Περιβάλλον

Κλιματική Αλλαγή: Η Ιταλία ήδη εξάντλησε τους φυσικούς της πόρους για το 2022

Κλιματική Αλλαγή: Η Ιταλία ήδη εξάντλησε τους φυσικούς της πόρους για το 2022
Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ιταλίας έχουν κατά κεφαλήν καταναλώσει μέχρι στιγμής φέτος περισσότερους φυσικούς πόρους απ' όσους η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε 12 μήνες

Η Ιταλία εξάντλησε χθες, Κυριακή, τους φυσικούς πόρους που είχε στη διάθεσή της για τον τρέχοντα χρόνο, δύο ημέρες αργότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ιταλίας έχουν κατά κεφαλήν καταναλώσει μέχρι στιγμής φέτος περισσότερους φυσικούς πόρους απ' όσους η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε 12 μήνες.Αν ο κάθε πολίτης στον κόσμο ζούσε όπως ζουν οι πολίτες στην Ιταλία, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν κατά προσέγγιση 2,7 γαίες.

Με άλλα λόγια, η Ιταλία χρειάζεται 5,3 "Ιταλίες" για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κατοίκων της μακροπρόθεσμα.

"Ανησυχούμε για τα στοιχεία και ακόμη περισσότερο ανησυχούμε για την πολιτική ασυναρτησία με την οποία γίνεται η διαχείριση των στοιχείων αυτών", λέει στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA η Μπάρμπαρα Τζάμπα του ιταλικού παραρτήματος των "Γονέων για το Μέλλον"--ενός κινήματος που επιδιώκει τη στήριξη του δικτύου των νεαρών ακτιβιστών "Παρασκευές για το Μέλλον".

"Βλέπουμε να λαμβάνονται ανόητες αποφάσεις, οι οποίες είναι αποσυνδεδεμένες από τα επιστημονικά δεδομένα, ασυνάρτητες σε ό,τι αφορά τις πιθανές λύσεις και βαθύτατα άδικες αναφορικά με τους λαούς που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και σε σχέση με τις μελλοντικές γενιές. Οι μητέρες και οι πατέρες συνήθως θέλουν να αφήσουν πίσω τους κάτι για τα παιδιά τους. Εδώ τους στερούμε το παρόν και το μέλλον. Δυστυχώς, όταν αντιμετωπίζει κανείς υπολογισμούς και αριθμούς, δεν έχει σημασία αν μιλάμε για την «Ημέρα της Υπέρβασης» (ή «Overshoot Day», σύμφωνα με την αγγλική ονομασία της), το ρολόι της κλιματικής αλλαγής, τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα ή τον διεθνή στόχο του περιορισμού της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η σοβαρότητα με την οποία αυτά τα στοιχεία αντιμετωπίζονται και η σοβαρότητα με την οποία τίθενται σε εφαρμογή προληπτικά και επανορθωτικά μέτρα", λέει η Τζάμπα.

Η «Ημέρα της Υπέρβασης» υπολογίζεται κάθε χρόνο από το 2003 από την μκο αυτή και έχει στόχο να καταδείξει την όλο και πιο γρήγορη κατανάλωση ενός ανθρώπινου πληθυσμού ο οποίος επεκτείνεται πάνω σ' έναν περιορισμένο πλανήτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης