Περιβάλλον

EBA: Συστάσεις σε τράπεζες και εποπτικές αρχές για την προσέγγιση των κινδύνων ESG

tags :
EBA: Συστάσεις σε τράπεζες και εποπτικές αρχές για την προσέγγιση των κινδύνων ESG

Δεκαετές σχέδιο απαιτείται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

 

Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν ένα δεκαετές σχέδιο που να εξηγεί πώς θα αντιμετωπίσουν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς κινδύνους (ESG), η τραπεζική ρυθμιστική αρχή του μπλοκ.

Αυξανόμενος όγκος χρημάτων εισέρχεται σε φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις και οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν οι επενδυτές να έχουν μια αξιόπιστη εικόνα των πράσινων διαπιστευτηρίων μιας εταιρείας.

Έκθεση της European Banking Authority (EBA) παρουσίασε συστάσεις για τις τράπεζες και τους επόπτες τους για την προσέγγιση των κινδύνων ESG προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
Οι τράπεζες πρέπει να σχεδιάσουν στρατηγικά σχέδια για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών για να δείξουν την ανθεκτικότητά τους σε διαφορετικά σενάρια, να αποκαλύψουν στρατηγικούς στόχους ESG και να αξιολογήσουν την ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων, ανέφερε η EBA.
Οι κλιματικοί κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν "φυσικά" ή καιρικά φαινόμενα γεγονότα όπως πλημμύρες και "μετάβαση" κινδύνους από ξαφνικές αλλαγές στις αξίες του ενεργητικού.

Η έκθεση της EBA εξετάζει τον δεύτερο πυλώνα των βασικών τραπεζικών κανόνων που αξιολογούν τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων σε έναν δανειστή. Αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερείς οδηγίες για τον τρίτο πυλώνα σχετικά με την αποκάλυψη κινδύνων αργότερα μέσα στο έτος.

Οι εργασίες για τον πρώτο πυλώνα ή εάν οι πραγματικές κεφαλαιακές απαιτήσεις πρέπει να αλλάξουν για να αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους ESG, αναμένονται αργότερα.
Η έκθεση βασίζεται σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως η ταξινόμηση που καθορίζει ένα βιώσιμο προϊόν και κανόνες αποκάλυψης για όλους τους τύπους εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ρυθμίζει τις κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα χρησιμοποιήσει την έκθεση από τα τέλη του 2022 για την ενημέρωση της ετήσιας επανεξέτασης «SREP» σχετικά με το κατά πόσον οι τράπεζες διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν κινδύνους στα βιβλία τους.
Όλες οι εποπτικές αρχές τραπεζών της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν την έκθεση ή να εξηγήσουν τυχόν κενά.
"Δίνουμε μια πρώτη έμφαση στους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα καθώς τα δεδομένα είναι πιο προηγμένα, αλλά οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να προωθήσουν τον εντοπισμό και την κατανόησή τους σχετικά με τους κινδύνους κοινωνικής και διακυβέρνησης", δήλωσε ο Fabien Le Tennier, ειδικός πολιτικής στη μονάδα ESG Risks της EBA.
Οι τράπεζες συνήθως σχεδιάζουν στρατηγικά έως και πέντε χρόνια μελλοντικά. "Οι περισσότερες από τις συστάσεις μας δεν θα αποτελέσουν έκπληξη για τις τράπεζες, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει πρόκληση να ανταποκριθούν σε όλες, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Le Tennier.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης