Περιβάλλον

Η δράση κατά της ξηρασίας άμεση προτεραιότητα

Η δράση κατά της ξηρασίας άμεση προτεραιότητα
Τα δύο τρίτα της γης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρή ξηρασία έως το τέλος αυτού του αιώνα, αναφέρει νέα έκθεση

Eπιστήμονες τόνισαν την επείγουσα ανάγκη μετριασμού για την αποφυγή της μείωσης της αποθήκευσης νερού και της αυξημένης ξηρασίας στην Αυστραλία όπως αναφέρει η Farm Weekly.

Μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα, οι πληθυσμοί που ζουν σε ξηρασία θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν, σύμφωνα με έρευνα του Michigan State University στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις ξηρασίες

Η αυστηρή προειδοποίηση προέκυψε από την εκτεταμένη μελέτη, η οποία δείχνει επίσης ότι οι μεγαλύτερες πτώσεις νερού είναι στην Αυστραλία και τη Νότια Αμερική.

Η βασική επίπτωση είναι ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον κρίσιμος για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην αποθήκευση νερού και αυξημένης ξηρασίας με την ανάγκη για βελτιωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Δεδομένου ότι η γεωργία στην Αυστραλία και η γεωργική χρήση νερού είναι μακράν η μεγαλύτερη όσον αφορά τη συνολική παγκόσμια χρήση νερού, ο ρόλος των αγροτών σε αυτόν τον χώρο θα είναι κρίσιμος, σύμφωνα με τον Δρ Pokhrel, από το τμήμα πολιτικών και περιβαλλοντικών μηχανικών στο MSU.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Nature Climate Change, εξέτασε το νερό που διατίθεται παγκοσμίως σε λίμνες και δεξαμενές, ποτάμια, υγρότοπους, κουβούκλια, χιόνι και πάγο, χώμα και υπόγεια ύδατα - που ονομάζονται συλλογικά επίγεια αποθήκευση νερού.

"Συγκεκριμένα, η αυξημένη χρήση γεωργικών υδάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μείωση σε περιοχές όπως η νότια Αυστραλία, όπου η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες μειώσεις στη διαθεσιμότητα νερού και να αυξήσει τις σχετικές ξηρασίες", δήλωσε ο Δρ Pokhrel.

 

Η ανάγκη για βελτιωμένη διαχείριση του νερού

Τώρα υπάρχει επείγουσα ανάγκη για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ειδικά με τη μείωση της χρήσης νερού σε περιοχές όπως την νότια Αυστραλία. Ο μετριασμός για την αποφυγή επιβλαβών επιπτώσεων σε μια σειρά συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας.

Mια διεθνής ομάδα δύο δεκάδων υδρολόγων και μηχανικών υπολόγισε για πρώτη φορά τον μελλοντικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη επίγεια αποθήκευση νερού (TWS), που είναι το σύνολο όλου του νερού που είναι διαθέσιμο στο έδαφος. Οι επιστήμονες προτείνουν το TWS, το όποιο διαμορφώνει τον υδρολογικό κύκλο και είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαθεσιμότητα νερού και δείκτης ξηρασίας. Οι μελλοντικές αλλαγές στο TWS και οι δεσμοί με την ξηρασία έχουν εξεταστεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποίησαν σύνολο υδρολογικών προσομοιώσεων για να δείξουν ότι το νερό αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα 80 χρόνια, ειδικά στο Νότιο Ημισφαίριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης