Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Στην καρδιά του Παγκρατίου το μεγαλύτερο «Πάρκο Τσέπης» - Βίντεο

Στην καρδιά του Παγκρατίου το μεγαλύτερο «Πάρκο Τσέπης» - Βίντεο
Για τη δημιουργία του πάρκου τοποθετήθηκαν συνολικά, περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα

H P&G μαζί με την Οργάνωση ΓΗ και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων δημιούργησαν το μεγαλύτερο «Πάρκο Τσέπης» στην καρδιά του Παγκρατίου!

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

Είναι καιρός που όλοι έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Καθημερινά όλο και περισσότεροι κατανοούμε ότι μικρές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τον Πλανήτη μας και με αρχή το ίδιο μας το σπίτι αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον.  

Όμως το σπίτι μας δεν είναι μόνο ο χώρος στον οποίο κατοικούμε. Σπίτι μας είναι και οι γειτονιές και οι πόλεις στις οποίες οι περισσότεροι άλλωστε ζούμε και οι οποίες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να είναι βιώσιμες. Η ρύπανση, τα σκουπίδια, η έλλειψη πρασίνου, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας καθημερινά. Απέναντι σε αυτές τις γκρίζες πλευρές των πόλεων οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου όπως, οι πλατείες, τα πάρκα τα άλση αποτελούν ένα καταφύγιο αποσυμπίεσης, ξεκούρασης, άσκησης και συνύπαρξης. 

7_3.JPG

Έτσι, η P&G, μέσα από τη δύναμη των προϊόντων της όπως Αriel, Fairy και Always στηρίζει τη δημιουργία Πάρκων Τσέπης σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αρχή έγινε με το Πάρκο Τσέπης στο Παγκράτι, σε ένα οικόπεδο 750 τ.μ. που παρέμενε αναξιοποίητο μέχρι πρόσφατα. Σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και τον Δήμο Αθηναίων, η P&G ανέλαβε την ανακατασκευή του πάρκου με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Πιο συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του πάρκου τοποθετήθηκαν συνολικά, περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σημύδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών καθώς και η πυκνότητα φύτευσής τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με πολλαπλά οφέλη για τη γειτονιά. Στο συγκεκριμένο πάρκο εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις πάνω στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως για παράδειγμα τραβέρσες σιδηρόδρομου ενώ εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται τα δέντρα. Για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού, επιλέχθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης, τις πρώτες ώρες φωτίζει με απόδοση 100%, έπειτα για 4 ώρες μειώνεται σε 80%, και αργότερα λειτουργεί ως φωτισμός ασφαλείας (25%).

09_1.JPG

Το πάρκο είναι προσβάσιμο από άτομα με κινητικές ανάγκες και φιλοδοξεί να φιλοξενήσει μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μια ανάσα δροσιάς και έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου που θα φέρει πιο κοντά τα παιδιά στη φύση, στο κέντρο της πόλης.

«Η Αθήνα δέχεται μία ασφυκτική πίεση όλα αυτά τα χρόνια και περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει μπροστά ένα σχέδιο που κάνει χώρο στους Αθηναίους. Χώρο που χρειαζόμαστε για να ζει ο καθένας με αξιοπρέπεια στη γειτονιά του. Δεν είναι μόνο τα περιβαλλοντικά οφέλη που αποκτά η πόλη αλλά και η δημιουργία σημείων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Κάθε γωνιά να αποκτήσει τη δική της ανάσα, το δικό της πράσινο σημείο αναφοράς και, επιτέλους, να έρθουν στο φως εκτάσεις μέσα στον αστικό ιστό που με το πέρασμα του χρόνου είχαν γίνει βάρος για τη γειτονιά», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ενώ ευχαρίστησε την P&G και την Οργάνωση ΓΗ για τη συμβολή τους.

H κα Δέσποινα Πάσσαρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας P&G Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμπλήρωσε: «Στην P&G δημιουργούμε προϊόντα που στόχο έχουν να δώσουν καινοτόμες λύσεις στην καθημερινή μας ζωή – όταν φροντίζουμε το σπίτι μας και την οικογένειά μας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό για εμάς κάθε προϊόν που δημιουργούμε να αποτελεί και μία υπεύθυνη επιλογή για το περιβάλλον. Διότι ταυτόχρονα με το σπίτι μας, μοιραζόμαστε όλοι και μία άλλη ευθύνη που δεν είναι άλλη από τη φροντίδα του μεγαλύτερου κοινού μας σπιτιού – τη γειτονιά μας, την πόλη μας…τον πλανήτη μας! Η δημιουργία πράσινων νησίδων είναι ένα πρώτο βήμα για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Η θερμή υποδοχή του πάρκου από τους κατοίκους της γειτονιάς είναι η καλύτερη απόδειξη της αξίας αυτής της προσπάθειας». 

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Διευθυντής της Οργάνωσης ΓH, τόνισε: «Παραδίδουμε στους κατοίκους της Αθήνας όχι μόνο έναν πνεύμονα πρασίνου, αλλά και ένα δημόσιο χώρο που ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης των πολιτών ώστε ξεκινώντας από την γειτονιά όλοι να συμμετέχουμε μέσω του διαλόγου, στην αναζήτηση των λύσεων για το πώς θα κάνουμε τις πόλεις μας πράσινες, ανθεκτικές και βιώσιμες για όλους. Μόνο μέσω συμπράξεων μπορούμε να το πετύχουμε και για αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την άψογη συνεργασία με την P&G και τον Δήμο Αθηναίων».

Μπορείτε να δείτε το σχετικό video εδώ

Περισσότερες πληροφορίες στο www.epithimies.gr 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης