Περιβάλλον

Λέκκας στον ΣΚΑΪ 100,3: Μεγαλύτερος ο σεισμός από τους πρωινούς - Έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική

Λέκκας στον ΣΚΑΪ 100,3: Μεγαλύτερος ο σεισμός από τους πρωινούς - Έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη Νότια Εύβοια, στο ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός
Φυσιολογική εξέλιξη στο πλαίσιο της δραστηριότητας στην περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ο οποίος σύστησε ψυχραιμία

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, καταθέτοντας την επιστημονική του εκτίμηση για τον νέο σεισμό στην Εύβοια, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, ο τελευταίος σεισμός ήταν πιο δυνατός από τους πρωινούς, αλλά και τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έχει έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική», δικαιολογώντας την έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ και, όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη, στο πλαίσιο της δραστηριότητας στην περιοχή, συστήνοντας ψυχραιμία.

Στη Νότια Εύβοια το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού - Στο ίδιο σημείο με τον πρωινό σεισμό - Εστιακό βάθος στα 8,9 χιλιόμετρα


Δυνατός σεισμός έγινε αισθητός στις 10:07 το βράδυ στην Αττική

Η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή και είχε διάρκεια, ενώ έγινε αισθητή σε όλες τις περιοχές του νομού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη Νότια Εύβοια, στο ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός, 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων.

Λίγα λεπτά αργότερα, το Γεωδυναμικό διόρθωσε το μέγεθος σε 4,9 Ρίχτερ, και στη συνέχεια επανήλθε στα 5 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 8,9 χιλιόμετρα.

Μετά τον πρωινό, αναλόγου μεγέθους σεισμό, είχαν ακολουθήσει τουλάχιστον 53 μετασεισμοί, ενώ οι σεισμολόγοι εκτιμούσαν ότι πιθανότατα ήταν το κυρίως φαινόμενο.

Πλέον εξετάζεται πάνω σε νέα βάση η εξέλιξη του φαινομένου.

Εικόνα και από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το οποίο δίνει τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ.

Από τα πρώτα λεπτά έχουν καταγραφεί αρκετοί μετασεισμοί πάνω από 2 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες στην περιοχή της Εύβοιας. 

Πηγή: skai.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης