύμφωνα με τους τελικούς όρους, το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish, το οποίο τώρα μπαίνει στο δίκτυο. Η γραμμή οριοθέτησης παραχωρεί τον έλεγχο του παρακείμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου Qana στον Λίβανο, αν και το Ισραήλ θα διατηρήσει μετοχικό μερίδιο στην ανάπτυξή του και θα λάβει πληρωμές μερισμάτων από την εταιρεία μίσθωσης Qana, TotalEnergies. Ο Lapid, είπε ότι η συμφωνία «θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα εισφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας».

Ως μέρος της συμφωνίας, η κυβέρνηση Baiden παρείχε γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας στην κυβέρνηση του Lapid, διαβεβαιώνοντας την αμερικανική υποστήριξη σε περίπτωση που ο Λίβανος (ή η ισχυρή λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ) παραβιάσει τη συμφωνία. Η επιστολή διαβεβαίωσης υπόσχεται επίσης να στηρίξει τις προσπάθειες για να μην καταλήξουν τα κέρδη από τη λιβανική πλευρά στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Το κόμμα Λικούντ του Netanyahu αντιτίθεται σθεναρά στη συμφωνία για τα σύνορα και την έχει περιγράψει ως «παράδοση» στη Χεζμπολάχ. Το Λικούντ και οι ακροδεξιοί εταίροι του στον συνασπισμό θα χρειαστούν 61 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών του Ισραήλ για να πάρουν τον έλεγχο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης