Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ηχηρά ονόματα και φορείς στην γυναικεία πρωτοβουλία για τις Καθαρές Θάλασσες

Ηχηρά ονόματα και φορείς στην γυναικεία πρωτοβουλία για τις Καθαρές Θάλασσες
Η BlueCycle του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Archipelagos - Institute of Marine Conservation μεταξύ των συμμετεχόντων

Το debate για τις Καθαρές Θάλασσες - Clean Seas που διοργάνωσε η Wista Hellas (Women’s International Shipping & Trading Association) παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς συμμετείχαν σημαντικές γυναίκες και φορείς όπως ιδρύματα, που ήδη έχουν αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • Vera Alexandropoulou, Vice-President of the BoD, Thalassa Foundation
  • Dr. Angeliki Kosmopoulou, Executive Director, A.C. Laskaridis Charitable Foundation
  • Souzana Laskaridis, Founder/Director, Blue Cycle │ Associate Director/General Secretary, Aikaterini Laskaridis Foundation
  • Anastasia Miliou, Hydrobiologist │ Scientific Director, Archipelagos Institute of Marine Conservation
  • Semiramis Paliou, Chairperson of the BoD, HELMEPA
  • Elpi Petraki, President of the BoD, WISTA Hellas as moderator


Οι έξι γυναίκες που συμμετείχαν στην παρουσίαση και στο debate ανέλυσαν τα θέματα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το κυρίαρχο θέμα ηταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος Θάλασσα.

Όπως ανέφερε η κυρία Αγγελική Κοσμοπούλου Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη το «Typhoon Project» είναι ένα πρόγραμμα με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής με ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας, μελετώντας και φωτογραφίζοντας τα απορρίμματα όπου συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης. Εχει καθαρίσει εως τώρα 1.600 παραλιακές περιοχές σε όλη την Ελλάδα απομακρύνοντας περισσότερα από 200.000 κιλά απορρίμματα.

Τα ιδρύματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης τόσο της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και της υπεραλίευσης, καθώς και στην προσπάθεια ελέγχου της κλιματικής αλλαγής από ανθρωπογενή αίτια. Άλλο σπουδαίο ζήτημα είναι η ποσότητα ρύπανσης από τα μικροπλαστικα μιας χρήσης.
Η υδροβιολόγος και διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», κ. Αναστασία Μήλιου μίλησε για την έρευνα που κάνει με την ομάδα της και τις εργαστηριακές αναλύσεις για να προσδιορίσουν τα επίπεδα της ρύπανσης από μικροπλαστικά όπου καταγράφουν πολύτιμα στοιχεία.
Στόχος είναι πολλά μικρά νησιά όπως για παράδειγμα οι Λειψοί, που βρίσκονται για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις πανελληνίως σε επίπεδο ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων να γίνουν το παράδειγμα.

Όπως τόνισε η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη, ιδρύτρια και διευθύντρια του προγράμματος το όνειρο του ιδρύματος Blue Cycle είναι η πρακτική αλλαγή των νησιών του Αιγαίου που θα πρέπει να υποστηριχθούν πολύ περισσότερο στην διαχείριση των αποβλήτων.
Επίσης στις προσπάθειες, που θα ήθελαν να αναλάβουν δράση σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο να γίνει η Ελλάδα ένα βιώσιμο παράδειγμα στην Ευρώπη, ειδικά όταν πρόκειται για τις επίτευξη αυτών των στόχων και την μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα τέθηκε στην κυρία Κοσμοπούλου για τον συνδυασμό ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών:
Σε πολλές χώρες λόγω της κρίσης, της πανδημίας αλλά και των φυσικών καταστροφών η πολιτεία  δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ζημιές και καταστροφές του περιβάλλοντος από μόνη της και ζητά την υποστήριξη του ιδιωτικό τομέα. Θεωρείται πως είναι απαραίτητο; Πώς ορίζετε την πολύ λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες από τις κρατικές δράσεις;

"Είναι ξεκάθαρο πως τα ιδιωτικά ιδρύματα το καθένα έχει το ρόλο του και κάνει εξαιρετική δουλειά, παραταύτα θα μπορούσαμε να παρέχουμε στο κράτος τα δεδομένα για να μπορέσει να συνεργαστεί με τις πληροφορίες που έχουμε και να βοηθηθεί από εμάς", απο εμάς απάντησε.

"Ένα άλλο θέμα είναι τα πιλοτικά έργα όπου συνεργαζόμαστε με funds", ανέφερε." Σε αυτά τα μικρά προγράμματα παίρνουμε ρίσκα, επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και βλέπουμε αν μπορούμε να συνεχίσουμε σε έναν τομέα, όπου το κράτος αποφεύγει να πάρει τέτοια ρίσκα."

Όταν μιλάμε για μόλυνση της θάλασσας καθένας μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος και να καταστεί μέρος της λύσης, είναι ένα μήνυμα που βγήκε απο το debate.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης