Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε μαζική μετανάστευση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε μαζική μετανάστευση
Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να ενεργήσουν μετά από μια γαλλική υπόθεση έκδοσης που ενεργοποίησε περιβαλλοντικές ανησυχίες, όπως αναφέρει το Guardian.
Σχετικά Άρθρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα και η περιβαλλοντική υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση στο μέλλον, δήλωσε ένας κορυφαίος δικηγόρος, καθώς οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει επείγοντα μέτρα.

Ο Sailesh Mehta, δικηγόρος που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικές υποθέσεις, δήλωσε:
«Η σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι σαφής. Καθώς η υπερθέρμανση καθιστά τμήματα του πλανήτη μας ακατοίκητα, η μαζική μετανάστευση θα γίνει ο κανόνας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ρύπανση των υδάτων δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα. Μπορούμε να σταματήσουμε μια ανθρωπιστική και πολιτική κρίση.
Αλλά οι ηγέτες μας πρέπει να δράσουν τώρα. Έχουμε το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε περίπου 200.000 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως μπορεί να συνδεθεί με τη ρύπανση».

Τα σχόλια ακολουθούν μια απόφαση γαλλικού δικαστηρίου αυτήν την εβδομάδα - Η υπόθεση αφορούσε έναν άντρα του Μπαγκλαντές με άσθμα ο οποίος απέφυγε την απέλαση από τη Γαλλία αφού ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι διακινδύνευε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασής του, και πιθανώς τον πρόωρο θάνατο, λόγω των επικίνδυνων επιπέδων ρύπανσης στην πατρίδα του. Το εφετείο στο Μπορντό ανέτρεψε την απόφαση απέλασης εναντίον του 40χρονου άνδρα επειδή θα αντιμετώπιζε «επιδείνωση της αναπνευστικής του παθολογίας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ατμοσφαιρική ρύπανση - 7 εκατομμύρια θάνατοι

Ο δείκτης περιβαλλοντικής απόδοσης των πανεπιστημίων Yale και Columbia κατατάσσει το Μπαγκλαντές 179ο στον κόσμο για την ποιότητα του αέρα το 2020, ενώ η συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων στον αέρα είναι έξι φορές το μέγιστο συνιστώμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Δρ David R Boyd, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, συμφώνησε με την ανάλυση του Sailesh Mehta, λέγοντας στο Guardian: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, οπότε είναι κατανοητό εάν οι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να μεταναστεύσουν αναζητώντας καθαρό αέρα για να προστατεύσουν την υγεία τους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια παγκόσμια καταστροφή για τη δημόσια υγεία που δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει. Έχω εμπλακεί σε μερικές πολύ σημαντικές αγωγές για αυτό το ζήτημα στη Νότια Αφρική και την Ινδονησία. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε λύσεις που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή κυρίως μέσω της σταδιακής κατάργησης της χρήσης ορυκτών καυσίμων.»

Ο Alex Randall, συντονιστής του Συνασπισμού Κλίματος και Μετανάστευσης, δήλωσε ότι πρέπει να καθιερωθούν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε πιο καθαρές ατμόσφαιρες.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης, ένα άτομο κάθε 1,3 δευτερόλεπτα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια και τις κοινότητές του λόγω της κλιματικής κρίσης. 

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να μεταναστεύσουν από την παγκόσμια υπερθέρμανση την επόμενη δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης