Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Οι εκπομπές αερίων της Κίνας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις ανεπτυγμένες χώρες το 2019

Οι εκπομπές αερίων της Κίνας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις ανεπτυγμένες χώρες  το 2019
Μόνο η Κίνα συνέβαλε πάνω από το 27% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ΗΠΑ

Το 2019, για πρώτη φορά από τη μέτρηση των εθνικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι ετήσιες εκπομπές της Κίνας ξεπέρασαν τις αντίστοιχες όλων των αναπτυγμένων χωρών σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Rhodium Group.
Οι εκπομπές της Κίνας ήταν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών το 1990, αλλά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας πάνω από 14 gigatons ισοδύναμου CO2 το 2019.
Το Rhodium Group παρέχει σε ετήσια βάση ενημερωμένες εκτιμήσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο και σε επίπεδο χώρας (GHG) μέσω του ClimateDeck (συνεργασία με την Breakthrough Energy).
Εκτός από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για ΗΠΑ και Κίνα για το 2020, το Rhodium παρέχει ετήσιες εκτιμήσεις για τις εκπομπές σε όλη την οικονομία - συμπεριλαμβανομένων και των έξι αερίων του Κιότο - για περισσότερες από 190 χώρες από το 1990-2019.

Παγκόσμιες εκτιμήσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2019

Με βάση τις πρόσφατα ενημερωμένες προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το 2019, οι παγκόσμιες εκπομπές - συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών και των έξι αερίων του Κιότο, της χρήσης γης και των δασών και των διεθνών αποθηκών - έφτασαν τα 52 gigatons ισοδυνάμου CO2 το 2019, αύξηση 11,4% την τελευταία δεκαετία.
Μόνο η Κίνα συνέβαλε πάνω από το 27% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ΗΠΑ - τη δεύτερη υψηλότερη - που κατείχε το 11% του παγκόσμιου συνόλου .
Για πρώτη φορά, η Ινδία ξεπέρασε την ΕΕ-27 στην τρίτη θέση, φτάνοντας στο 6,6% των παγκόσμιων εκπομπών.

gas1_1.PNG



Οι εκπομπές της Κίνας υπερέβησαν τις εκπομπές από τις ανεπτυγμένες χώρες

Το 2019, οι εκπομπές GHG της Κίνας ξεπέρασαν το όριο των 14 gigaton για πρώτη φορά, φτάνοντας τους 14.093 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO2 (MMt CO2e).
Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από τριπλασιασμό των επιπέδων του 1990 και αύξηση κατά 25% την τελευταία δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της Κίνας στις συνολικές εκπομπές 52 gigatons το 2019 ανήλθε σε 27%.
Το 2019, οι εκπομπές της Κίνας όχι μόνο ξεπέρασαν τις ΗΠΑ - τη δεύτερη μεγαλύτερη εκπομπό στον κόσμο στο 11% του παγκόσμιου συνόλου - αλλά επίσης, για πρώτη φορά, ξεπέρασαν τις εκπομπές όλων των ανεπτυγμένων χωρών συνολικά .

gas2.PNG

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όλα τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, έφτασαν τα 14.057 MMt CO2e το 2019, περίπου 36 MMt CO2e λιγότερο από το σύνολο της Κίνας.
Αλλά η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα, που φιλοξενεί πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μέχρι σήμερα, το μέγεθος της Κίνας σήμαινε ότι οι κατά κεφαλήν εκπομπές της παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του ανεπτυγμένου κόσμου. Το 2019, οι κατά κεφαλή εκπομπές της Κίνας έφτασαν τους 10,1 τόνους, σχεδόν τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

gas3_1.PNG

Αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα στο σύνολο του ΟΟΣΑ (10,5 τόνοι / κατά κεφαλήν) το 2019, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές στον κόσμο στους 17,6 τόνους / κατά κεφαλήν.
Ενώ τα τελικά παγκόσμια δεδομένα για το 2020 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αναμένεται ότι οι κατά κεφαλήν εκπομπές της Κίνας να ξεπεράσουν τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ το 2020, καθώς οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν περίπου 1,7%, ενώ οι εκπομπές από σχεδόν όλα τα άλλα έθνη μειώθηκαν απότομα μετά την πανδημάι COVID-19.
Ενώ η Κίνα ξεπέρασε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες σε συνδυασμό με τις ετήσιες εκπομπές και έφτασε πολύ κοντά στις αντίστοιχες κατά κεφαλήν εκπομπές το 2019, η ιστορία της Κίνας ως σημαντικού εκπομπού είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, πολλές από τις οποίες είχαν αρχίσει πάνω από έναν αιώνα.


gas4_2.PNG
Ένα μεγάλο μερίδιο του CO2 που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο παραμένει για εκατοντάδες χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η τρέχουσα υπερθέρμανση του πλανήτη είναι το αποτέλεσμα των εκπομπών τόσο από το πρόσφατο όσο και από μακρινό παρελθόν. Από το 1750, μέλη του ΟΟΣΑ έχουν εκπέμψει τέσσερις φορές περισσότερο CO2 σε σωρευτική βάση από την Κίνα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης