Περιβάλλον

Στο Γεωπάρκο της Λέσβου Γ. Αμυράς και Σ. Ζαχαράκη

Στο Γεωπάρκο της Λέσβου Γ.  Αμυράς και Σ. Ζαχαράκη
Οι δυο Υφυπουργοί περιηγήθηκαν στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, με τις εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές και το απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι από τον Διευθυντή του μουσείου, Καθηγητή Νίκο Ζούρο

Το Γεωπάρκο της Λέσβου επισκέφθηκαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, για να συζητήσουν με τους τοπικούς φορείς για τις προοπτικές ανάδειξης τόσο του Γεωπάρκου όσο και των μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρημάτων που ήρθαν πρόσφατα στο φως, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.
Οι δύο Υφυπουργοί ταξίδεψαν στη Λέσβο, μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου, συνοδευόμενοι από την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, Κώστα Τριάντη.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη νομοθέτηση της οικονομικής υποστήριξης των έξι αναγνωρισμένων Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και της ανάδειξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Πρόκειται για τα Γεωπάρκα Βίκου –Αώου, Λέσβου, Ψηλορείτη, Χελμού- Βουραϊκού, Σητείας, Γρεβενών-Κοζάνης.
Οι δυο Υφυπουργοί περιηγήθηκαν στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, με τις εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές και το απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι από τον Διευθυντή του μουσείου, Καθηγητή Νίκο Ζούρο.

Η επίσκεψη περιελάμβανε, ορνιθοπαρατήρηση στα ειδικά διαμορφωμένα παρατηρητήρια που έχουν τοποθετηθεί στους υγροτόπους του κόλπου Καλλονής καθώς και επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, όπου εξετάστηκαν οι ευκαιρίες και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Για την προώθηση του οικοτουρισμού έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και η Υφυπουργός Τουρισμού είχαν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη στο Περιφερειακό Μέγαρο, όπου συζήτησαν για τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της Λέσβου, ενώ έκαναν στάση στο Δημαρχείο Δυτικής Λέσβου όπου συζήτησαν για θέματα αρμοδιότητάς τους με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατή Γελαγώτη, και τους Αντιδημάρχους Ανδρέα Αξή, Μιχάλη Ρούσση και Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη.
Επισκέφτηκαν, τέλος, το Εμβολιαστικό Κέντρο του Βοστάνειου Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η Λέσβος είναι ένα θαυμαστό νησί με μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό και φυσικό πλούτο. Κάθε πέτρα, κάθε βράχος, κάθε απολιθωμένος κορμός έχει και μια συναρπαστική ιστορία να αφηγηθεί. Την προστασία και την ανάδειξη αυτής της μοναδικότητας του φυσικού της τοπίου, εμείς στο ΥΠΕΝ την ανάγουμε σε πλοηγό για να δώσουμε ώθηση στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στον γεωτουρισμό, την ορνιθοπαρατήρηση, τον πεζοπορικό και τον ποδηλατικό τουρισμό, καθώς και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα. Σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις και με την ενεργό υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, χτίζουμε την ασπίδα της φύσης, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και αειφορίας».

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε: «Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια για την βέλτιστη αξιοποίηση προστατευόμενων περιοχών μέσω της προώθησης του οικοτουρισμού στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό επισκεφθήκαμε ύστερα από την ευγενική πρόσκληση του Καθηγητή, Νίκου Ζούρου, μαζί με την Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ το Απολιθωμένο Δάσος, τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και το σύγχρονο Μουσείο όπου εκτίθενται τα σπάνια ευρήματα της περιοχής ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και να εξετάσουμε αναλυτικά με τους τοπικούς φορείς της Μυτιλήνης τη στρατηγική προβολής και προώθησης του ξεχωριστού πλούτου που διαθέτει το νησί. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ήδη τρέχουν την ειδική καμπάνια τουριστικής προβολής των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τον τίτλο «Greek 4». Η προσπάθεια για την ανάδειξη των αμέτρητων ευκαιριών ποιοτικής ψυχαγωγίας και απόκτησης αυθεντικών εμπειριών συνεχίζεται και συντονίζουμε όλοι τις δυνάμεις μας για αυτόν τον σκοπό. Στόχος είναι ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος, όπως η Μυτιλήνη, με σπάνιο και ποικίλο φυσικό κάλλος, πλούσια λαογραφική παράδοση και ιστορία, υψηλής ποιότητας πρωτογενή παραγωγή και γαστρονομική κουλτούρα, να αφήσει οριστικά πίσω της τις εικόνες και εμπειρίες του παρελθόντος που πλήγωσαν και δυσφήμισαν το νησί αλλά και όλους τους Έλληνες και να ανέβει στην θέση που πραγματικά του αρμόζει παγκοσμίως».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης