Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΕΕ: Δυστοκία για την κοινή θέση στις συνομιλίες για το κλίμα COP26

ΕΕ: Δυστοκία για την κοινή θέση στις συνομιλίες για το κλίμα COP26

Η ΕΕ καταρτίζει τη θέση της ενόψει των συνομιλιών του Νοεμβρίου COP26, όπου οι χώρες θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τους τεχνικούς κανόνες για να θέσουν σε ισχύ τη Συμφωνία του Παρισιού

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να συμφωνήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση για τη διάσκεψη COP26 για την κλιματική αλλαγή, με ρήγματα να αναδύονται με την πάροδο του χρόνου για δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΕ καταρτίζει τη θέση της ενόψει των συνομιλιών του Νοεμβρίου COP26, όπου οι χώρες θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τους τεχνικούς κανόνες για να θέσουν σε ισχύ τη Συμφωνία του Παρισιού.
Ένα ζήτημα που θα προσπαθήσουν να λύσουν είναι αν οι κλιματικοί στόχοι των χωρών βάσει της συμφωνίας του 2015 θα πρέπει να ακολουθούν ένα «κοινό χρονικό πλαίσιο».
Σε μια πρώιμη ένδειξη των συγκρούσεων που θα έρθουν στο COP26, όπου σχεδόν 200 χώρες θα διαπραγματευτούν το ζήτημα, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι διχασμένα για το αν οι στόχοι πρέπει να καλύπτουν περιόδους πέντε ή 10 ετών.
Οι στόχοι της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών είναι από τους πιο φιλόδοξους από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και το μπλοκ επιδιώκει να ωθήσει άλλες περιοχές να θέσουν αυστηρότερους στόχους.

Αλλά και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ COP26 και ορισμένοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι το μπλοκ θα αποτύχει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο. "Τι σήμα δίνει η ΕΕ στον κόσμο εάν δεν μπορούμε καν να βρούμε τα κοινά χρονικά πλαίσια σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού;" δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ από μια χώρα που υποστηρίζει ένα πενταετές χρονικό πλαίσιο.

Στόχοι

Η δέσμευση μιας χώρας για το κλίμα είναι γνωστή ως εθνικά καθορισμένη συνεισφορά της, ή NDC.
Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας, υποστηρίζουν ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για αυτές τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ. Λένε ότι ο μικρότερος πενταετής κύκλος θα ασκήσει περισσότερη πίεση στις χώρες για να θέσουν φιλόδοξους στόχους και θα βοηθήσει στην παρακολούθηση του εάν μειώνουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα για να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Άλλα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θέλουν να δώσουν στις χώρες μια επιλογή είτε για πέντε είτε για 10 χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ. "Το περιεχόμενο των NDC και η βούληση των μερών να τα εφαρμόσουν αποδεικνύουν φιλοδοξία και όχι τη συχνότητα των NDC", δήλωσε διπλωμάτης από μια χώρα που υποστηρίζει την επιλογή πέντε ή 10 ετών.

Έγγραφο της ΕΕ με τις προτάσεις θέσεων για τις διαπραγματεύσεις COP26, που επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι το μπλοκ θα πρέπει να ευνοήσει ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα.
Αξιωματούχοι από χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή.

Στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι αφρικανικές χώρες και τα μικρά νησιωτικά κράτη υποστηρίζουν πενταετείς δεσμεύσεις για το κλίμα, ενώ η Κίνα και η Ινδία είναι κατά ενός ενιαίου χρονικού πλαισίου, αναφέρεται στο έγγραφο.
Ο καθορισμός δέσμευσης της Συμφωνίας του Παρισιού ανά πενταετία δεν θα άλλαζε απαραιτήτως τους νομικά δεσμευτικούς στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών έως το 2030 και το 2050.
Οι Βρυξέλλες θα θέσουν επίσης στόχο μείωσης των εκπομπών το 2040. Για παράδειγμα, η ΕΕ θα μπορούσε να υποβάλει στον ΟΗΕ μια δέσμευση για το κλίμα του 2035 που θα ήταν "η καλύτερη εκτίμηση " για το πού πρέπει να είναι οι εκπομπές της εκείνη τη χρονιά, για να παραμείνει σε καλό δρόμο για τον στόχο της το 2040, αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης