Περιβάλλον

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν και επίσημα στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν και επίσημα στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Η κυβέρνηση Biden σχεδιάζει δραστικές περικοπές εκπομπών τις επόμενες τρεις δεκαετίες

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανήλθαν επισήμως στην κλιματική συμφωνία του Παρισιού την Παρασκευή 19/2/2021 σύμφωνα με το Reuters, ενισχύοντας τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή καθώς η κυβέρνηση Biden σχεδιάζει δραστικές περικοπές εκπομπών τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Επιστήμονες και ξένοι διπλωμάτες χαιρέτισαν την επιστροφή των ΗΠΑ στη συνθήκη, η οποία έγινε επίσημα 30 ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Joe Biden διέταξε την κίνηση την πρώτη του ημέρα στο αξίωμα.
Δεδομένου ότι σχεδόν 200 χώρες υπέγραψαν το σύμφωνο του 2015 για την πρόληψη καταστροφικών κλιματικών αλλαγών, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη χώρα που έφυγε.
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump αποχώρησε από την συνθήκη, ισχυριζόμενος ότι η δράση για το κλίμα θα κόστιζε πάρα πολύ. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry θα συμμετάσχει σε διαδικτυακές εκδηλώσεις την Παρασκευή για να σηματοδοτήσει την επανένταξη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres και τον απεσταλμένο του Ηνωμένου Βασιλείου Michael Bloomberg.
Ο Biden έχει υποσχεθεί να σχεδιάσει μια πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές των ΗΠΑ έως το 2050. Οι επιστήμονες έχουν πει ότι ο στόχος είναι σύμφωνος με αυτό που χρειάζεται, ενώ τονίζει επίσης ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2030 για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης . «Η αλλαγή του κλίματος και η επιστημονική διπλωματία δεν μπορούν ποτέ να είναι« πρόσθετα »στις συζητήσεις εξωτερικής πολιτικής μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αntony Blinken. «Είναι ζωτικής σημασίας στις συζητήσεις μας για την εθνική ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις διεθνείς προσπάθειες για την υγεία, καθώς και στις οικονομικές μας διπλωματικές και εμπορικές συνομιλίες».

Επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας

Ο Kerry μαζί με την σύμβουλο του Biden, Gina McCarthy, δημιουργούν νέους κανονισμούς και κίνητρα με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας και τη μετάβαση από ορυκτά καύσιμα. Αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του επόμενου στόχου μείωσης των εκπομπών της Ουάσιγκτον, , που θα ανακοινωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών στις 22 Απριλίου. Η επόμενη διάσκεψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα είναι το Νοέμβριο στη Γλασκώβη.
Ο Biden υπέγραψε επίσης περισσότερες από δώδεκα εκτελεστικές εντολές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και έχει κινητοποιήσει κάθε ομοσπονδιακό οργανισμό για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης. Παρά τον ενθουσιασμό για την επιστροφή των ΗΠΑ σε παγκόσμιες διαπραγματεύσεις, οι διαπραγματευτές για το κλίμα λένε ότι η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι εύκολη.
Οι κλιματικοί στόχοι του Biden αντιμετωπίζουν πολιτικές προκλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπολίτευση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και κάποια ανησυχία μεταξύ ξένων ηγετών σχετικά με την ανατροπή της πολιτικής για το κλίμα των ΗΠΑ. «Υπάρχει πολύς χώρος για να καλύψουμε, αλλά η ελπίδα του Παρισιού είναι ζωντανή και ισχυρή», δήλωσε η Rachel Cleetus, διευθύντρια στην Ένωση Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης