Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η Δανία κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για την μείωση των εκπομπών άνθρακα

Η Δανία κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για την μείωση των εκπομπών άνθρακα

Καθοριστικός παράγοντας η τεχνολογία

 

Η Δανία κινδυνεύει να μην επιτύχει τον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 70% έως το 2030, επειδή εξαρτάται πάρα πολύ από μη αποδεδειγμένη τεχνολογία, σύμφωνα με ανεξάρτητο συμβούλιο που παρακολουθεί την προσπάθεια την Παρασκευή 26/2/2021.


Η σκανδιναβική χώρα το 2020 έθεσε έναν από τους πιο φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους στον κόσμο - τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 70% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αλλά η κυβέρνησή της δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα λεπτομερές σχέδιο για τον τρόπο επίτευξής του στόχου.

Με τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η Δανία πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές κατά 7,2 εκατομμύρια τόνους το 2030, πολύ κάτω από τους προβλεπόμενους 20 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε το συμβούλιο. Ορισμένες μειώσεις προέρχονται από αλλού εκτός της κυβερνητικής προσπάθειας, οπότε συνολικά η χώρα αυτή τη στιγμή αναμένεται να πραγματοποιήσει ετήσια μείωση 54% έως το 2030, σε σύγκριση με το 1990.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, τη διακοπή της εξερεύνησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050 και τη θέσπιση στόχου για 775.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030, από περίπου 20.000 τώρα, ενώ πάνω από το ένα τρίτο της κατανάλωσης ενέργειας της Δανίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Νέες τεχνολογίες

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι 9-16,5 εκατομμύρια τόνοι θα μπορούσαν να μειωθούν χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως αποθήκευση δέσμευσης άνθρακα και ενέργεια από ανεμογεννήτριες για την παραγωγή υδρογόνου, για χρήση από τη βαριά βιομηχανία, τη ναυτιλία και τα αεροπορικά ταξίδια.

Ωστόσο, η πρόοδος σε αυτές τις τεχνολογίες «δεν έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο» για να επιτύχει τον στόχο του 2030, καθώς ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογίας, στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση για τη μείωση των εκπομπών της χώρας, κινδυνεύει να μην αναπτυχθεί εγκαίρως. «Η συνολική εκτίμησή μας είναι ότι το κλιματικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν διευκρινίζει πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 70%», ανέφερε η έκθεση.

Το συμβούλιο ζητά ένα συγκεκριμένο σχέδιο για περαιτέρω μειώσεις, έναν ενιαίο φόρο εκπομπών άνθρακα, τη μετατροπή χαμηλών εδαφικών εκτάσεων σε υγροτόπους και την αύξηση του κόστους των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο υπουργός Κλίματος Dan Jorgensen δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει σύντομα τα σχέδιά της, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης δέσμευσης άνθρακα και της μετατροπής της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορους τύπους καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης