Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Έκθεση ΙΕΑ: Οι εκπομπές CO2 θα κρίνουν την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Έκθεση ΙΕΑ: Οι εκπομπές CO2 θα κρίνουν την επίτευξη των κλιματικών στόχων
Οι δαπάνες για κατάρτιση αλλά και εξειδίκευση στις ΑΠΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα

Ο άνθρακας είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια και απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες για τη γρήγορη μείωση αυτών των εκπομπών για την αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό επισημαίνει σε νέα ειδική του έκθεση ο ΙΕΑ με θέμα «Άνθρακας σε καθαρές μηδενικές μεταβάσεις», παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα αρκετά πιο γήργορα, προκειμένου να επιτευχθούν οι διεθνείς κλιματικοί στόχοι, υποστηρίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Ασυνεπείς οι «δεσμευμένοι»

Η ανάλυση στην έκθεση, η οποία ξεκίνησε την Ημέρα Ενέργειας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης COP27 για την Κλιματική Αλλαγή στην Αίγυπτο, δείχνει ότι πάνω από το 95% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα συμβαίνει σε χώρες που έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Παρ’ όλα αυτά, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα παρέμεινε σταθερή σε σχεδόν υψηλά ρεκόρ την τελευταία δεκαετία. Εάν δεν γίνει τίποτα, οι εκπομπές από τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία άνθρακα θα ωθήσουν από μόνες τους την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πέρα ​​από το όριο των 1,5°C που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Κάθε δρόμος αποφυγής σοβαρών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, συνεπάγεται έγκαιρη και σημαντική μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τον άνθρακα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η απεξάρτηση από τον άνθρακα είναι δύσκολη για αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων η εξάρτηση από την εξόρυξη άνθρακα και τις δομές της αγοράς που συχνά ευνοούν τον άνθρακα.

Τέλος, οι δαπάνες για κατάρτιση αλλά και εξειδίκευση στις ΑΠΕ είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένου ότι το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα τεχνογνωσίας και εναλλακτικών δράσεων, καταλήγει η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης