Περιβάλλον

Οι εκπομπές μεθανίου από τις ρηχές υπεράκτιες πλατφόρμες των ΗΠΑ υπερβαίνουν τις εκπομπές στην ξηρά

Οι εκπομπές μεθανίου από τις ρηχές υπεράκτιες πλατφόρμες των ΗΠΑ υπερβαίνουν τις εκπομπές στην ξηρά

Μελέτη Carbon Mapper, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, του Jet Propulsion Laboratory της NASA, του Πανεπιστημίου του Michigan και του Arizona State University,

 

Οι μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου από πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου ρηχών υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες από γεώτρηση στην ξηρά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η μελέτη, από ερευνητές του μη κερδοσκοπικού Carbon Mapper, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, του Jet Propulsion Laboratory της NASA, του Πανεπιστημίου του Michigan και του Arizona State University, είναι μεταξύ των πρώτων που μετρούν τη διαρροή μεθανίου από υπεράκτιες εγκαταστάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά είναι δύσκολο να μελετηθεί επειδή είναι τόσο απομακρυσμένες.

Οι ερευνητές βρήκαν ένα ποσοστό απώλειας μεθανίου, ένα μέτρο των εκπομπών σε σχέση με την παραγωγή, από 23% έως 66% από τις υπεράκτιες πλατφόρμες σε σύγκριση με 3,3% έως 3,7% σε προηγούμενες μελέτες δραστηριότητας γεώτρησης στη λεκάνη Permian στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ.

«Αυτό που κάνει αυτή η μελέτη είναι ότι υπογραμμίζει ότι κάτι συμβαίνει εδώ», είπε σε συνέντευξή της η Alana Ayasse, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Βλέπουμε πολλές εκπομπές σε σχέση με τη χαμηλή παραγωγή».


Μετρήσεις

Οι πτήσεις, που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2021, παρατήρησαν 151 πλατφόρμες ρηχών υδάτων, περίπου το 8% της ενεργής υποδομής. Αυτές οι εγκαταστάσεις τείνουν να είναι παλαιότερες και χαμηλότερης παραγωγής από τις πλατφόρμες βαθέων υδάτων, τις οποίες το Carbon Mapper ελπίζει να λάβει μετρήσεις αργότερα φέτος.

Το Carbon Mapper μετρά τις εκπομπές χρησιμοποιώντας αεροσκάφη εξοπλισμένα με τεχνολογία τηλεπισκόπησης. Για να δουν τις εκπομπές πάνω από το σκοτεινό νερό, οι ερευνητές επινόησαν έναν τρόπο να στοχεύσουν την αντανάκλαση του ήλιου για να φωτίσουν τις περιοχές που παρατηρούσε.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι υπεράκτιες εκπομπές ήταν πιο επίμονες από αυτές της ξηράς. Αυτό σημαίνει ότι εντοπίστηκαν συχνά σε πολλαπλές πτήσεις το 2021. Ένας μικρός αριθμός πηγών, συνήθως δεξαμενές, αγωγοί και βραχίονες εξαερισμού, ήταν υπεύθυνοι για τις περισσότερες εκπομπές.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι υπεύθυνη για το 20% περίπου των εκπομπών μεθανίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι χώρες πρέπει να μειώσουν γρήγορα το μεθάνιο, ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, για να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης