Περιβάλλον

ΗΠΑ: H Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο των 370 δισ.δολ για το κλίμα

ΗΠΑ: H Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο των 370 δισ.δολ για το κλίμα

 Η Βουλή σχεδιάζει να συνέλθει εκ νέου την Παρασκευή για να ψηφίσει το μέτρο και να το στείλει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπογραφή

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σαρωτική νομοθεσία την Κυριακή που θα διοχετεύσει περίπου 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κλίματος και θα ανοίξει το δρόμο στη χώρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης μικρή πλειοψηφία.
Η Βουλή σχεδιάζει να συνέλθει εκ νέου την Παρασκευή για να ψηφίσει το μέτρο και να το στείλει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπογραφή.
Το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει 739 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια - κυρίως μέσω αύξησης φόρων σε μεγάλες εταιρείες, νέων κανόνων που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται τις τιμές με τις φαρμακευτικές εταιρείες για συνταγογραφούμενα φάρμακα και αυστηρότερης φορολογικής επιβολής - με περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια να καταβάλονται στο ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Το νομοσχέδιο θα αυξήσει το ποσοστό δικαιωμάτων για νέες χερσαίες και υπεράκτιες μισθώσεις και θα καθορίσει μια ελάχιστη προσφορά για την ομοσπονδιακή έκταση.

Οι διατάξεις μίσθωσης συμπεριλήφθηκαν μετά από επιμονή του γερουσιαστή Joe Manchin της Δυτικής Βιρτζίνια, του οποίου η καθυστερημένη υποστήριξη για το νομοσχέδιο, που διαπραγματεύτηκε με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer, ήταν κρίσιμη για την ψήφισή του.


Καθαρή ενέργεια

Οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου για την καθαρή ενέργεια υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να βάλει τις ΗΠΑ σε τροχιά μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 31% και πιθανώς έως και 44% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2005.

Ο νόμος του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού των 433 δισεκατομμυρίων δολαρίων των Δημοκρατικών εγκρίθηκε με 51-50 ψήφους μετά από μια μακρά ολονύκτια συνεδρίαση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris να ψηφίζει θετικά με την ιδιότητά της ως πρόεδρος της Γερουσίας.

Ο λογαριασμός για το κλίμα των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην κατασκευή καθαρής ενέργειας 550 GW και μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

«Όπως γνωρίζετε, ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος», είπε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσαρλς Σούμερ μετά την τελική ψηφοφορία, αναφερόμενος σε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες της κοινοβουλευτικής ομάδας του να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νομοθεσία ορόσημο για το κλίμα.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταστήσει την κλιματική αλλαγή βασική προτεραιότητα της προεδρίας του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020, έμεινε με περιορισμένες αρμοδιότητες για να αναλάβει δράση, ο αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στις 30 Ιουνίου με μια επίμαχη απόφαση περιόρισε την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος για τη ρύθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης