Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Stern: Έτος υλοποίησης των υποσχέσων για την κλιματική αλλαγή το 2022

Stern: Έτος υλοποίησης των υποσχέσων για την κλιματική αλλαγή το 2022
Η Κίνα δεσμεύτηκε επίσης να σταματήσει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στο εξωτερικό

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να λάβουν σημαντικά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση το επόμενο έτος, σε μια σημαντική ώθηση για τις προοπτικές επιτυχίας στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα Cop26, δήλωσε ο οικονομολόγος του κλίματος Nicholas Stern, σύμφωνα με το Guardian.

Συγκεκριμένα, οι πλούσιες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 να παρέχουν τουλάχιστον 100 δισ. δολ. ετησίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο έως το 2020. Πρόκειται βέβαια για ένα στόχο που έχει χαθεί. Ωστόσο, πρόσφατες υποσχέσεις για πρόσθετα χρήματα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν αλλάξει το επίπεδο των προσδοκιών.

«Πιθανώς, το 2022 η υπόσχεση αυτή να γίνει πραγματικότητα. Αν οι ΗΠΑ κάνουν την αρχή, θα ακολουθήσουν και άλλοι. Η χρηματοδότηση που πήγε στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία η G7 συμφώνησε να σταματήσει γρήγορα, θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, προέβλεψε ότι αναπτυξιακές τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους σε μια σειρά συναντήσεων τον επόμενο μήνα. Θα αυξήσουν ον όγκο τους και θα αυξήσουν τις αναλογίες που επικεντρώνονται στο κλίμα. Έτσι, η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να πιέσουμε πολύ για να πάρουμε τα 100 δισ. Δολάρια. αυτό δεν θα γίνει φέτος αλλά του χρόνου».

Οι δεσμεύσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη (22/9) ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διπλασιάσει τα κονδύλια έως το 2024 σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ώστε να βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η Κίνα δεσμεύτηκε επίσης να σταματήσει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στο εξωτερικό. Eίναι μια σημαντική κίνηση καθώς η Κίνα ήταν ο μόνος σημαντικός παίκτης που σκόπευε να χρηματοδοτήσει νέα εργοστάσια σε φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες.

«Τα γεγονότα αυτά κρίνονται θετικά. Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ και Κίνας αποτελούν πραγματικά θετικές εξελίξεις» είπε ο Stern.

H κρισιμότητα της κατάστασης

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του κλίματος σε φτωχές χώρες, που θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2 και στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων - έχει βαρύνει σημαντικά τη Σύνοδο Κορυφής. Μια έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε πριν από μόλις μία εβδομάδα ό, τι είχαν διαπιστώσει οι προηγούμενες ενδεικτικές εκτιμήσεις, ότι η χρηματοδότηση του κλίματος το 2019 έφτασε μόνο περίπου τα 80 δισ. δολάρια, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες από τον πλούσιο κόσμο στις επιπτώσεις της κλιματικής διάσπασης, θεώρησαν τον χαμένο στόχο ως προδοσία εμπιστοσύνης από τον πλούσιο κόσμο, η οποία συνέβαλε περισσότερο στην κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τον Stern, οι χώρες πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον. «Αυτό που πρέπει να ψάξουμε είναι χρηματοοικονομικά πακέτα με πολύ ισχυρή μόχλευση και όχι έναν συνολικό αριθμό» είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης