Περιβάλλον

Οι κίνδυνοι του τεχνητού φωτισμού για την βιοποικιλότητα και τις κλιματικές επιπτώσεις

Οι κίνδυνοι του τεχνητού φωτισμού για την βιοποικιλότητα και τις κλιματικές επιπτώσεις
Καθώς οι νύχτες γίνονται ολοένα και πιο έντονες με το τεχνητό φως, οι αρνητικές επιπτώσεις γίνονται ολοένα και πιο ορατές στην υγεία μας και στη φύση

Η εφεύρεση του ηλεκτρικού φωτισμού τον 19ο αιώνα ήταν μια πραγματική επανάσταση και πάνω από έναν αιώνα αργότερα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια ζωή χωρίς αυτήν. Ωστόσο, σήμερα, περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από μολυσμένους ουρανούς λόγω του φωτός. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Deutsche welle στη Σιγκαπούρη, οι νύχτες έχουν γίνει τόσο φωτεινές που τα μάτια των ανθρώπων αγωνίζονται τώρα να προσαρμοστούν στο πραγματικό σκοτάδι.

Από μια επανάσταση σε έναν ρύπο

Ο Christopher Kyber, επιστήμονας στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τις Γεωεπιστήμες που εδρεύει στο Πότσνταμ, περιγράφει την εισαγωγή του τεχνητού φωτός ως «μία από τις πιο δραματικές αλλαγές που έχουμε κάνει στη βιόσφαιρα». Αναφέρει ότι σε όλη την εξέλιξη, υπήρχε ένα σταθερό σήμα που προερχόταν από το περιβάλλον, "Αυτή είναι η ημέρα, αυτή είναι η νύχτα, αυτός είναι ο σεληνιακός μήνας. Ωστόσο σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονη φωτορύπανση, αυτό το σήμα έχει αλλάξει δραματικά."

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πλανήτης μας γίνεται 2% πιο φωτεινός κάθε χρόνο, με τις συνέπειες αυτής της αύξησης να γίνεται ολοένα και πιο ορατή.

56144669_401.jpg


Το τεχνητό φως μας κάνει να αρρωσταίνουμε;

Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες πόλεις είναι πιθανό να επηρεάζονται από το υπερβολικό τεχνητό φως.

"Είναι απλώς φρικτό. Μπορείτε να δείτε την πορτοκαλί λάμψη σε ολόκληρη τη Βομβάη", δήλωσε ο Nilesh Desai, εργαζόμενος πληροφορικής και ακτιβιστής φωτιάς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας.

«Τα φώτα ήταν αναμμένα μέχρι τις 12 π.μ. ή μερικές φορές έως τις 3:00 π.μ. Συνήθιζα να ενοχλούμαι από αυτά τα φώτα, ξέρετε, φωτεινά φώτα μπαίνουν στο δωμάτιό μου, και σίγουρα με επηρεάζουν στον ύπνο», είπε, αναφερόμενος σε φωτιζόμενες πινακίδες και προβολείς. Όταν υπέβαλε καταγγελία στις αρχές το 2018, τον αγνόησαν.

Η επιστήμη δείχνει συνδέσεις μεταξύ τεχνητού φωτός και τραυματισμού στα μάτια, αϋπνία, παχυσαρκία και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και κατάθλιψη. Μια μελέτη των ΗΠΑ για τους εργαζόμενους σε βραδινές βάρδιες από το 2007, κάνει μια σύνδεση με τον καρκίνο του μαστού. Όλα σχετίζονται με τη μελατονίνη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τον οργανισμό όταν σκοτεινιάζει.

Δεν παράγουμε αυτήν την ορμόνη όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε πολύ φως στο διαμέρισμά μας, ή ως εργαζόμενος σε βραδινές βάρδιες, έτσι ολόκληρη η λειτουργία αυτού του βιολογικού συστήματος γίνεται δυσλειτουργική, ανέφερε ο Kyber.

3.jpg


Ελαφρύτερες νύχτες επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρειάζονται έναν φυσικό ρυθμό ημέρας-νύχτας. Η άγρια φύση αγωνίζεται επίσης να προσαρμοστεί στη χρήση τεχνητού φωτός τη νύχτα. Τα κοράλλια, για παράδειγμα, δεν αναπαράγονται όπως συνήθως, τα αποδημητικά πουλιά μπορεί να χάσουν την αίσθηση του προσανατολισμού τους, οι θαλάσσιες χελώνες αντί να περπατούν προς τη θάλασσα να βρεθούν στην ενδοχώρα, όπου πεθαίνουν.

"Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή, διότι η αύξηση της φωτεινότητας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι νέα για την εξέλιξη", δήλωσε η Sibylle Schroer, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Οικολογίας Γλυκού Νερού και Αλιείας στο εσωτερικό του Βερολίνου στο Leibniz.

Μία μελέτη έδειξε ότι περίπου 100 δισεκατομμύρια νυχτερινά έντομα πεθαίνουν στη Γερμανία κάθε καλοκαίρι ως αποτέλεσμα τεχνητού φωτός. Συνήθως εξαρτούνται από το φεγγάρι για προσανατολισμό, ωστόσο αποσπώνται τόσο πολύ από τους φωτεινούς λαμπτήρες, που πετούν γύρω τους όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια πεθαίνουν από την εξάντληση, είναι πολύ αδύναμοι για αναπαραγωγή ή γίνονται εύκολο θήραμα.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε ότι τα φυτά που αναπτύσσονται κοντά σε φωτεινούς σηματοδότες επικονιάζονται σημαντικά λιγότερο συχνά τη νύχτα και παράγουν λιγότερα φρούτα από τα υπόλοιπα. Ακόμα και τα δέντρα αισθάνονται την επίδραση του φωτός τη νύχτα.

56143307_401.jpg


Οι κλιματικές επιπτώσεις

Καθώς τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγή παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η άσκοπη χρήση φωτός τη νύχτα συμβάλλει επίσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον Pavan Kumar, επιστήμονα στο Κεντρικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Rani Lakshmi Bai στην πολιτεία Uttar Pradesh, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο λόγω του ακραίου νυχτερινού φωτός.

Με την καλύτερη διαχείριση του τεχνιτού φωτισμού και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αυτές οι εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά και να εξοικονομηθούν πόροι και χρήματα, ανέφερε.

Η Γαλλία και η Κροατία πρωτοστάτησαν, θέτοντας νομικά όρια στον υπερβολικό νυχτερινό φωτισμό επιβάλλοντας απαγορεύσεις σε φώτα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Σε ορισμένα μέρη, η Γαλλία έχει επίσης ορίσει ώρες κατά τις οποίες τα φώτα σε δημόσιους χώρους πρέπει να σβήνουν.

Πίσω στη Βομβάη, μετά από διαμαρτυρίες πολιτών όπως του Nilesh Desai, εκπρόσωποι της πόλης έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να μειώσουν τη ρύπανση του φωτός. Δεδομένου ότι υπάρχει μικρή νομοθεσία σχετικά με τη ρύθμιση της ρύπανσης του φωτός, οι πολιτικοί της Βομβάης κάλεσαν το ινδικό υπουργείο περιβάλλοντος να εφαρμόσει νέους νόμους.

Ο Nilesh Desai ελπίζει ότι θα καταφέρει να δει τον Γαλαξία πάνω από την πόλη του ένα βράδυ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης