Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ρεκόρ επενδύσεων για το κλίμα από την Παγκόσμια Τράπεζα το 2021 – Στήριξη και από ΔΝΤ

Ρεκόρ επενδύσεων για το κλίμα από την Παγκόσμια Τράπεζα το 2021 – Στήριξη και από ΔΝΤ

Δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τους G20 για την αντιμετώπιση των παγκόσμιιων κινδύνους για το κλίμα

 

Οι ηγέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας δεσμεύθηκαν την Παρασκευή να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εξετάζοντας στενότερα τον κίνδυνο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που σχετίζεται με το κλίμα και χρησιμοποιώντας άλλα εργαλεία στη διάθεσή τους.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass δήλωσε σε οικονομικούς αξιωματούχους του Ομίλου των 20 οικονομιών ότι η Τράπεζα, ο μεγαλύτερος πάροχος χρηματοδότησης για το κλίμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα πραγματοποιήσει ρεκόρ επενδύσεων για το κλίμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021.
Η Παγκόσμια Τράπεζα βοηθά τις χώρες να ενημερώσουν τις δεσμεύσεις τους ή τις «εθνικά καθορισμένες δεσμεύσεις» σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Η Τράπεζα ξεκινά επίσης κριτήρια για την ενσωμάτωση του κλίματος σε όλες τις διαγνωστικές και στρατηγικές της χώρας, είπε, με αρχική εστίαση στις αναπτυσσόμενες χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα και τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ευάλωτους στο κλίμα, δήλωσε ο Malpass.Επεσήμανε ότι η Τράπεζα θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ και άλλους. «Βασική εστίαση θα είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να επιτύχουν μια δίκαιη μετάβαση από τον άνθρακα σε προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια. Αναπτύσσουμε επίσης ένα πλαίσιο για τη δημοσιονομική πολιτική και τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας του άνθρακα και της αναδιανεμητικής της επίδρασης », είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva δήλωσε στους αξιωματούχους της G20 ότι υποστήριξε σθεναρά μια πρόταση της Ιταλίας, η οποία ηγείται της G20 φέτος, σχετικά με τους παγκόσμιους κινδύνους για το κλίμα και την περιβαλλοντική φορολογία. «Θα παίξουμε τον ρόλο μας στους τομείς ... όπως η ενσωμάτωση του κλίματος στα δημόσια έσοδα και οι πολιτικές δαπανών, οι κίνδυνοι και τα δεδομένα χρηματοοικονομικής σταθερότητας που σχετίζονται με το κλίμα», σημείωσε. Η Georgieva δήλωσε σε σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον περασμένο μήνα ότι η κλιματική αλλαγή ενέχει θεμελιώδη κίνδυνο για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά οι επενδύσεις σε πράσινες υποδομές θα μπορούσαν να επεκτείνουν την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά μέσο όρο 0,7% ετησίως κατά τα επόμενα 15 χρόνια και να δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τόνισε ότι το Ταμείο θα εγκαινιάσει επίσης έναν νέο «Πίνακα ελέγχου αλλαγής του κλίματος» φέτος για να παρακολουθεί τον οικονομικό αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον μετριασμό τους, ένα βασικό βήμα προς τη διασφάλιση της απαραίτητης μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο Malpass την περασμένη εβδομάδα είπε στο Reuters ότι η Τράπεζα και το ΔΝΤ αναζητούσαν επίσης τρόπους για να συμπεριλάβουν την κλιματική αλλαγή σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μείωση των επιβαρύνσεων χρέους ορισμένων φτωχών χωρών που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης