Περιβάλλον

Net Zero Tracker: Κενά περιβαλλοντικής αξιοπιστίας για χώρες και εταιρείες - κολοσσούς

Net Zero Tracker: Κενά περιβαλλοντικής αξιοπιστίας για χώρες και εταιρείες - κολοσσούς
Περίπου οι μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Forbes του 2000 δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σχέδια για να φτάσουν το καθαρό μηδέν

Τα εταιρικά σχέδια για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου υπολείπονται των απαιτούμενων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Reuters.  Εντοπίζονται μεγάλα κενά αξιοπιστίας μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Περίπου οι μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Forbes του 2000 δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σχέδια για να φτάσουν το καθαρό μηδέν. Μάλιστα, από τις 702 εταιρείες που στοχεύουν σε καθαρό μηδέν, τα 2/3 δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς σχεδιάζουν να κάνουν πράξη αυτή τους την δέσμευση, σημειώνει το Net Zero Tracker.

Σημειώνεται ότι το Net Zero Tracker, το οποίο διευθύνεται εν μέρει από τη Μονάδα Ενέργειας και Κλιματικής Πληροφόρησης (ECIU) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αξιολογεί τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για περίπου 200 χώρες καθώς και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα ορυκτά καύσιμα.

«Υπάρχουν κενά»

Ο αναλυτής πολιτικής για το κλίμα στο NewClimate Institute αλλά και συγγραφέας της έκθεσης, Frederic Hans υπογραμμίζει την ύπαρξη πολλών προβλημάτων στην αξιοπιστία αυτών των στόχων. Επίσης, πολλές είναι οι εταιρίες οι οποίες δεν έχουν θέσει ενδιάμεσους στόχους εκπομπών πριν από το 2050. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτοί που είχαν τεθεί, ήταν «απαράδεκτα χαμηλοί» για το επίπεδο της κλιματικής προσδοκίας.

Στις εταιρικές στρατηγικές το 40% επιλέγει την αντιστάθμιση άνθρακα. Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να επιβάλουν νομικά πρότυπα και κανονισμούς για να διασφαλίσουν την απαραίτητη πρόοδο, επισημαίνει το John Lang της ECIU. «Πρέπει να έχουμε υποχρεωτικούς κανονισμούς από πάνω προς τα κάτω για να τους καθοδηγούμε» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης