Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ιαπωνίας οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ιαπωνίας οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

Η BOJ θα αναδείξει τους κλιματικούς κινδύνους ως βασικό θέμα των τραπεζικών δοκιμών φέτος

 

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα επισημάνει για πρώτη φορά τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής μεταξύ των βασικών θεμάτων στις τραπεζικές της εξετάσεις φέτος, ανέφεραν πηγές, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τις άλλες μεγάλες τράπεζες που κινούνται για διερευνήσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, η BOJ θα αποσαφηνίσει την ετοιμότητά της να συντονιστεί με την τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας για την ανάλυση των επιπτώσεων των κλιματικών κινδύνων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανέφεραν πηγές του Reuters.
Η κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει επίσης τη συνεργασία με τη ρυθμιστική αρχή, τον Οργανισμό Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA), για τη μελέτη ευρωπαϊκών παραδειγμάτων και συγκεκριμένων τρόπων μέτρησης των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι κινήσεις είναι μέρος των προσπαθειών της Ιαπωνίας να ακολουθήσει τα βήματα ενός αυξανόμενου αριθμού χωρών που εργάζονται ή εξετάζουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τους κινδύνους για το κλίμα. «Για την BOJ, το πράσινο QE είναι ακόμα εκτός ραντάρ. Η πιο προσιτή και βραχυπρόθεσμη εστίαση είναι η εκτίμηση των κινδύνων για την κλιματική αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα », δήλωσε μια από τις πηγές. «Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα βασικό θέμα για το BOJ φέτος», ανέφερε μια άλλη πηγή, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος των κλιματικών κινδύνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «δεν είναι επικείμενος, αλλά κάτι που η Ιαπωνία πρέπει να στοχεύσει στο μέλλον».

Η BOJ διεξάγει ακρόαση και επιτόπια παρακολούθηση σε εθελοντικές εξετάσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αλλά δεν είναι ρυθμιστική αρχή, η οποία εμπίπτει στην FSA. Ούτε η BOJ ούτε η FSA ελέγχουν τις τράπεζες σχετικά με τους κινδύνους για το κλίμα. Αξιωματούχοι των δύο ιδρυμάτων συζητούν την αλλαγή του κλίματος μεταξύ θεμάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν αργή λόγω της έλλειψης δεδομένων και μοντέλων.
H BOJ άρχισε να εντείνει τις προσπάθειές του για την κλιματική αλλαγή, αφού ο Πρωθυπουργός Yoshihide Suga δεσμεύτηκε πέρυσι να κάνει τις «πράσινες» επενδύσεις βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής του στρατηγικής. Η εστίαση της κυβέρνησης Biden στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Δεκεμβρίου να προσχωρήσει σε μια ομάδα διεθνών κεντρικών τραπεζών που επικεντρώνεται στους κινδύνους για το κλίμα, ώθησε επίσης την BOJ να συμμετάσχει περισσότερο, ανέφεραν οι πηγές. Ωστόσο, η πραγματική εξάπλωση των δοκιμών άγχους θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επεξεργάζονται κατευθυντήριες γραμμές και λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα ζητήσουν από τις τράπεζες να πραγματοποιήσουν «αυτοαξιολόγηση», ανέφεραν οι πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης