Περιβάλλον

G7: Ετήσιες απώλειες 5 τρισ. δολ. αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές CO2

G7: Ετήσιες απώλειες 5 τρισ. δολ. αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές CO2
Η Βρετανία θα φιλοξενήσει επίσης τον προσεχή Νοέμβριο τη μεγάλης σημασίας σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη

Νέα έρευνα της φιλανθρωπικής εταιρίας Oxfam και του ινστιτούτου Swiss Re που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Guardian, αποκαλύπτει ότι οι οικονομίες των πλούσιων χωρών θα συρρικνωθούν δύο φορές περισσότερο από ό, τι στην κρίση Covid-19, εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Εφόσον ο κόσμος δεν καταφέρει να περιορίσει ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανέλθει κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου, οι χώρες του G7 πρόκειται να χάσουν 8,5% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος τους, ή συνολικά 5 τρισ. δολάρια από τις οικονομίες τους κάθε χρόνο.

Τι προβλέπεται

Οι οικονομίες των εθνών της G7 συρρικνώθηκαν κατά περίπου 4,2%  μέσο όρο στην πανδημία και εφιαλτικά είναι τα σενάρια για τις οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση έως το 2050. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα χάσει 6,5% ετησίως έως το 2050, σε σύγκριση με 2,4% εάν επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

Άλλα έθνη θα πληγούν πολύ χειρότερα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της οποίας η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1/4 λόγω αύξησης της θερμοκρασίας 2,6C, ενώ η παραγωγή της Αυστραλίας θα υποστεί απώλεια 12,5% και η Νότια Κορέα θα χάσει σχεδόν το 1/10 της οικονομικής της δυναμικής.

Στο επίκεντρο η συνάντηση

Οι ηγέτες των χωρών της G7 - Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία - και η ΕΕ θα συναντηθούν την προσεχή Παρασκευή για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία, τα εμβόλια Covid-19, τους φόρους στις επιχειρήσεις και την κλιματική κρίση.

Η έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re έλαβε υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίας και πλημμυρών, καθώς και τις επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγικότητα. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Jerome Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Swiss Re, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι ο μακροπρόθεσμος νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο από την G7».

Το κάλεσμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Πριν από την Cop26, το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί όλες τις χώρες να υποβάλουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για τον άνθρακα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης. Το χαμηλότερο όριο απειλείται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται να αυξηθούν απότομα φέτος.

Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση έχει ήδη καταστροφικές ζωές σε φτωχότερες χώρες, αλλά οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου δεν έχουν ανοσία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την ευκαιρία να οδηγήσει τον κόσμο σε έναν ασφαλέστερο και πιο ζωντανό πλανήτη για όλους μας.

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει επίσης τον προσεχή Νοέμβριο τη μεγάλης σημασίας σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης