Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

BloombergNEF: Στην υπηρεσία της κλιματικής αλλαγής ένα αναβαθμισμένο ηλεκτρικό δίκτυο

BloombergNEF: Στην υπηρεσία της κλιματικής αλλαγής ένα αναβαθμισμένο ηλεκτρικό δίκτυο
Μεγάλο ζήτημα ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δύο εναλλακτικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων - η TPG και το Brookfield – δαπάνησαν 12,4 δισ δολ. σε επενδυτικά κεφάλαια για το κλίμα, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα, το Pitchbook αναφέρει ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία του κλίματος φέτος είχαν ξεπεράσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ετησίως, αυτός ο ρυθμός θα έκανε εύκολα ένα ρεκόρ.

Πέρα όμως από τα οφέλη που θα προκύψουν για το κλίμα και το περιβάλλον, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες αξίζουν την προσοχή των επενδυτών. Πρόκειται για τα δίκτυα με σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.
Εξάλλου, η κλιματική αλλαγή δεν αυξάνει απλώς τη ζήτηση ενέργειας για να διατηρεί τις συνθήκες βιώσιμες για τον άνθρωπο, αλλά βλάπτει ολόκληρο το πλέγμα της φυσικής δραστηριότητας.

Η πλειοψηφία των χωρών  χρειάζεται επίσης όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να κάνει τα πάντα, από την τροφοδοσία περισσότερου κλιματισμού έως την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών σταθμών στο δρόμο.

Tα οφέλη

Το πρώτο είναι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Η χωρητικότητα που εγκαθίσταται στις ΗΠΑ φέτος πιθανότατα θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ό, τι είχε εγκατασταθεί το 2020.

 Κάθε επιπλέον MWh αυξάνει την αξιοπιστία του δικτύου, μειώνοντας την ισχύ του κόστους και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, στα ατού προστίθεται και η «κλιματική νοημοσύνη», η οποία μετρά και παρακολουθεί τον κίνδυνο.

Το ερώτημα επομένως είναι ένα: Πώς μπορούν αυτά τα εργαλεία να γίνουν δίκτυα; Όλο το εικοσιτετράωρο ανανεώσιμη ενέργεια, όπου οι εταιρείες δεσμεύονται να προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα μηδενικού άνθρακα για κάθε ώρα της ζήτησης ισχύος τους. Οι στόχοι μηδενικού άνθρακα μπορούν να είναι ένα άλλο πλεονέκτημα στο δίκτυο που μειώνει τις εκπομπές και παρέχει ένα άλλο σημείο σύνδεσης για άλλες εταιρείες.

Πιθανώς, ορισμένες εταιρείες θα μετατρέψουν την τεχνογνωσία τους για την παροχή ενέργειας μηδενικού άνθρακα σε υπηρεσία που μπορούν να αξιοποιήσουν άλλες εταιρείες-ένα δίκτυο παραγωγών, παρόχων υπηρεσιών και καταναλωτών που όλοι εργάζονται προς τον ίδιο στόχο.
Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι ένα εργαλείο. Η ισχύς μηδενικού άνθρακα 24/7 συνθέτουν ένα δίκτυο.

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ


Πέρυσι, περίπου το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προήλθε από φυσικό αέριο. Ενώ το δίκτυο εξακολουθεί να βασίζεται σε μια καλή ποσότητα ενέργειας με βάση τον άνθρακα, ένα αυξανόμενο μερίδιο ισχύος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, η οποία θα κάνει το δίκτυο πιο βιώσιμο.

Αλλά ενώ ορισμένες από αυτές τις πηγές είναι πολύ χειρότερες για το περιβάλλον από άλλες, όλες συμβάλλουν στην ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, ένα γιγαντιαίο σύστημα μηχανικής γεμάτο καλώδια, αισθητήρες, πόλους και μετασχηματιστές υψηλής και χαμηλής τάσης που συνεργάζονται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά.

Η παραγωγή ενέργειας για το δίκτυο είναι περισσότερες από 10.000 μονάδες παραγωγής ενέργειας στη χώρα. Αλλά το ίδιο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, λειτουργεί από ένα συνδυασμό κρατικών και ιδιωτικών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Κλείνοντας,
η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και συνηθισμένα, γεγονός που ανησυχεί όχι μόνο επειδή το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας γερνά. Το πλέγμα είναι προετοιμασμένο για μια τέτοια μελλοντική αλλαγή;



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης