Περιβάλλον

Δασικοί Χάρτες: Αρχίζει η διεκπεραίωση χιλιάδων εκκρεμών αντιρρήσεων πολιτών

Δασικοί Χάρτες: Αρχίζει η διεκπεραίωση χιλιάδων εκκρεμών αντιρρήσεων πολιτών
Την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΝ έδωσε αναλυτικές οδηγίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών

Με νέα υπουργική απόφαση μπαίνουν τα «θεμέλια» για τη στελέχωση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) των Δασικών Χαρτών καθώς αυξάνονται οι αμοιβές των δικηγόρων, των μηχανικών, των δασολόγων και των υπαλλήλων που συμμετέχουν σε αυτές. 
Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν προχωρούσε η εξέταση των αντιρρήσεων - όσων πολιτών είχαν διαφωνίες με την αποτύπωση της περιουσίας τους στους Δασικούς Χάρτες -  είχε να κάνει και με τις αποζημιώσεις των μελών των ΕΠΕΑ, οι οποίες ήταν ιδιαιτέρως χαμηλές και έτσι διόλου ελκυστικές. Αν και οι νέες αμοιβές δεν είναι  σημαντικά αυξημένες παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούν ότι θα βοηθήσουν στην επαναλειτουργία των επιτροπών ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η διεκπεραίωση των χιλιάδων αντιρρήσεων, οι οποίες βρίσκονται εδώ και χρόνια στα συρτάρια.  

Ειδικότερα,  σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος η μηνιαία αποζημίωση για τη συμμετοχή σε ΕΠΕΑ, για τον Πρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα της, καθορίζεται ως εξής:

  • Πρόεδρος δικηγόρος: 400 ευρώ.
  • Μέλος δασολόγος υπάλληλος του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα: 250 ευρω.
  • Μέλος μηχανικός: 250 ευρώ.
  • Γραμματέας υπάλληλος του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα:  150 ευρώ.
 

Η αποζημίωση, σύμφωνα με την απόφαση θα καταβάλλεται (με εξαίρεση τον μήνα Αύγουστο) εφόσον τηρηθεί ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις ανά μέλος τον μήνα, συνδυαστικά με την ολοκλήρωση εξέτασης 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση και συνολικά 100 υποθέσεων στο τέλος εκάστου μήνα.

Ειδικά για τον Αύγουστο, με την προϋπόθεση εξέτασης 100 υποθέσεων από την ΕΠ.Ε.Α., θα καταβάλλεται αποζημίωση, χωρίς να απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων (δηλαδή συμμετοχή σε τέσσερις συνεδριάσεις και ολοκλήρωση εξέτασης 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση).

Παράλληλα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ)  δημοσίευσε  πρόσκληση σύνταξης καταλόγων μηχανικών για τη στελέχωση των ΕΠΕΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Οδηγίες για τις νέες αναρτήσεις

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΝ έδωσε αναλυτικές οδηγίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών με αφορμή και την έναρξη του προγράμματος αναρτήσεων των δασικών χαρτών που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο νέος  υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Για περιοχές με αναρτημένους και κυρωμένους (μερικώς ή ολικώς) δασικούς χάρτες πριν την ισχύ του νόμου  4685/2020, μετά την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης, αφού γίνει αντιπαραβολή των περιοχών του δασικού χάρτη που τροποποιήθηκαν, με το αρχείο των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν, ακόμη και αν έχουν εξεταστεί από τις ΕΠ.Ε.Α. ή ακυρωθεί με δικαστική απόφαση, θα εντοπιστούν τα πολύγωνα (αντιρρήσεις ή τμήματα αυτών) που με το νέο θεσμικό πλαίσιο  δεν περιλαμβάνονται στον δασικό χάρτη ως δασικές εκτάσεις.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι οι εκτάσεις για τις οποίες υπέβαλλαν αντιρρήσεις, αναμορφώθηκαν αυτεπαγγέλτως και εφόσον εκκρεμούν, δεν θα εξεταστούν από τις ΕΠ.Ε.Α. Έτσι οι αντιρρήσεις θα τοποθετηθούν στο αρχείο.

Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριφθέντων προδήλων σφαλμάτων που είχαν υποβληθεί (εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων) θα προχωρήσει η εισήγηση για έκδοση σχετικής απόφασης ανάκλησης της απόφασης κύρωσης του Δασικού Χάρτη ως προς τα συγκεκριμένα τμήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης