Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Universal Owner: Απώλειες 3 τρισ. δολ. ως το 2050 λόγω έλλειψης δράσης στην κλιματική αλλαγή για τη Vanguard Group

Universal Owner: Απώλειες 3 τρισ. δολ. ως το 2050 λόγω έλλειψης δράσης στην κλιματική αλλαγή για τη Vanguard Group

Η Vanguard Group Inc., ένας από τα μεγαλύτερα αμερικανικά Fund  στον κόσμο και ισχυρίζεται, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι ενδιαφέρεται πολύ για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Για τον λόγο αυτό, προσχώρησε σε μια ομάδα επενδυτών, ανακοινώνοντας έναν καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών και εποπτεύοντας συνταξιοδοτικά ταμεία για εταιρείες τεχνολογίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν μακρά παράδοση να είναι περιβαλλοντικά συνειδητοί.

Απέραντο… κενό

Σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης, Universal Owner, η Vanguard με περιουσιακά στοιχεία 8,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπολείπεται στην αντιμετώπιση του κλίματος μέσω των επενδύσεών της σε σχέση με τους μεγαλύτερους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock.

Μάλιστα, η Vanguard απασχολεί έναν (!) μόνο υπάλληλο για την παρακολούθηση των κλιματικών ζητημάτων για κάθε 300 από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της και δεν διαθέτει πολιτική για την εκποίηση ορισμένων κεφαλαίων από τους παραγωγούς άνθρακα. Το χειρότερο είναι ότι ο όμιλος έχει δανείσει εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες πίσσας, των οποίων τα έργα είναι από τα πιο επιβλαβή για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ως εκ τούτου, η Vanguard θα χάσει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050 από τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ, αποτυγχάνοντας να δράσει για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε η Universal Owner σε έκθεση που κυκλοφόρησε στις 22 Σεπτεμβρίου. «Η Vanguard δεν καταλαβαίνει τη θέση της στην αγορά. Οι αποφάσεις της σχετικά με το πού θα διαθέσει κεφάλαιο και ποια μερίδια μετόχων θα υποστηρίξουν έχουν τεκτονική επιρροή στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο Thomas O'Neill, διευθυντής της Universal Owner, σε συνέντευξή του.

Η θέση της Vanguard

Από την πλευρά της, η Vanguard απάντησε στα εν λόγω σχόλια, κάνοντας αναφορά στις επιδιώξεις της και τους σκοπούς της στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της σχέσης της με τους επενδυτές.

«Έχουμε μια έμπειρη και αναπτυσσόμενη ομάδα διαχείρισης επενδύσεων» που «επιδιώκει να διαχειριστεί και να εντοπίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Θα συνεχίσουμε να σκιαγραφούμε τις προσδοκίες μας για εταιρείες όπου η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό κίνδυνο. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων συμβουλίων για το κλίμα αλλά και ο τρόπος κατά τον οποίο θα ενσωματώνεται ο κλιματικός κίνδυνος στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό τους» τόνισε η εκπρόσωπος του Ομίλου, Alyssa Thornton.

Αναποτελεσματικά τα ESG

Η δεξαμενή σκέψης είπε επίσης ότι τα κεφάλαια ESG της Vanguard δεν λειτουργούν αποτελεσματικά για να απορροφήσουν τις επενδύσεις της. Αυτά τα κεφάλαια αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,1% του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της, ενώ περίπου το 94% των νέων χρημάτων εισρέουν στα κύρια κεφάλαια της Vanguard εκτός ESG, δήλωσε η Universal Owner.

Oι προτάσεις στην Vanguard

Το think tank πρότεινε μια σειρά από βήματα που πρέπει να κάνει η Vanguard για να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Περιλαμβάνουν την εκποίηση των ενεργών κεφαλαίων της από εταιρείες που πραγματοποιούν μεγάλο μερίδιο των εσόδων τους από θερμικό άνθρακα ή πίσσα, την αύξηση της χρηματοδότησης του Ομίλου και την αύξηση των συνεργασιών με άλλους μεγάλους επενδυτές σε ομάδες όπως το Climate Action 100+, το οποίο πιέζει τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα στον κόσμο να μειώσουν τις εκπομπές τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης