Περιβάλλον

«Καμπανάκι» Birol για ραγδαία αύξηση των εκπομπών CO2 το 2021

«Καμπανάκι» Birol για ραγδαία αύξηση των εκπομπών CO2 το 2021
Το Global Energy Review 2021 του IEA εκτιμά ότι οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά περίπου 5% φέτος σε 33 δισεκατομμύρια τόνους

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια πρόκειται να δουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία τους, δείχνει μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που κυκλοφόρησε σήμερα.Η Παγκόσμια Επισκόπηση Ενέργειας του IEA προβλέπει αύξηση των εκπομπών κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους το 2021, αντιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του προηγούμενου έτους που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19.

Ο βασικός μοχλός είναι η ζήτηση άνθρακα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5%, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2019 και πλησιάζει την αιχμή της από το 2014, με τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας να αντιπροσωπεύει τα 3/4 αυτής της αύξησης, δήλωσε ο IEA.

Η περίπτωση της Κίνας

Περισσότερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με επικεφαλής την Κίνα. Η χρήση άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, αλλά θα παραμείνει πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Το Global Energy Review 2021 του IEA εκτιμά ότι οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά περίπου 5% φέτος σε 33 δισεκατομμύρια τόνους, με βάση τα τελευταία εθνικά στοιχεία από όλο τον κόσμο, καθώς και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των τάσεων οικονομικής ανάπτυξης και νέων ενεργειακών έργων που πρόκειται να έρθει στο διαδίκτυο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol είπε: «Αν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν προχωρήσουν γρήγορα για να αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη χειρότερη κατάσταση το 2022. Η Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα που διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden αυτή την εβδομάδα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να δεσμευτούμε για σαφή και άμεση δράση μπροστά της COP26 στη Γλασκόβη.

Η συνολική εικόνα

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το πετρέλαιο ανακάμπτει επίσης έντονα, αλλά αναμένεται να παραμείνει κάτω από την κορυφή του 2019, καθώς ο τομέας των αερομεταφορών παραμένει υπό πίεση.Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 8% το 2021, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 17% και η ηλιακή κατά 18%. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παρέχουν το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως το 2021, το μεγαλύτερο μερίδιό τους στο μείγμα ισχύος από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης και από λιγότερο από 27% το 2019. Η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης