Περιβάλλον

Μείωση 8% στα EUAs εν μέσω ύφεσης και μεταρρυθμίσεων

Μείωση 8% στα EUAs εν μέσω ύφεσης και μεταρρυθμίσεων

Το συμβόλαιο EUA της 22ας Δεκεμβρίου για τελευταία φορά βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα 66,94 ευρώ/τόνο, μειωμένο κατά 6,33 ευρώ

 

Το συμβόλαιο αναφοράς άνθρακα της Ευρώπης μειώθηκε κατά 8% σε εβδομαδιαία βάση την Παρασκευή, λόγω των αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια ύφεση και των επικείμενων μεταρρυθμίσεων.

Το συμβόλαιο EUA της 22ας Δεκεμβρίου για τελευταία φορά βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα 66,94 ευρώ/τόνο, μειωμένο κατά 6,33 ευρώ από το σημείο που διακανονίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUA χάνουν τα κέρδη από την περασμένη εβδομάδα με την πολιτική της ΕΕ και τα ζοφερά μακροοικονομικά ξανά στην πρώτη γραμμή της αγοράς», δήλωσε ο Riham Wahba, ανώτερος αναλυτής αγοράς στη Vertis.

Οι τιμές του άνθρακα διαπραγματεύονταν εντός του εύρους 69-73 ευρώ/τόνο για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας σε κατάσταση «αναμονής» ενόψει των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ..

Τα κακά οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων στοιχείων PMI, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή προκάλεσαν την «απροσδόκητη» πτώση, δήλωσε η αναλύτρια άνθρακα της Refinitiv, Marta Wroniszewska. «Αυτό πυροδότησε ανησυχίες για την έναρξη της ύφεσης στην Ευρώπη, η οποία οδήγησε τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα και διοχετεύθηκαν στον άνθρακα».

Επιτόκια

Οι μακροοικονομικοί παράγοντες συνέχισαν να καταγράφουν μια ζοφερή εικόνα με τα αυξανόμενα επιτόκια να υποστηρίζουν τους φόβους για μια επερχόμενη παγκόσμια ύφεση, ανέφερε σε σημείωμα η Redshaw Advisors.

«Κινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση είναι δυνατές στην τρέχουσα λεπτή αγορά, αλλά οι αρκούδες έχουν τη δυναμική αυτή την εβδομάδα και τα ράλι βρίσκουν ενδιαφέρον πώλησης», πρόσθεσε.
Οι μετοχές «πέφτουν» από το απόγευμα της Πέμπτης, κάτι που ήταν ένας «συνεπής πτωτικός παράγοντας» για τις EUAs, δήλωσε ένας trader.

Η ερχόμενη εβδομάδα «επιφυλάσσει αστάθεια» για τα EUAs με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λγια πρόσθετα μέτρα σχετικά με την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης την Τετάρτη και ενός προτεινόμενου αποθεματικού σταθερότητας της αγοράς (MSR), δήλωσε ο Wahba.

Η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τη δημοπράτηση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ δικαιωμάτων που κατέχονται από το MSR την Παρασκευή, πρόσθεσε.

Μεταρρυθμίσεις

Trader περιέγραψε τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις ως «δαμόκλειο σπαθί» που κρέμεται πάνω από την αγορά άνθρακα.

«Δεν ξέρουμε πότε θα ληφθεί η απόφαση, πότε θα εφαρμοστεί, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό και δεν ξέρουμε αν η ΕΕ θα θέλει να πάρει 10 δισ. ευρώ, 20 δισ. ευρώ ή 30 δισ. Πώληση MSR για τη χρηματοδότηση της RePower EU», είπε, αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ να αποδεσμεύσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει γρήγορα την πράσινη μετάβαση.

«Οι ανησυχίες για την ύφεση και οι φόβοι καταστροφής της ζήτησης είναι σίγουρα οι πτωτικοί παράγοντες για τον άνθρακα αυτή τη στιγμή, αλλά η εστίαση στο μέλλον θα παραμείνει στη σκηνή της πολιτικής», συμφώνησε η Wroniszewska.
«Η επικείμενη απόφαση για την πρόταση ενέργειας έκτακτης ανάγκης και η συζήτηση για τις πωλήσεις MSR θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά. Νομίζω ότι είναι μια στιγμή «αναμονής και βλέπουμε» για την αγορά άνθρακα έως ότου έχουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις αποφάσεις πολιτικής».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης