Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Αυξάνεται το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική - Τα «καμπανάκια» των επιστημόνων

Αυξάνεται το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική - Τα «καμπανάκια» των επιστημόνων
Με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο της υπερθέρμανσης των 3 βαθμών Κελσίου

Δραματική άνοδο της στάθμης της θάλασσας ενδέχεται να προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, εάν οι χώρες δεν καταφέρουν να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Εάν ξεπεραστεί ο στόχος της ανώτερης θερμοκρασίας που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, το λιώσιμο του πολικού πάγου της Ανταρκτικής θα μπορούσε να προκαλέσει ετήσια μέση άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 0,18 εκατοστά παγκοσμίως το 2060 και μετέπειτα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature και αναμεταδίδει το The Guardian.

H συμφωνία

Όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού, περισσότερες από 190 χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή και να προσπαθήσουν να την περιορίσουν στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο της υπερθέρμανσης των 3 βαθμών Κελσίου.

Ο Robert DeConto, ειδικός στην πολική αλλαγή του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης σημείωσε ότι: «Η απώλεια πάγου από την Ανταρκτική θα ήταν μη αναστρέψιμη σε χρονικές κλίμακες πολλών αιώνων» σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, συμβάλλοντας στην αύξηση των ωκεανών του κόσμου κατά 17 εκατοστά σε 21 εκατοστά (6,69 σε 8,27 ίντσες) μέχρι το τέλος του αιώνα».

Οι επιστημονικές προειδοποιήσεις

Οι επιστήμονες έχουν απευθύνει ολοένα και περισσότερες προειδοποιήσεις για την τύχη της τεράστιας ποσότητας πάγου που έχει αποθηκευτεί στην Ανταρκτική, η οποία, αν λιώσει όλα, θα αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά 57 μέτρα, βυθίζοντας πλήρως τις ακτές του κόσμου.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature χθες (5/5), από επιστήμονες στο King's College στο Λονδίνο, διαπιστώνει ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξάνεται κατά 0,5 εκατοστά κάθε χρόνο έως το 2100 εάν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 3C.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης