Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Bloomberg: Η Βραζιλία θυσιάζει 1 εκατ. δολ / ημέρα με την αναβολή εξόρυξης στο Δέλτα Αμαζονίου

Bloomberg: Η Βραζιλία θυσιάζει 1 εκατ. δολ / ημέρα με την αναβολή εξόρυξης στο Δέλτα Αμαζονίου
Ολόκληρος ο κλάδος περιμένει να δει εάν το εξερευνητικό πηγάδι ανοίγει νέα σύνορα πετρελαίου σε μια περιοχή γνωστή ως Ισημερινή Μεθόριος
Η σύγκρουση μεταξύ των φιλοδοξιών της Βραζιλίας να γίνει πιο υπεύθυνος περιβαλλοντικός διαχειριστής ενώ παράλληλα ενισχύει τις προσοδοφόρες εξαγωγές πετρελαίου, έχει μετατραπεί σε πρώιμη δοκιμασία για τον Πρόεδρο Luiz Inacio Lula da Silva.
Στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Βραζιλίας, όπου ο ποταμός Αμαζόνιος εισέρχεται στον Νότιο Ατλαντικό, ο ελεγχόμενος από το κράτος πετρελαϊκός γίγαντας Petroleo Brasileiro SA έχει μια εξέδρα πετρελαίου στην περιοχή από τις αρχές Δεκεμβρίου που δεν έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση.

Ολόκληρος ο κλάδος περιμένει να δει εάν το εξερευνητικό πηγάδι ανοίγει νέα σύνορα πετρελαίου σε μια περιοχή γνωστή ως Ισημερινή Μεθόριος.
Παγκόσμιας κλάσης ευρήματα στη Γουιάνα, βόρεια αυτής της τοποθεσίας, συνέβαλαν στη δημιουργία περαιτέρω ενθουσιασμού για την περιοχή.
Η καθυστέρηση κοστίζει στην Petrobras μια περιουσία: περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα, για το γεωτρύπανο, τρία ελικόπτερα, σκάφη υποστήριξης και εργαζομένους, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie Ltd, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η αναστολή οφείλεται εν μέρει στο οτι οι κρατικές αρχές επανεξετάζουν μια άδεια για την Petrobras για εγκαταστάσεις διάσωσης άγριας ζωής που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας και ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι τα μέσα Απριλίου για να λάβουν μια απόφαση.
Η Petrobras και άλλοι εξορρύκτες είχαν μικρή επιτυχία την τελευταία δεκαετία εξερευνώντας τις λεκάνες της Βραζιλίας στα ανοιχτά της νότιας ακτής της, γεγονός που έχει καταστήσει την Ισημερινή Μεθόριο σημαντική προτεραιότητα.
Η χώρα πρέπει να βρει περισσότερα αποθέματα, διαφορετικά η παραγωγή θα αρχίσει να μειώνεται στη δεκαετία του 2030.

Καίνε μετρητά, λένε οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Ταυτόχρονα, ο Lula υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και την εποπτεία της χώρας, κάτι που υπερβαίνει την απλή αναστροφή της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο.
Μια έκθεση της μεταβατικής ομάδας του Lula, η οποία παραδόθηκε στα ορυχεία και το υπουργείο Ενέργειας στα τέλη Δεκεμβρίου, αναγνώρισε ότι η εξερεύνηση πετρελαίου σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Ισημερινή Μεθόριος μπορεί να είναι ασύμβατη με τους περιβαλλοντικούς της στόχους.

Η Petrobras δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης για το πηγάδι όταν επικοινώνησε το Bloomberg.
Τα γεωτρύπανα βαθέων υδάτων όπως το ODN II κοστίζουν μεταξύ 300.000 και 500.000 δολάρια την ημέρα μόνο σε τέλη ενοικίασης εξέδρας, σύμφωνα με την ABESPetro, μια ένωση παρόχων υπηρεσιών πετρελαίου.
Το γεωτρύπανο ODN II αναχώρησε από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 10 Νοεμβρίου και έχει σταθμεύσει κοντά στην τοποθεσία γεώτρησης της Petrobras από τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης σκαφών που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

«Καίνε μετρητά σαν τρελοί», δήλωσε ο Schreiner Parker, επικεφαλής της Rystad Energy της Λατινικής Αμερικής.
"Δεν βλέπετε μια εξέδρα να πηγαίνει στην τοποθεσία και να πηγαίνει για 40 έως 50 ημέρες χωρίς να φουντώνει."
Η Petrobras σχεδίαζε να ξεκινήσει το πρώτο πηγάδι στα τέλη του 2022 ως μέρος μιας εκστρατείας 16 πηγαδιών στην περιοχή.

Είναι μια περιοχή που φιλοξενεί μαγγρόβια και κοραλλιογενείς υφάλους που θεωρούνται μοναδικά οικοσυστήματα.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν από την εταιρεία να επανεξετάσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για πετρελαιοκηλίδες και να πραγματοποιήσει περισσότερες συζητήσεις με τις τοπικές κοινότητες.
Οι περιβαλλοντικές αρχές της Βραζιλίας έχουν ιστορικό ανεξαρτησίας και συχνά αναβάλλουν μεγάλα βιομηχανικά έργα.

Η TotalEnergies SE και η BP Plc αποσύρθηκαν από τα πεδία εξερεύνησής τους στο Ισημερινό Περιθώριο το 2020, αφού δεν έλαβαν περιβαλλοντικές άδειες.
«Υπάρχει κάποιο άγχος στον κλάδο» σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει το έργο, δήλωσε ο Telmo Ghiorzi, επικεφαλής της ABESPetro. «Η Petrobras θα είναι πρωτοπόρος στην περιοχή και θα ανοίξει μια λεωφόρο για διάφορες άλλες εταιρείες πετρελαίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης