Περιβάλλον

Η Αυστραλία αυξάνει τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030

Η Αυστραλία αυξάνει τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030

Δεσμεύτηκε στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 43% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030

 

Η Αυστραλία, υπό μια νέα κυβέρνηση των Εργατικών, αύξησε την Πέμπτη τον στόχο της για το 2030 για μείωση των εκπομπών άνθρακα, ευθυγραμμίζοντας τη χώρα περισσότερο με τις δεσμεύσεις άλλων αναπτυγμένων οικονομιών στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η Αυστραλία, με υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα στον κόσμο, σύμφωνα με το Reuters, δεσμεύτηκε στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 43% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030, από τον στόχο της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης μεταξύ 26% και 28%.
«Όταν μίλησα με διεθνείς ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι καλωσόρισαν την αλλαγή της θέσης της Αυστραλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε μετά την ενημέρωση του ΟΗΕ.

Υπό την πρώην κυβέρνηση, η Αυστραλία, κορυφαίος εξαγωγέας άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, θεωρούνταν από καιρό ότι καθυστερούσε τις δεσμεύσεις για το κλίμα, χωρίς σαφή ενεργειακή και κλιματική πολιτική για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη πέρυσι, ο πρώην πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον επικρίθηκε για την αποτυχία να θέσει έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η ΕΕ, η Βρετανία και η Ιαπωνία ενίσχυσαν τις δεσμεύσεις τους.
Ο Καναδάς στοχεύει σε μείωση 40% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2005, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στόχο έως και 52%.

Κλιματική αλλαγή

«Για χρόνια, η αυστραλιανή κυβέρνηση έλεγε στον κόσμο ότι ήταν πολύ δύσκολο», δήλωσεο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Κρις Μπόουεν σε δημοσιογράφους σε τηλεοπτική διάσκεψη μέσων ενημέρωσης στην Καμπέρα.

"Στέλνουμε το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, στους φίλους και τους συμμάχους μας, ότι είμαστε εταίροι στην αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Στέλνουμε το μήνυμα στους Αυστραλούς ότι επιδιώκουμε να τερματίσουμε τους κλιματικούς πολέμους, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. " πρόσθεσε ο Μπόουεν.

Η ώθηση για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται από προγραμματισμένες και απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας της γεννήτριας με καύση άνθρακα, οι οποίες έχουν αυξήσει τη ζήτηση για παραγωγή αερίου, καθώς οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Ο Μπόουεν είπε ότι η κρίση υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί, όχι να επιβραδυνθεί, η εργασία για τους κανονισμούς που απαιτούνται για την ενθάρρυνση περισσότερων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης