Περιβάλλον

Στο μικροσκόπιο η Vanguard για την κλιματική πολιτική της - Διαχειρίζεται 8,1 τρισ. δολ.

tags :
Στο μικροσκόπιο η Vanguard για την κλιματική πολιτική της - Διαχειρίζεται 8,1 τρισ. δολ.

Θα χάσει 3 τρισ. δολάρια έως το 2050 από τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ, αποτυγχάνοντας να δράσει για την κλιματική αλλαγή εκτιμά το το think tank Universal Owner

 

Η Vanguard Group , ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρημάτων στον κόσμο, λέει ότι νοιάζεται «βαθιά» για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Προσχώρησε σε μια ομάδα επενδυτών που ανακοίνωσε καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών και εποπτεύει συνταξιοδοτικά ταμεία για εταιρείες τεχνολογίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν μακρά παράδοση να είναι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι.
Αλλά η Vanguard, με περιουσιακά στοιχεία 8,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπολείπεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω των επενδύσεών της σε σχέση με τους μεγαλύτερους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock Inc., ανέφερε το think tank Universal Owner σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με την ανάλυση η Vanguard έχει μόνο έναν υπάλληλο για την παρακολούθηση των κλιματικών ζητημάτων για κάθε 300 από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της και δεν διαθέτει πολιτική για την εκποίηση ορισμένων κεφαλαίων από τους παραγωγούς άνθρακα.
Ο όμιλος ανέφερε επίσης ότι ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων έχει δανείσει εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες πίσσας, των οποίων τα έργα είναι από τα πιο επιβλαβή για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ως εκ τούτου, η Vanguard θα χάσει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050 από τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ, αποτυγχάνοντας να δράσει για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε η Universal Owner σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου.
"Η Vanguard δεν καταλαβαίνει τη θέση της στην αγορά", δήλωσε ο Thomas O'Neill, διευθυντής της Universal Owner, σε μια συνέντευξη. «Θα πρέπει να επικεντρωθεί στην διαχείριση ολόκληρης της αγοράς», είπε, αναφερόμενος στο πώς οι διαχειριστές χρημάτων ψηφίζουν ψηφίσματα μετόχων και συνομιλούν με εταιρείες για να τους πείσουν να αλλάξουν τρόπο. "Οι αποφάσεις της σχετικά με το πού θα διαθέσει κεφάλαιο και ποια μερίδια μετόχων θα υποστηρίξουν έχουν τεκτονική επιρροή στην πραγματική οικονομία", ανέφερε η Universal Owner στην έκθεση.

Κατανομή κόστους

Το think tank, με γραφεία στο Λονδίνο και το Εδιμβούργο, λέει ότι επιδιώκει να αλλάξει συστηματικά τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας μέσω ανάλυσης βάσει δεδομένων. Η Universal Owner εκτιμά ότι οι εταιρείες επωφελούνται από έργα έντασης άνθρακα επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κόστους βαρύνει τρίτους και κατανέμεται σε όλο τον κόσμο. "Αλλά αν η Vanguard κατέχει ίδια κεφάλαια σε εκείνη την εταιρεία, αυτά τα έξοδα δεν βαρύνουν απλώς τρίτα μέρη, αλλά σε σημαντικό βαθμό, το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της", επισημαίνει η Universal Owner. "Κατ 'αρχήν, αυτό σημαίνει ότι οι καθολικοί ιδιοκτήτες όπως η Vanguard έχουν ένα βαθιά ριζωμένο ενδιαφέρον για την απαλλαγή από τον άνθρακα."

Η Vanguard, που εδρεύει στο Malvern της Πενσυλβάνια, απάντησε στην έκθεση ότι έχει μια «έμπειρη και αναπτυσσόμενη ομάδα διαχείρισης επενδύσεων» που «επιδιώκει να διαχειριστεί και να εντοπίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα» μιλώντας με στελέχη και διοικητικά συμβούλια εταιρειών, καθώς και μέσω ψηφοφοριών.
«Έχουμε και θα συνεχίσουμε να σκιαγραφούμε τις προσδοκίες μας για εταιρείες όπου η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης δημιουργίας συμβουλίων κατάλληλων για το κλίμα, επίδειξης του τρόπου με τον οποίο ενσωματώνεται ο κλιματικός κίνδυνος στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό τους και αποτελεσματική αποκάλυψη που σχετίζεται με το κλίμα. Στόχους, δράσεις και αποτελέσματα », δήλωσε η εκπρόσωπος της Vanguard, Alyssa Thornton.

Ψήφιση προτάσεων

Τους πρώτους έξι μήνες του 2021, η Vanguard Funds αανακοίνωσε ότι ψήφισε 81 προτάσεις μετόχων που σχετίζονται με το κλίμα και υποστήριξε το 43% αυτών. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη για 19 από τις 23 προτάσεις Say on Climate που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των πληρεξουσίων.Η Thornton πρόσθεσε ότι η Vanguard είναι πλήρως αφοσιωμένη στην Πρωτοβουλία του Net Zero Asset Manager. Η Universal Owner ισχυρίζεται ότι η ομάδα ESG της Vanguard δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και ότι ο προϋπολογισμός διαχείρισης είναι περίπου 0,16% των ακαθάριστων τελών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της.
Η δεξαμενή σκέψης είπε επίσης ότι τα κεφάλαια ESG της Vanguard δεν λειτουργούν αποτελεσματικά για να απορροφήσουν τις επενδύσεις της. Αυτά τα κεφάλαια αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,1% του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της, ενώ περίπου το 94% των νέων χρημάτων εισρέουν στα κύρια κεφάλαια της Vanguard εκτός ESG, σύμφωνα με την Universal Owner.

Η Vanguard διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή 40 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα ετησίως και 1,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από την άμμο πίσσας της Αλμπέρτα, σύμφωνα με την Universal Owner. Δάνεισε τουλάχιστον 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες άνθρακα μέσω της αγοράς ομολόγων, με 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα ομόλογα να αναχρηματοδοτηθούν τα επόμενα δέκα χρόνια, ανέφερε το think tank.
Μέσω της Vanguard, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας κατέχουν συνταξιοδοτικά περιουσιακά στοιχεία που είναι υπεύθυνα για 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου άμμου Alberta ετησίως και έχουν διαθέσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια στους παραγωγούς της επενδύοντας στα ομόλογα τους.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Το think tank πρότεινε μια σειρά από βήματα που πρέπει να κάνει η Vanguard για να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Περιλαμβάνουν

  • Εκποίηση των ενεργών κεφαλαίων της από εταιρείες που πραγματοποιούν μεγάλο μερίδιο των εσόδων τους από θερμικό άνθρακα ή πίσσα.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης του ομίλου διαχείρισης, ώστε να μπορεί να συνεργάζεται αποτελεσματικότερα με εταιρείες σε όλες τις επενδύσεις του
  • Να ψηφίζουν υπέρ ψηφισμάτων μετόχων που είναι κρίσιμα για το κλίμα και
  • Να αυξήσουν τη συνεργασία με άλλους μεγάλους επενδυτές σε ομάδες όπως το Climate Action 100+, το οποίο πιέζει τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα στον κόσμο να μειώσουν τις εκπομπές τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης