Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Η Chevron στέλνει τάνκερ στη Βενεζουέλα για να φορτώσουν αργό

Η Chevron στέλνει τάνκερ στη Βενεζουέλα για να φορτώσουν αργό

Η εταιρεία έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση

 

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron  στέλνει δύο τάνκερ στη Βενεζουέλα, ένα από τα οποία θα φορτώσει το πρώτο φορτίο αργού που προορίζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Την Παρασκευή, ένα ναυλωμένο πλοίο της Chevron πλησίασε τα ύδατα της νοτιοαμερικανικής χώρας για να παραλάβει ένα φορτίο αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας. Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ένα φορτίο αραιωτικών σε μια κοινοπραξία πετρελαίου Chevron πρόκειται να φτάσει στη χώρα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια 6 μηνών στη Chevron, εξουσιοδοτώντας την να αναλάβει διευρυμένο ρόλο σε τέσσερις κοινοπραξίες πετρελαίου της Βενεζουέλας που παράγουν, επεξεργάζονται και εξάγουν πετρέλαιο και να μεταφέρει το πετρέλαιο τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η άδεια των ΗΠΑ θα ανοίξει εκ νέου τις ροές πετρελαίου που είχαν κλείσει από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια.Είναι ένα από τα πρώτα βήματα της Ουάσιγκτον για χαλάρωση των κυρώσεων στη χώρα ως κίνητρο για τη Βενεζουέλα να συνεργαστεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2023.

Χαλάρωση κυρώσεων

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον είπαν ότι η περαιτέρω χαλάρωση των κυρώσεων για το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να έρθει με την επαναφορά των αποκλεισμένων πολιτικών υποψηφίων και εκλογικών παρατηρητών.

Το δεξαμενόπλοιο Caribbean Voyager με σημαία Μπαχάμες πρόκειται να φορτώσει πετρέλαιο Βενεζουέλας για εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες ημέρες, ενώ το UACC Eagle με σημαία των Νήσων Μάρσαλ πλέει στο λιμάνι Jose πετρελαίου της Βενεζουέλας για να εκφορτώσει νάφθα για την κοινοπραξία Petropiar, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης του σκάφους από την Refinitiv Eikon.

Τα φορτία είναι τα πρώτα με άδεια του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο που επιτρέπουν στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Η Chevron νωρίτερα αυτό το έτος είχε ζητήσει μια ευρύτερη άδεια που θα της επέτρεπε να αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο των κοινοπραξιών της στη Βενεζουέλα, αλλά η Ουάσιγκτον επέλεξε μια περιορισμένη εξουσιοδότηση που να είναι επεκτάσιμη καθώς προχωρούν οι πολιτικές συνομιλίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης